UŽ DOSŤ! Európske krajiny volajú po UKONČENÍ FINANCOVANIA Ukrajiny
18 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Niekoľko európskych krajín vyzýva na ukončenie posielania peňazí na Ukrajinu a financovania prebiehajúceho vojnového úsilia Kyjeva proti Rusku.

Odsúdili Budapešť

V tomto smere vedie Maďarsko, ktoré zablokovalo finančnú pomoc vo výške 18 miliárd eur, ktorú Európska komisia plánovala poslať Ukrajine. To roztrhalo plány Bruselu na franforce, keďže podľa rozpočtových pravidiel peniaze nemôžu odísť do Kyjeva bez úplného súhlasu všetkých 27 členských krajín Európskej únie.

„Určite nepodporíme žiadnu spoločnú pôžičku EÚ v tejto oblasti,“ povedal pre domáce noviny maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Peter Szijjártó.

Na podporu zdravotníctva, školstva a kultúrnych inštitúcií na Ukrajine už podľa ministra minula maďarská vláda stovky miliónov eur. Szijjártó ďalej dodal, že Budapešť už skôr podporila spoločnú pôžičku EÚ počas pandémie, no viac už spoločné pôžičky brať nechce.

V reakcii na to sa lídri rôznych krajín EÚ pripojili k Bruselu a odsúdili Budapešť.

Mainstreamové médiá tiež ukázali prstom na maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorého obvinili, že v minulosti opakovane zanedbával pravidlá EÚ a pokúšal sa hájiť ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Zelenského NOČNÁ MORA
Ruské údery na slabé miesto Ukrajiny sa pre Zelenského zmenili na nočnú moru! Bez elektriny je viac než desať miliónov Ukrajincov. Rusko našlo Achillovu pätu Viac než desať miliónov Ukrajincov zostalo vo štvrtok bez dodávok elektrickej energie v... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Maďarsko však nie je jedinou krajinou, ktorá je proti ďalšiemu financovaniu Ukrajiny

Odhaduje sa, že v Ríme protestovalo približne 100 000 Talianov, ktorí vyzvali vládu talianskej premiérky Giorgie Meloni, aby prestala posielať zbrane na Ukrajinu. Demonštráciu údajne zorganizovali početné katolícke združenia, odbory a mierové skupiny.

V Grécku vstúpili pracovníci hlavného mesta Atén do celodenného štrajku, aby odsúdili prudko rastúcu infláciu a prudko stúpajúce ceny energií v dôsledku sankcií uvalených Západom na Moskvu.

Robotníkov v Aténach podporovali odbory ako Všeobecná konfederácia gréckych robotníkov a organizácia ADEDY, ktorá zastupuje štátnych zamestnancov.

Medzitým v Prahe vyšlo do ulíc približne 100 000 ľudí, aby odsúdili českú vládu za jej úlohu v energetickej kríze. Účastníci vyzvali vládu, aby na vyriešenie prebiehajúcej energetickej krízy zachovala priame zmluvy s Ruskom o dodávkach plynu.

ŠOKUJÚCE! Nevedia čo s ruskými raketami
Velenie vzdušných síl Ukrajiny priznalo, že protivzdušná obrana si nevie poradiť s raketovými útokmi. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany nedokážu odolať raketovým útokom, povedal hovorca velenia vzdušných síl krajiny Jurij Ignat. Ruské... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Milan Laca

Dokonca aj USA sú už unavené z posielania peňazí do Kyjeva

Profesor Joe Siracusa, odborník na americkú politiku z Curtinovej univerzity v Západnej Austrálii, povedal, že Maďari a Taliani „majú plné právo“ vyjadriť svoj nesúhlas s pokračujúcim financovaním Ukrajiny.

„Bude toho viac,“ poznamenal. „Myslím si, že každý národ v Európe urobí to, čo si myslí, že musí urobiť, aby prežil zimu a mohol žiť ďalej.“

Podľa Siracusa sú však republikánski zákonodarcovia v USA, ktorí sa chystajú prevziať kontrolu nad Snemovňou reprezentantov v januári 2023, tiež unavení z prideľovania obrovského množstva peňazí pre Kyjev.

Zatiaľ tieňový predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy za Republikánov povedal, že jeho strana nedá Kyjevu „bianko šek“. Expert poznamenal, že McCarthy, ktorý sa uchádza o miesto predsedu Snemovne reprezentantov, bude mať „veľmi, veľmi dôležitú“ úlohu.

„Keď Republikáni vyhrajú a získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov, budú mať pod kontrolou peňaženku – a môžu rozhodnúť, že snemovňa, kde sa schvaľujú všetky peňažné toky, nedá Ukrajine už ani cent,“ povedal.

„Ak zatiaľ neovládate snemovňu, potom jediné, čo potrebujete, je získať 218 hlasov. Nepotrebujete červenú vlnu. Nepotrebujete 30- alebo 40-člennú väčšinu. Stačí, aby ste získali 218 kresiel a prevahu jedného hlasu. Víťazstvo v Snemovni je dôležitejšie ako víťazstvo v Senáte.“

Ukrajinská raketová verzia, ako to bolo?
Ukrajina informovala USA a partnerov o zachytení ruskej rakety v blízkosti miesta výbuchu v Poľsku. Ukrajinská armáda oznámila Spojeným štátom a ich spojencom, že sa pokúsila zasiahnuť ruskú raketu v blízkosti miesta útoku na Poľsko, pomocou... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ukrajina nie je spojencom a Rusko nie je nepriateľom

Siracusa poukázal na to, že Republikánska strana „váhala pred doplňovacími voľbami“. No pokračoval a uviedol, že Washington môže dať Kyjevu len toľko, kým sa jej arzenál vyprázdni.

Expert sa nakoniec odvolal na poznámky republikánskej poslankyne Marjorie Taylor Greene, ktorá povedala, že „pokiaľ ide o ňu… a množstvo Republikánov, Ukrajina nie je spojencom a Rusko nie je nepriateľom“.

Zdroj: cz24

Ukrajinská raketa? Je to EŠTE HORŠIE, tvrdí EXPERT! (FOTO)
Nie nešťastná náhoda s obranným výstrelom proti ruskej rakete, ale ukrajinská provokácia, ktorá mala posilniť odpor západných „hlúpych nevojakov“ proti Rusku. Tak analytik Štěpán Kotrba vo svojom komentári pre české ParlamentníListy.cz rozoberá... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik