Smutný osud jednej z prestížnych škôl sa zrejme naplnil
01 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Súkromná tredná škola umeleckého priemyslu v Kremnici má problémy už viac ako desaťročie. Jej absolventmi sú herec Marko Igonda, folkový spevák a hudobník Peter Janků alebo Izabela Komjáti, odevná návrhárka. Aktuálne je odpojená od energií a nik nevie, ako ďalej. Nikdy sa o jej zániku nehovorilo tak intenzívne, ako práve teraz.

Škola ešte v roku 2011 z vlastníctva VÚC (počas vedenia Vladimíra Maňku - Smer-SD) prešla do súkromných rúk. Nepomohol jej ani švédsky vlastník Swedish Education Group. Problémy sa kopili a škole tentokrát reálne hrozí, že definitívne končí.

Nazrime do histórie

Škola bola zriadená v roku 1966 na podnet Štátnej mincovne v Kremnici. Zameriavala sa na umelecké rytectvo, kováčstvo a zlatníctvo. Neskôr sa k týmto študijným odborom pridali aj štukatérstvo, dizajn, či výroba hračiek.

Žiakov však postupne ubúdalo, až sa v roku 2011 dovtedajší majiteľ - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), rozhodol školu presunúť do súkromných rúk. Kúpil ju švédsky občan, prevádzkovala ju spoločnosť s ručením obmedzeným Swedish Education Group. Aktuálne škola združuje aj kremnické gymnázium.

Nevedia, čo bude

Budúcnosť školy zaujíma aj študentov a ich rodičov. Ak školu, ktorej budovy evidentne chátrajú, zrušia, budú totiž nútení hľadať si iné školy. Mnohí už kontaktovali aj iné školy, no stále sú v neistote, informuje stránka mesta Kremnica.  

Svit: Mesto prerušilo prevádzku plavárne, dôvodom sú ceny energií
Mesto Svit prerušilo prevádzku plavárne, dôvodom sú ceny energií. Informovala o tom radnica na svojej stránke s tým, že z celkového počtu návštevníkov len 18 percent tvoria miestni, zvyšok sú obyvatelia z okolia. Z analýzy tiež vyplýva, že v... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Nevykurujú

Aj SŠUP, aj gymnázium aktuálne nie je možné vykurovať, preto sú odpojené od plynu. Študenti, aj pedagógovia pôsobia dištančne, kým sa situácia nevyrieši. Termin však škola upresniť nevedela. Za riešenie situácie sa zasadzuje aj novozvolený mestský poslanec a bývalý absolvent školy Ivan Petráš. Ten už v minulosti niekoľkokrát apeloval na BBSK, aby situáciu riešil. 

„V prípade zániku školy bude dôležité, akým spôsobom sa uskutoční prevzatie budov späť pod BBSK a hlavne v akom stave tieto budovy budú," dodal Petráš s tým, že aj mesto sa podľa neho mohlo viac angažovať v záchrane školy.

Župa si "umyla ruky"

„Školy so súkromnými zriaďovateľmi spadajú priamo do gescie ministerstva školstva, kontroly tu vykonáva Štátna školská inšpekcia. Umiestnenie žiakov školy pri zrušení organizácie na podnet zriaďovateľa zabezpečuje Regionálny úrad školskej správy v Banskej Bystrici,“ reagovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková a upozornila, že BBSK je len vlastníkom budov. 

"Dlhodobo sa snažíme o stransparentnenie nájomného vzťahu a komunikáciu s nájomcom, aby tu vyučovací proces mohol pokračovať a žiaci mohli riadne doštudovať,“ dodala hovorkyňa. Doplnila, že ak sa zriaďovateľ rozhodne školu uzavrieť, kraj je pripravený spolupracovať na umiestňovaní študentov do škôl s podobným zameraním a rodičom už rozoslal zoznam škôl, aby mali prehľad o možnostiach ďalšieho vzdelávania.

„V prípade, ak škola svoju činnosť oficiálne ukončí, zanikne aj opodstatnenosť nájomného vzťahu medzi BBSK a zriaďovateľom a kraj podnikne kroky, aby svoj majetok získal späť do svojej správy,“ konštatovala.

V skalných obydliach v decembri ožijú stridžie dni
Tekovské múzeum v Leviciach pozýva návštevníkov na komentované prehliadky vo svojej vysunutej expozícii Skalné obydlia v Brhlovciach. Podujatie s názvom Stridžie dni sa tu bude konať pravidelne, každý štvrtok v mesiaci december. Ako uviedli... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ministerstvo sa vyjadriť nevie

Kemal Benali, majiteľ školy sa vyjadril, že práve BBSK je ten, kto robí problémy - všemožnými kontrolami zabezpečuje, aby nemusel zabezpečiť platby za to, čo škola poskytuje študentom. 

Ministerstvo školstva informovalo, že SŠUP zo siete škôl vyradená nebola a v príslušných odboroch poskytuje vzdelávanie naďalej.

„Na doplnenie iba uvádzame, že návrh na vyradenie školy zo siete môže podať v súlade so zákonom iba zriaďovateľ, regionálny úrad školskej správy alebo hlavný školský inšpektor, ak zistí závažné nedostatky v kontrolovanom subjekte," konštatuje sa v stanovisku ministerstva školstva.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik