Rusko našlo "SLABÉ MIESTA" Kyjeva
17 | 11 | 2022 I Milan Laca

Ruské údery na slabé miesto Ukrajiny sa pre Zelenského zmenili na problémy.

Raketové útoky Moskvy na Ukrajinu, ktoré sa začali pred niekoľkými týždňami, znefunkčnili takmer polovicu energetickej infraštruktúry krajiny. Toto je rana pre Achillovu pätu, tvrdí profesor z Kolumbijskej univerzity Rajan Menon v článku  pre The New York Times.

Robia problémy

Rusko našlo najslabšie miesto Ukrajiny a cielene naň udiera, čím vytvára veľké problémy kyjevskému režimu. V Kyjeve napadol prvý sneh a blížiaca sa zima si od tamojších úradov vyžaduje urýchlené vyriešenie situácie. Ekonomika Ukrajiny sa predtým nevyznačovala veľkou stabilitou a silou. Ruské údery spôsobujú veľmi vážne škody. Podľa niektorých odhadov sa HDP Ukrajiny môže znížiť o tretinu, podľa iných o 40 percent.

Poľsko nepustilo Ukrajinu na vyšetrovanie
Ukrajina sa môže oboznámiť s vyšetrovaním pádu rakety v Poľsku. Predstavitelia Ukrajiny sa môžu oboznámiť s vyšetrovaním pádu ich rakety na území Poľska, ale nemôžu sa na ňom zúčastniť, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda. Nie! "Aby sa... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Milan Laca

Nemajú peniaze

"Situáciu zhoršuje vážny rozpočtový deficit. Teraz je to viac ako 5 miliárd dolárov a môže sa zvýšiť. Šmygaľova vláda je nútená neustále žiadať o externé pôžičky od západných krajín a Medzinárodného menového fondu.Ukrajina čoraz ťažšie získava finančnú pomoc zo Západu", píše autor.

Aj zahraničie váha

Vážny pokles je aj v zahraničnej obchodnej bilancii Ukrajiny, v dôsledku poklesu exportu. Hlavným exportným artiklom sú poľnohospodárske produkty. Obchodný deficit dosiahol 6,1 miliardy dolárov. Európske krajiny zažívajú hospodársku a energetickú krízu, spôsobenú odmietnutím dodávok ruského plynu a uvalením sankcií na Ruskú federáciu. Starý svet čaká náročná zima a nahromadené zásoby plynu nemusia stačiť.  

Odveta

The New York Times pripomínajú, že údery na ukrajinskú infraštruktúru boli reakciou po útoku na krymský most. Kyjev plánoval zarobiť na dodávkach elektriny do európskych krajín, no teraz je nútený požiadať Západ o dodávku generátorov a zariadení na opravu energetických sietí.

ODPADNETE! Medzitým v Chersone sa PRAVDA derie na povrch!
Agence France-Presse informuje o situácii v meste Cherson, ktoré nedávno opustili ruské sily. Médiá ukazujú davy ľudí s ukrajinskými vlajkami v uliciach. Prehliadky šťastia sa však ukázali ako zinscenované. Na videu, ktoré zverejnila Agence... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽAJTE nás na FACEBOOKU, a tým pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik