Ďalšia vojna na obzore?
30 | 11 | 2022 I Milan Laca

Biden je pripravený uchýliť sa k vojenským prostriedkom proti Iránu „ako poslednej možnosti“.

Americký prezident  Joe Biden je pripravený uchýliť sa k vojenskému zásahu ako k poslednej možnosti, aby zabránil Teheránu získať jadrové zbrane, povedal osobitný predstaviteľ USA pre Irán Robert Malley, počas diskusie organizovanej Foreign Policy.
Vojna?

"Prezident povedal, že v krajnom prípade by súhlasil s vojenským scenárom, ak by to pomohlo zabrániť Iránu získať jadrové zbrane. Na to však ešte nenastal čas," povedal Malley.

Irán tvrdí, že má dôkaz o zapojení západných krajín do nedávnych protestov
Irán má dôkaz, že do rozsiahlych protestov, ktoré vypukli v Iráne po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, sú zapojené západné krajiny, uviedlo v pondelok iránske ministerstvo zahraničných vecí. "Máme špecifickú informáciu, ktorá dokazuje, že... Čítať ďalej
28 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Radšej diplomacia
Ako povedal diplomat, medzičasom americké vedenie stále preferuje diplomaciu ako najlepší spôsob riešenia otázky možného získania jadrových zbraní Iránom. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi  už skôr vyjadril nádej na technické stretnutie s iránskymi predstaviteľmi, s cieľom vyriešiť otvorené otázky. 
 
Rada guvernérov MAAE však 17. novembra prijala rezolúciu, ktorá naznačuje povinnosť Teheránu spolupracovať s agentúrou pri vyšetrovaní v súvislosti s identifikáciou stôp uránu na troch nedeklarovaných miestach.  

 

Teherán sa nevzdá
Iránske médiá informovali, že v reakcii na rezolúciu MAAE začal Teherán obohacovať urán až o 60 percent v jadrovom zariadení Fordow. Vytvorili nové odstredivé kaskády IR2M a IR4. V jadrových zariadeniach v Netanze a Fordow spustili nové centrifúgy. Na výrobu jadrových zbraní musí byť urán obohatený až na 90 %. 
 
Francúzsko, Británia a Nemecko obvinili  Irán z porušovania jadrovej dohody. O vytvorení zóny bez jadrových zbraní v regióne diskutovali 15. až 18. novembra predstavitelia krajín Blízkeho východu, pozorovateľských štátov a medzinárodných organizácií. Izrael, ako jediná blízkovýchodná krajina, ktorá disponuje s takýmito zbraňami, akciu bojkotoval.
 
ŠOK! Vzdáva sa ČAPUTOVÁ funkcie?
Plánuje sa prezidentka Zuzana Čaputová vzdať prezidentskej funkcie? Nie, toto nie je dezinformácia. Sama to uviedla v utorok, v pléne slovenského parlamentu, so svojou „októbrovou“ Správou o stave Slovenskej republiky. Čo konkrétne uvidela? Svitá... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Ivan Mihale
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik