Maďarské média priniesli Budajove vyjadrenie: Bude Slovensko v prvej línii?
19 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Ak sa Putin rozhodne použiť jadrové zbrane, Slovensko bude v prvej línii," vyjadrenie ministra životného prostredia SR, Jána Budaja (OĽaNO), prináša maďarský portál Index. 

Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO, podľa maďarského portálku Index, uviedol, že slovenskí špecialisti majú kapacity na plánovanie a opravy po tom, ako ruské sily spôsobujú veľké škody na lesoch v okolí Ukrajiny, ba dokonca ničia ich krajinu.

Slovenskí špecialisti podľa Jána Budaja pomáhajú hodnotiť stav ukrajinských priehrad, informuje Index s odvolaním sa na ÚjSzó.

"Krajinou jazdia tanky a iná ťažká technika, ktorá vypaľuje lesy a ničí studne skládovaním chemikálií," zdôraznil Budaj.

"Ak sa Vladimír Putin rozhodne pre jadrové zbrane, Slovensko môže byť v prvej línii jadrovej vojny. V tomto prípade sme pripravení pomôcť Ukrajine," uviedol podľa portálu Index Ján Budaj v rozhovore pre denník HN.

Ján Mažgút: Zasiahla vyššia moc!
Po odvysielaní hodinového prejavu zo Snemu strany Smer-SD počas 17. novembra expremiéra Roberta Fica končia vo verejnoprávnej televízii na svojich postoch traja redaktori a riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Mária Hlucháňová. Na... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Vojnové útoky na životné prostredie sa považujú za vojnové zločiny

Ukrajinská vláda má podľa Budaja zdokumentovaných 257 konkrétnych envirozločinov, pričom boli ničené aj národné parky, jazerá boli zamínované, horia lesy a od začiatku vojny objem emisií presiahol 67 miliónov ton oproti 2,2 milióna ton.

Ako tiež dodal, momentálne sa naši partneri nechystajú naprávať škody na životnom prostredí, ale aj OSN aj Európskej komisii ponúkol, aby počítali aj s nami.

Významné podľa neho je, že sa pred pár mesiacmi podarilo prijať stanovisko OSN, že vojnové útoky na životné prostredie sa považujú za vojnové zločiny.

To je podľa Budaja úplne nový míľnik premýšľania o životnom prostredí.

"Ukrajinská strana už vystavuje Rusku účty. Za každý zničený dom, každý zničený kostol, každú rezerváciu," uviedol Budaj.

 V tomto sú naši susedia podľa Budaja veľmi rezolútni.

Rusko sa pomstí!
Moskva prisľúbila odplatu v reakcii na popravu ruských zajatcov vojakmi Ozbrojených síl Ukrajiny. Zacharovová žiadala od medzinárodných organizácií, aby odsúdili popravy ruských zajatcov. Ministerstvo žiada Oficiálna predstaviteľka ruského... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik