Nemecko: Bundestag schválil zákon, ktorý urýchli proces udeľovania azylu
02 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Nemecký Spolkový snem (Bundestag) schválil v piatok návrh zákona na urýchlenie azylového procesu.

Za návrh hlasovali všetky tri koaličné strany, teda Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení i Slobodná demokratická strana (FDP). Naopak, odmietol ho kresťanský konzervatívny blok CDU/CSU, ako aj strany Ľavica (Die Linke) a Alternatíva pre Nemecko (AfD), oznámila predsedníčka Bundestagu Bärbel Basová.

Novým zákonom sa zrušia tzv. pravidelné previerky utečencov vykonávané Spolkovým úradom pre migráciu a utečencov (BAMF). Išlo o kontroly, ktoré mali po určitom čase od priznania oprávnenosti na získanie azylu či štatútu utečenca preveriť, či neexistujú nejaké dôvody na ich neudelenie alebo odňatie. V budúcnosti sa majú takéto previerky vykonávať len "ad hoc", aby sa tak odbremenil BAMF.

Žiadatelia o azyl budú môcť okrem toho využívať poradenstvo nezávislé od úradov. Jeho vykonávaním majú byť poverené občianske inštitúcie, ktoré naň zároveň dostanú pridelené finančné prostriedky od spolkovej vlády.

Pojednávanie týkajúce sa azylového konania sa na základe novej právnej normy bude môcť vo výnimočných prípadoch uskutočniť prostredníctvom videa a zvukových prenosov. Zrýchliť sa majú tiež odvolacie konania na správnych súdoch, ktoré podľa spolkovej vlády trvajú v súčasnosti v priemere 26,6 mesiaca. (tasr/DPA)

Ako dopadne LGBTQI komunita v momente, keď si európske krajiny prevezmú moslimovia?
V posledných dňoch sú plné médiá noviniek, ktoré však mnohých z nás neprekvapia. V niekoľkých veľkých britských mestách je už beloch menšinou – a to vrátane Londýna, kde už belosi tvoria len niečo viac ako tretinu obyvateľov. A kto sú asi oni... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik