Vedec Mistrík UPOZORŇUJE! Na Slovensku nie je dovolená žiadna kritika TEJTO PANI...zo Starého mesta sa šíria nezmysly a pozor! AJ INÉ!
19 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Vedec Róbert Mistrík sa ozval! Kritizuje vymenovanie exministra školstva Petra Plavčana za rektora Vysokej školy Danubius v Sládkovičove. Mistrík ostro poukazuje na to, že kritiky "pani," zo Starého Mesta nie je v duchovnom marazme, v akom na Slovensku žijeme prípustná. Tvrdí, že každý, aj ten, kto vecne, slušne a racionálne poukazuje na rozhodnutia najvyššej hlavy štátu sa stáva pre bublinu v Starom Meste nežiadúcim. Čím presne Robert Mistrík argumentuje a na čo v príspevku na sociálnej sieti poukazuje?

"Každý kto si dovolí vecne kritizovať pani prezidentku, alebo kohokoľvek z epicentra nášho provincializmu, vlastne útočí, vnáša konflikt, šíri zlobu, je zákerák a nezriedka je častovaný aj tvrdším invektívami, pričom prirovnania k Blahovi, Chmelárovi, či Harabinovi patria ešte k tým miernejším," píše v úvode príspevku na sociálnej sieti vedec Róbert Mistrík.

Mistrík tvrdí, že v tomto duchovnom marazme už nie je žiadúce racionálne a slušne posudzovať skutky vybranej skupiny verejných funkcionárov, niektorí z nás sú v tranze nekritického obdivu k osobám blízkym nášmu ideovému svetu, na severokórejský spôsob tlieskajú stokrát otrepaným frázam, velebíme ideológiu neomylnosti, úpenlivo hľadáme podporné argumenty pre sebahlúpejše rozhodnutia a vôbec nevnímame reálie mimo bubliny Starého mesta.

"Pani prezidentka Zuzana Čaputová, žiaľ, vymenovala Petra Plavčana, známeho z kauzy eurofondových škandálov, do funkcie rektora vysokej školy," vysvetľuje Róbert Mistrík.

"Považujem to za jedno z ďalších nepochopiteľných rozhodnutí. Skôr ako sa spustí spŕška nenávisti, dovoľte mi poprosiť vás o čítanie s porozumením," dodáva.

Ústavný súd podľa Mistríka pred desiatimi rokmi jasne povedal, že prezident môže zablokovať personálny návrh

Na to netreba podľa vedca ani len odvahu.

"S úsmevom na perách pani prezidentka vymenovala človeka, ktorý zrazil na kolená slovenskú vedu, o ktorého škandáloch písal Ján Kuciak, aj vďaka ktorému Brusel rozhodol o škrtnutí 600 miliónov eur pre živoriacu vedu a výskum na Slovensku, ktorý je symbolom hlbokého úpadku našej spoločnosti. My všetci tí, čo sme bojovali proti eurofondovým obludnostiam sme dostali lekciu z dvojtvárnej politiky a nekritickej žurnalistiky," vysvetľuje na sociálnej sieti Mistrík.

"Na východ od nás sa za hodnoty zomiera, u nás doma sa z nich uškŕňame a pred zaslepeným publikom ich len predstierame," myslí si vedec.

ROZZÚRENÁ Belousovová: Nie je už načase si naliať ČISTÉHO VÍNA?
V utorok podvečer "zablúdená" ukrajinská raketa v Poľskom Przewodowe zabila dvoch ľudí. Okolo 19. hodiny zasadlo vedenie obranných a bezpečnostných zložiek štátu. Denník Gazeta Wyborcza informoval, že už vtedy bolo jasné, že raketu nevypálili Rusi,... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

K meritu veci

"Internetoví ústavní právnici, miestne médiá a dokonca aj prezidentský palác šíria nezmysly, že prezidentka nemá inú možnosť ako kandidáta zvoleného správnou radou do funkcie rektora vymenovať," vysvetľuje Róbert Mistrík, podľa ktorého je realita iná.

"Ústava nehovorí, či prezident je iba úradník, ktorý pri vymenúvaní do plejády funkcií skúma len splnenie formálnych kritérií a vymenovať musí. Ústavný súd Slovenskej republiky podal oficiálny výklad (PL. US 4/2012), na základe ktorého je prezident štátnik a vymenovať nemusí, pričom prezident neskúma len formálne kritériá. Aj legálne zvoleného a prezidentovi navrhnutého kandidáta spĺňajúceho formálne a zákonné predpoklady, môže odmietnuť, a to z dôvodu „závažnej skutočnosti vzťahujúcej sa na osobu kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť táto osoba vrcholným predstaviteľom,“ vysvetľuje Róbert Mistrík.

Často sa argumentuje prípadom Gašparovič vs. Čentéš, kedy prezident nevymenoval zvoleného generálneho prokurátora, poukazuje Mistrík

"Prezident spor na Ústavnom súde prehral a prezidentská kancelária musela vyplatiť odškodné vo výške 60 tisíc eur. Lenže aj tu Ústavný súd nespochybnil právo prezidenta nevymenovať, ale príslušný senát dôvodil, že v tomto prípade nebola daná „závažná skutočnos," myslí si Róbert Mistrík

"Preložené do slovenčiny, prezident navrhovaného kandidáta vymenovať nemusí, len musí svoje rozhodnutie dobre zdôvodniť," dodáva.

"Kto v prípade kandidáta Petra Plavčana nevidí závažnú skutočnosť, ten asi rok pred ohlásením kandidatúry nečítal noviny, rok pred zvolením s nami nestál na námestiach pri masových protestoch organizovaných hnutím Za slušné Slovensko a niečo viac ako rok pred kľúčovými voľbami zatvára oči pred mnohými absurdnosťami tejto krajiny," zdôrazňuje vedec Mistrík.

"Zopakujem to, čo som viackrát na adresu eurofondových škandálov verejne vyhlásil. Keď vám budú zomierať blízki na zákerné choroby, proti ktorým sa snažia bojovať aj slovenskí vedci, skúste si poskladať súvislosti," vysvetľuje ďalej,

PREČO som dala VÝPOVEĎ a prečo sa mi ju NECHCE STIAHNUŤ
Včera bol 17. november a to je deň kedy my všetci, ktorí sa staráme o kriticky chorých novorodencov, oslavujeme Deň predčasne narodených detí. Okrem poďakovaní a fotiek, ktoré nám v tieto dni chodia na oddelenie vo veľkom počte, okrem darčekov,... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Sami sme sa márne snažili získať peniaze z eurofondov na biomedicínsky výskum, tvrdí Mistrik

Nepomohlo, že naše produkty a výsledky využívajú pri výskume a vývoji najvýznamnejšie univerzity a firmy sveta, čo je zdokumentované tisíckami vedcov vo vedeckých karentovaných časopisoch a v našej oblasti patríme k svetovej špičke.

„Úspešní“ so získavaním európskych peňazí boli vždy iní, a aj tí, čo nemali až tak ďaleko pani prezidentky. V tomto príbehu ale nejde o nás, tu ide o osud našej krajiny, ktorá začína byť čoraz horšom stave a to od hlavy až po päty," konštatuje v závere príspevku na sociálnej sieti vedec Róbert Mistrík.

Viskupič ŠOKUJE: Vláda PODVIEDLA EÚ!
Ekonóm a poslanec za SaS Marián Viskupič vláde vyčíta, že v rozpočte spravila chyby, ktoré sú problémom aj pre vedenie EÚ. Chýba v ňom totiž dôležitá časť, ktorá má obsahovať výdavkové limity. Viskupič tiež pripomenul, že SaS dlhodobo upozorňuje,... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v pondelok 14. novembra o 14.00 h v Prezidentskom paláci v Bratislave rektorku a rektorov piatich vysokých škôl. Súčasťou programu bol príhovor prezidentky a fototermín. Petra Plavčana vymenovala za rektora Vysokej školy Danubius v Sládkovičove, Samuela Abraháma za rektora Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií v Bratislave, Vladimíra Hiadlovského vymenovala za rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Mareka Števčeka vymenovala za rektora Univerzita Komenského v Bratislave a Bohunku Koklesovú vymenovala za rektorku Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik