Veľký PRIESKUM: Aj vás trápi TENTO nepríjemný fenomén?
18 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Hovorí sa mu "úzkosť z účtov". Vyvoláva jú klesajúca kúpna sila obyvateľstva a veľký nárast inflácie v relatívne krátkom čase. Vyplýva to z prieskumu Intrum European Consumer Payment Report 2022. Zúčastnilo sa ho 24 011 Európanov z 24 európskych krajín, z toho 1000 Slovákov.

Prieskum na Slovensku ukázal, že zvlášť mladí ľudia by v budúcnosti mohli mať problém so splácaním dlhov, keďže ľahšie podľahnú trendu vziať si tovar, za ktorý zaplatia neskôr.

Obavy Slovákov

Ľudmila Bolhová, PR a marketingová špecialistka Intrum Slovakia o prieskume medzi slovenskými respondentami informovala, že 8 z desiatich opýtaných sa obáva vplyvu rastúcich cien energií a potravín na ich peňaženky. Pritom jeden zo štyroch je presvedčený, že v budúcom roku "neutiahne" ceny energií.

Rastie počet neplatičov

Jeden zo štyroch európanov sa rovnako "priznalo", že počas uplynulého roka už nejaký účet nezaplatili. Prekvapujúca je informácia, že na Slovensku je strach z nárastu cien výraznejší - 87 percent, avšak "len" 19 percent Slovákov nebolo schopných uhradiť niektorý zo svojich účtov.

Belousovová ZOSTRA: Skončite s tliachaním PRÁZDNYCH SLOV!
K dnešnému sviatku sa dnes s idealistickým nadšením vyjadrili snáď už všetci. Predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť Anna Belousovová upozorňuje politikov, že ich záplavy fráz o demokracii a slobode sú len prázdne slová, tliachanie, povinná... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Logické obavy

"Iba 2 % Slovákov uvádza, že inflácia nemá na nich vplyv. Alarmujúce je, že 88 % domácností udáva negatívny dosah inflácie na ich domáce financie. Dokonca aj tí spotrebitelia, ktorých sa napríklad pandémia COVID-19 relatívne nedotkla, dnes vplyv vysokej inflácie pociťujú tiež. Je prirodzené, že po dlhých rokoch nízkej inflácie a uvoľnenej menovej politiky spôsobil prudký nárast cien a rastúce úrokové sadzby u spotrebiteľov hlboký pesimizmus, pokiaľ ide o budúcnosť," vysvetlil Martin Musil, výkonný riaditeľ Intrum Slovakia.

Trend "kúp teraz - zaplať neskôr"

Ten rastie hlavne medzi mladšími respondentami - využíva ho až 31 percent respondentov vo veku 18-21 rokov. Tento trend je znepokojujúci, pretože by mohol viesť k problémom so splácaním dlhov. Mladí respondenti tiež pociťujú vplyv rastúcich cien na svoj spoločenský život.

Robert Fico DRSNE: Vojnoví ŠTVÁČI Čaputová s Hegerom
Robert Fico (Smer-SD) na pozadí udalosti s raketou, vypálenou na Poľsko po niekoľkýkrát upozornil, že toto nie je naša vojna, hoci ako naši štátni predstavitelia, tak aj mainstream sa snažia zatiahnuť do nej aj Slovensko, a to mnohokrát zbytočnými... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Riešenie - zvýšenie platu

Požiadať oň plánujú štyria z desiatich respondentov - chceli by tak vylepšiť svoju finančnú situáciu. Mnoho respondentov tvrdí, že ak by bolo nutné, kvôli zaplateniu účtov by sa mohli vzdať nákupov cez e-shopy. 

"Značná väčšina respondentov očakáva, že vysoká inflácia bude pretrvávať roky. To naznačuje malú vieru v schopnosť našich vládnych predstaviteľov dostať ceny pod kontrolu. Cenové šoky budú mať prirodzene výrazný vplyv na štruktúru výdavkov spotrebiteľov, pričom sa zvýši riziko nesplácania účtov s nižšou prioritou. Zároveň musia podnikatelia počítať s tlakom na zvyšovanie miezd zo strany zamestnancov," dodal Musill.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik