ŠOKUJÚCE! Nevedia čo s ruskými raketami
17 | 11 | 2022 I Milan Laca

Velenie vzdušných síl Ukrajiny priznalo, že protivzdušná obrana si nevie poradiť s raketovými útokmi.

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany nedokážu odolať raketovým útokom, povedal hovorca velenia vzdušných síl krajiny Jurij Ignat. Ruské jednotky podľa neho využívajú trasy, ktoré mätú protivzdušnú obranu.
Neboli takí úspešní
"Dnes, 17. novembra, práca protivzdušnej obrany nebola taká úspešná ako pri minulých raketových útokoch.  Je to spôsobené tým, že Ukrajina nemá dostatok (čo neustále zdôrazňujeme) systémov protivzdušnej obrany, aby mohla efektívne fungovať", vyhlásil Juruj Ignat.
 
Poľsko nepustilo Ukrajinu na vyšetrovanie
Ukrajina sa môže oboznámiť s vyšetrovaním pádu rakety v Poľsku. Predstavitelia Ukrajiny sa môžu oboznámiť s vyšetrovaním pádu ich rakety na území Poľska, ale nemôžu sa na ňom zúčastniť, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda. Nie! "Aby sa... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Milan Laca
Noviny píšu iné

Ukrajinské Ministerstvo obrany v deň útoku vyhlásilo: "Je potrebné poznamenať, že 15. novembra okupanti zaútočili na Ukrajinu 96 vzdušnými a námornými riadenými strelami (X-101, X-555, Kaliber), riadenými vzdušnými strelami X-59, útočnými bezpilotnými lietadlami "Shahed-136/131", "Orion", "Orlan-10", napísala Ukrajinská pravda.

V tento deň zostrelila protivzdušná obrana Ukrajiny:

75 riadených striel (X-101, X-555, Kalibr);

2 X-59 riadené vzdušné strely;

10 bezpilotných lietadiel Shahed-136/131;

1 bezpilotné lietadlo "Orion";

1 bezpilotné lietadlo "Orlan-10"

Spolu: 89 z 96 cieľov!

Potrebujú zbrane
Predstaviteľ ukrajinského velenia tiež povedal, že pre "100-percentný výsledok" teraz obranné sily potrebujú viac systémov,  ako  je napríklad  nemecký IRIS-T SLM alebo nórsky NASAMS, ktoré už Ukrajina má. Podľa neho zostreľujú „všetko, čo sa dostane do ich zóny ničenia“, vrátane riadených striel a dronov. Vzhľadom na to sa Ignat obrátil na západné krajiny s požiadavkou poskytnúť viac takýchto systémov.
Dostanú ich
Aleksej  Arestovič, poradca vedúceho kancelárie Valdimíra Zelenského, informoval o veľkých dodávkach západných zbraní na Ukrajinu. Diskutovali najmä o rôznych systémoch protivzdušnej obrany a prostriedkoch na vytvorenie integrovaného systému protivzdušnej obrany.
 
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg  označil zásobovanie Ukrajiny systémami protivzdušnej obrany za hlavnú prioritu Severoatlantickej aliancie a spojencov. Zdôraznil, že blok poskytuje Kyjevu podporu, aby mohol uplatniť svoje právo na sebaobranu.
 
Ukrajina v mraze a bez elektriny
Prvý sneh tohtoročnej jesene napadal vo štvrtok na Ukrajine, ktorá trpí v mnohých územných častiach aj výpadkami elektriny. Snežnú nádielku zažilo aj samotné hlavné mesto Ukrajiny, ktoré je v súčasnosti takisto svedkom častých neohlásených a... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik