Alojz Hlina tvrdí, že v KDH sú čierne peniaze a protizákonné konanie
19 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Predseda KDH Milan Majerský konšpiruje! Tvrdí Alojz Hlina, bývalý člen strany KDH. Hlina poukazuje na neskutočnú aroganciu v súvislosti s vyjadrením Majerského, že pri financovaní kampane Rudolfa Kusého nedošlo k zákonnému pochybeniu. A tvrdí, že Majerského vyjadrenie jednoznačne deklaruje, že v strane sú čierne peniaze a protizákonné opatrenia. 

"Neskutočná arogancia. Predseda KDH Majerský poskytol "vysvetlenie" pre pospolitý zbožný ľud, že všetko je v poriadku a aj si zakonšpiroval, lebo v tomto prostredí to vždy zaberie," myslí si Alojz Hlina.

Podľa Hlinu sa bránia útokom a pýtajú sa, že prečo jedna firma podporuje dvoch kandidátov a či médiá tak dôsledne kontrolujú aj iné strany.

"Manuál obrany, pokrytectva a farizejstva ako vyšitý. Pochybenia, samozrejme, podľa nich neboli a ak by aj boli, tak zodpovedný je ústredný tajomník, alebo bratislavské KDH. Trochu som podcenil Majerského, keď ma na neho upozorňovali, zdá sa, že mu moc zachutila. Bez milosti svojich vlastných ľudí utopí, len aby sa skúsil ochrániť," tvrdí Alojz Hlina.

Po zbežnom pozretí Majerského vyjadrenia a bez nejakej hlbšej analýzy napadli Hlinovi nasledovné otázky

Ak KDH dalo Kusému 105 000 eur na kampaň, a 25 000 eur z toho dal p. Hrubý, kto dal tých ostávajúcich 80 000 eur?

To si KDH zobralo nakoniec pôžičku, aby platilo kampaň Kusého?

Či tých 80 000 eur Kusému zaplatili z drobných príspevkov kandidujúcich členov?

Alojz Hlina tvrdí, že z tých všetkých darcov na zozname, iba p. Hrubý dal peniaze na kampaň Kusému. Tí ostávajúci podľa neho dávali peniaze na kampaň sebe, alebo svojim rodinným príslušníkom, známym a opäť sa pýta:

Tak akých 80 tisíc eur poslalo KDH za kampaň Kusému?

Kto z tých drobných darcov dal Kusému na kampaň a koľko ich muselo byť, aby sa vyskladali na tých 80 tisíc?

Predseda Majerský tvrdil, že kampaň Kusému platili z darov, kto teda okrem p. Hrubého daroval peniaze kandidátovi Kusému ?

Plus mínus 80 % percent tých darcov poznám a oni platili kampaň sebe, alebo inému kandidátovi, ako Kusému.

Hotovosti sa nesmieme nikdy VZDAŤ! (VIDEO)
Musíme odmietnuť šialené nápady elít. Právo na používanie hotovosti na Slovensku musí byť bezpodmienečne zachované. Politika USA nám nemá právo určovať náš každodenný spôsob života. V súvislosti s hotovosťou musí nastúpiť riadna legislatíva, ktorá... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Arogantné vyjadrenie Majerského

"Predseda KDH vo svojom arogantnom vyjadrení píše aj to, že splnomocnil tajomníka na podpisovanie, no nemohol, zákon to nedovoľuje, resp. dovoľuje iba pri daroch do 500 Eur," upozorňuje Hlina a dodáva, že nie je pravda ani to, že bratislavské KDH si vybralo Kusého a on s tým nič nemohol robiť.

"Mohol, za mňa bola prijatá zmena stanov, že predsedníctvo môže pozastaviť uznesenie iného orgánu. Robilo sa to kvôli tým povestným koalíciám KDH so Smerom na župnej úrovni," vysvetľuje Hlina.

"Týmto vyhlásením to vraj pre KDH skončilo, ja si myslím opak, malo by to začať. Toto vyjadrenie dokladuje to, že v strane sú čierne peniaze a protizákonné konanie," konštatuje v príspevku na sociálnej sieti Alojz Hlina.

KDH považuje tému za uzavretú

Mimoparlamentné KDH tvrdí, že pri spolufinancovaní volebnej kampane neúspešného kandidáta na primátora Bratislavy Rudolfa Kusého nedošlo k žiadnemu zákonnému pochybeniu. Odmieta tiež, že by niekoho tajilo. Pripúšťa však, že sa mal použiť vhodnejší administratívny postup, a to v procesnej stránke prijímania darov. Zverejnením kompletného zoznamu darcov považuje predseda KDH Milan Majerský tému za uzatvorenú.

"Hnutie postupovalo podľa zákona, ale spätne vyhodnocujeme, že odo dňa vyhlásenia volieb mal byť každý dar prijatý priamo na transparentnom účte KDH k regionálnym a komunálnym voľbám, aby mohli voliči okamžite vidieť, kto prispel na kampaň KDH," konštatuje hnutie v stanovisku, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Lenka Halamová.

KDH uviedlo, že tento rok prijalo dary v celkovej výške 219.653 eur. Tie použili aj na volebné kampane svojich kandidátov i na volebnú kampaň hnutia. Okrem toho si KDH pre voľby zobralo pôžičku vo výške 100.000 eur. Dary a pôžička, teda financie mimo príspevku zo štátneho rozpočtu, predstavovali spolu 319.653 eur. Aby KDH rozptýlilo pochybnosti o údajnom zatajovaní darcov, zverejnilo ich kompletný zoznam. Celkovo ide o 124 darcov.

Rusko sa pomstí!
Moskva prisľúbila odplatu v reakcii na popravu ruských zajatcov vojakmi Ozbrojených síl Ukrajiny. Zacharovová žiadala od medzinárodných organizácií, aby odsúdili popravy ruských zajatcov. Ministerstvo žiada Oficiálna predstaviteľka ruského... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Milan Laca

"Stanoviskom, ktorým sme zdanlivé nejasnosti zodpovedali nad rámec zákona, považujeme tému za uzavretú," odkazuje KDH. Majerský sa však nechal počuť, že ho nepresnosti v jeho vyjadreniach na túto tému mrzia. Odôvodnil to vyčerpanosťou po skončení kampane i nesprávnym pospájaním informácií. Právomocou na právne úkony vo veci financovania kampane bol poverený ústredný tajomník hnutia Marek Michalčík.

KDH tiež skonštatovalo, že vyslovenie podpory Kusému ako kandidátovi na primátora Bratislavy bolo rozhodnutím mestských štruktúr KDH. Predsedníctvo KDH na základe výsledkov volieb očakáva vyvodenie politickej zodpovednosti vedenia bratislavského KDH.

Policajný prezident Štefan Hamran 11. novembra povedal, že polícia preverí financovanie volebnej kampane neúspešného kandidáta na primátora Bratislavy Rudolfa Kusého. Mimoparlamentné hnutie KDH a Kusý, mali podľa Denníka N v kampani utajiť sponzorov.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik