"CHYBIČKA SE opäť VLOUDILA?" Leyenová už nevie, čo od rozkoše
30 | 11 | 2022 I Milan Laca

Veď to sa môže stať každému, pomýliť si čísla! Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová informovala o 100-tisíc zabitých a zranených ukrajinských vojakoch. Nuž, ale nebolo to správne.

Európska komisia zhodnotila straty ukrajinskej armády od začiatku vojny. Podľa šéfky EK Ursuly von der Leyenovej išlo o 100 000 vojakov a dôstojníkov. Video s jej vyhlásením bolo zverejnené na jej stránke na Twitteri.

Vyhlásenie predsedníčky 

Počas prejavu v Bruseli 30. novembra predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že Ukrajina už počas vojny proti Rusku stratila 100 000 vojakov a 20 000 civilistov. "Ruská invázia na Ukrajinu priniesla smrť, skazu a neopísateľný vývoj. Všetci si pamätáme na Buchaove obavy. Odhaduje sa, že dodnes zomrelo viac ako 20 000 civilistov a 100 000 ukrajinských vojakov. Rusko musí zaplatiť za svoje ohavné zločiny," uviedla von der Leyenová.

Nové strely pre Kyjev (VIDEO)
Boeing ponúkol Pentagonu, že pošle do Kyjeva nové vysoko presné projektily. Americká firma ponúka Ukrajine dodávku presne navádzanej munície pre pozemné raketové systémy. Umožnia údery hlboko do Ruska, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Milan Laca

Zmazali to

Po určitom čase bol však príspevok zmazaný a slová o stratách Kyjeva vystrihnuté z videosprávy, aj z písomného vyhlásenia.

Vysvetlenie

Riaditeľka politickej komunikácie Európskej komisie Dana Spinantová neskôr pre Lenta.ru povedala, že šéfka EK sa údajne pomýlila a spojila počet mŕtvych a zranených. „Ďakujem tým, ktorí poukázali na nepresnosť v číslach v predchádzajúcej verzii tohto videa,“ povedala Spinatová.

Reakcia ukrajinských úradov

Kancelária prezidenta Ukrajiny a ozbrojených síl reagovala na vyhlásenie šéfky Európskej komisie. Kancelária zdôraznila, že presné čísla o stratách na fronte môže povedať iba hlavný veliteľ, minister obrany, alebo najvyšší veliteľ Ukrajiny. Tlačový tajomník prezidenta Ukrajiny Serhiy Nikiforov  napísal na  Suspіlne, že Ukrajina takéto údaje zverejní, keď „nastane vhodná chvíľa“, pretože ide o citlivé informácie.

Mlčia aj vojaci

K situácii sa vyjadrili aj Ozbrojené sily Ukrajiny. Ako v komentári pre Ukrajinskú Pravdu povedal náčelník Oddelenia pre styk s verejnosťou Ozbrojených síl Ukrajiny Bogdan Senik, generálny štáb zatiaľ nemôže oznámiť počet strát. Vysvetlil, že ide o oficiálne údaje a spadajú pod hlavičku obmedzenia zverejňovania. Ozbrojené sily Ukrajiny preto nemôžu potvrdiť informáciu Ursuly von der Leyenovej.

EÚ chce ZHABAŤ majetok ruského štátu! TAKÉ JEDNODUCHÉ?
Európska komisia (EK) zašla v oblbovaní vlastných občanov a v propagande už naozaj ďaleko! Chce totiž v stredu predstaviť možnosti, ako zhabať majetok ruského štátu a oligarchov a potrestať aj touto cestou Rusko za vojnové zločiny páchané na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik