Budeme NEZÁVISLÍ, ZIAPALA únia a dovoz LNG STÚPOL takmer o polovicu
30 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Európska únia (EÚ) tento rok znížila svoju závislosť od ruskej energie, zakázala dovoz uhlia a pripravila aj ropné embargo. Ale import jednej komodity zažíva rozmach a je nepravdepodobné, že by v dohľadnej dobe musel čeliť bojkotu Únie.

Dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska vzrástol za rok približne o 40 %, keďže kupujúci sa snažia nahradiť zmenšujúce sa toky potrubím. Je to horká pilulka pre mnohých v európskom bloku, ktorý uvalil prísne sankcie na Moskvu, aby ju pripravil o prostriedky na podporu vojny na Ukrajine.

Rusko ako druhý najväčší dodávateľ

EÚ minula od januára do konca septembra za ruský LNG rekordných 12,5 miliardy eur, päťkrát viac ako rok predtým.

Prudký dopyt z krajín, ako sú Francúzsko a Belgicko, pomohol v tomto roku urobiť z Ruska druhého najväčšieho dodávateľa LNG do severozápadnej Európy, čo je síce ďaleko za USA, ale pred Katarom. Ukázali to údaje o sledovaní lodí a prístavov.

Pred 24. februárom bol plyn z Ruska prepravovaný potrubiami najväčším zdrojom energie v Európe. Vzhľadom na to, že Kremeľ odvtedy obmedzuje tieto dodávky, bol región nútený doviezť viac LNG z celého sveta vrátane Ruska, aby naplnil svoje zásobníky pred zimou.

Ruské víťazstvo a KARDINÁLNA CHYBA Západu! Mrazivá predpoveď profesora z vojenskej akadémie
Kardinálna chyba Západu, pred ktorou varoval už kardinál Richelieu! V roku 1566 zachránila zbytočná bitka celú západnú civilizáciu pred zánikom. V roku 2022 zahubí zbytočná vojna celú západnú civilizáciu. Alebo pred čím všetkých Európanov varoval... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ruského LNG sa zriekli iba Spojené kráľovstvo a pobaltské štáty

"Ruský LNG musí naďalej prúdiť," povedala Anne-Sophie Corbeauová z Centra globálnej energetickej politiky Kolumbijskej univerzity, podľa ktorej je situácia na trhu čoraz napätejšia.

Spomedzi európskych krajín prestali nakupovať ruský LNG iba Spojené kráľovstvo a pobaltské štáty. To kontrastuje s postojom k ruskej rope, ktorej sa väčšina kupcov v Európe vyhýba a 5. decembra začne na ňu platiť embargo EÚ.

Nad "stopkou" nikdy neuvažovali

O úplnom embargu na ruský plyn sa nikdy vážne neuvažovalo, vzhľadom na nedostatok globálnych dodávok a vyhliadky na ešte napätejší trh v budúcom roku. Napriek tomu sa EÚ snaží o hľadanie alternatívnych dodávok. V marci sa blok zaviazal, že tento rok nahradí takmer dve tretiny ruského plynu dovozom odinakiaľ, pričom väčšina bude vo forme LNG.

Ruský plyn v súčasnosti tvorí menej ako 10 % dodávok paliva v regióne, čo je pokles z viac ako tretiny v minulom roku, ale podiel LNG na dodávkach z Ruska je takmer polovičný.

Dodávky v rámci Európy nie sú ani zďaleka rovnomerné, ukazujú údaje o sledovaní lodí. Keďže Británia odmietla ruský LNG, náklad našiel odberateľa inde, pričom ruské dodávky do belgických prístavov sa od januára do októbra viac ako zdvojnásobili a dovoz do Francúzska vzrástol o 60 %.

Väčšina globálnych dodávok LNG je viazaná na dlhodobé zmluvy. A predajcovia sú často veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré nie sú pod kontrolou vlád.

Ruských dodávateľov pribudlo

Francúzska spoločnosť TotalEnergies má napríklad 20-percentný podiel v Jamal LNG, najväčšom ruskom výrobnom závode na skvapalnený plyn. A hoci spoločnosť zastavila nové investície v Rusku a predala niektoré aktíva v krajine, zaviazala sa zostať v Jamale, aby pomohla zabezpečiť dodávky plynu do Európy, pokiaľ to sankcie dovolia. Total vlastní tiež 19 % v ruskej spoločnosti Novatek PJSC, ktorá projekt kontroluje.

"Za súčasných podmienok nemôžu existovať dobré a zlé projekty LNG," povedal v októbri generálny riaditeľ Novatek Leonid Michelson.

Do Európy začal posielať LNG aj štátny energetický gigant Gazprom, ktorý je predovšetkým dodávateľom komodity cez plynovody. Hoci LNG z jeho rozsiahleho projektu Sachalin 2 na ruskom Ďalekom východe smeruje vo všeobecnosti do Ázie, nové menšie zariadenie na ruskom pobreží Baltského mora poslalo prvé dodávky do Grécka.

Budúcnosť je nejasná

To neznamená, že Rusko v budúcnosti neobmedzí Európe dodávky LNG, ako to robí v prípade potrubí. Začiatkom tohto roka Moskva zakázala dodávky skvapalneného plynu bývalej divízii Gazpromu v Nemecku, ktorú vláda v Berlíne znárodnila. Niektorí kupujúci sa obávajú tiež, že ruská vláda môže požadovať platby v rubľoch za LNG, ako to urobila za plyn z potrubí na jar, ale zatiaľ k takémuto rozhodnutiu nedošlo. (tasr/Bloomberg)

Ďalšia požiadavka z Francúzska: Zelenskyj by mal splatiť pomoc a vziať si domov peniaze, ktoré ukradol!
Florian Philippot, bývalý poslanec Európskeho parlamentu a známy francúzsky politik, uviedol, že americký prezident Biden, francúzsky prezident Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová by mali od Volodymyra Zelenského... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik