Búrlivé popoludnie v Bratislave: NEMÁME čo oslavovať, vraví Smer
17 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Dnes, 33 rokov po Nežnej revolúcii sú Slováci v uliciach svojho hlavného mesta. Napriek tomu, že OĽaNO si tradične zarezervovalo všetky možné priestory, organizátori demonštrácií sa vynašli. Ľudia totiž už nejaký čas rozhodne a jasme hovoria svojej vláde, že takto vládnuť sa nedá. 

Smer sa vydal na okružnú jazdu

Strana Smer-SD sa rozhodla zopakovať jazdu spred roka. Tesne pred jej štartom sa prítomným prihovoril predseda strany Robert Fico. Táto jazda je podľa neho varovaním vlády a prezidentky pred tým, čo robia, pretože vďaka ich konaniu sa Slovensko rúti do veľkých problémov.

 "Ak sa pozrieme na vývoj za posledné dva roky, demokracia, sloboda, právny štát, sociálny štát dostali neuveriteľne na frak. Neostáva nám nič iné, ako varovať vládu a prezidentku a ratovať Slovensko, ktoré sa dostalo do zlej situácie," povedal šéf Smeru-SD. Autoprotestom chce strana podľa jeho slov pripomenúť vládnemu kabinetu a hlave štátu Zuzane Čaputovej, že tu sú a že krajina nie je v poriadku. Hovorí o rozvrate verejných financií či právneho štátu a marení referend.

Chceme vrátiť Slovensko na cestu právneho štátu, kde sa bude rešpektovať vôľa ľudí, že ľud je nostieľom moci, čo prezidentka nerešpektuje. Aj slovenskými vlajkami, možno aj tým klaksónom sa pripomenieme pred Úradom vlády a Prezidentkským palácom a povieme, že sme tu," odštartoval jazdu mestom Robert Fico.

Facebook, screenshot z videa | ilustračná fotka

Lekári a zdravotníci 

Zišli sa o 12:30 pred Úradom vlády. Zdravotnícki zamestnanci upozornili na to, že ak sa vláda nebude zaoberať problémami v zdravotníctve, od septembra odíde nárazovo cez dve tisícky lekárov, čo znamená, že ich miesto budú musieť nahradiť iní. Ukrajinskí? Arabskí? Slovenskí lekári chcú liečiť doma, ale potrebujú, aby im vláda na to vytvorila aj podmienky.

Zhromaždenie lekárov: NEDOSTATOK personálu, VYČERPANÍ zdravotníci, zbytočné ÚMRTIA!
Lekári a zástupcovia ďalších zdravotníckych profesií na štvrtkovom protestnom zhromaždení pred Úradom vlády SR v Bratislave apelovali na vládu, aby riešila stav slovenského zdravotníctva. Hovorili o nedostatku personálu, vyčerpaní zdravotníkov,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Nemáme čo oslavovať

Na Šafárikovom námestí organizoval zhromaždenie neúnavný Peter Marček. Tu katolícky kňaz pripomenul, že strácame slobodu výmeny názorov. Aktuálne dianie prirovnal k už mnohokrát pripomínanému Orwellovmu románu 1984. Z pódia k zhromaždeným sa prihovorili ľudia, ako Marek Géci (Život-NS); aktivistka Michaela hornáčková a mnohí ďalší, ktorí sa zhodli v tom, že nemáme čo oslavovať, pretože od slobody sa vzďaľujeme stále viac a rovnako je tomu aj s demokraciou.

Paralelné stretnutie

To sa konalo pred Úradom vlády. Tam vystúpili osobnosti, ako Rudolf Huliak, či bývalý politik Arpád Matejka. Ten upozornil, že práve tam sa mali všetci zhromaždiť, pretože - 

"Zlo sa nekoncentruje na Šafárikovom námestí, pri hradnom múre, ale na Úrade vlády. Revolúcia sa nerobí na gauči, pred televízorom, či fejsbuku. Kde sú odbory, kde je Matica? Im na tom, čo sa tu deje, nezáleží?P pýta sa Matejka, ktorý tiež pripomenul, že pred rokom a dvoma boli demonštrácie práve pred Úradom vlády potlačené. Vtedy šlo o proticovidové opatrenie, dnes ide o ďaleko viac.

Ďalší rečníci upozornili, že Rusko nie je náš nepriateľ (Fridrich Hlava); účastník Novembra 89 pripomenul, za čo sa vlastne bojovalo (prof. Lysák); Martinský manifest prítomným predniesol Marián Soukup; "zamlčané" dejiny a prvú slovanskú štátnosť s kráľom Vaniom, rešpektovanú aj Rímskou ríšou pripomenul Miroslav Vetrík a množstvo ďalších rečníkov otvorilo témy, ktoré trápia Slovákov.

Najkrajší darček! Chlapček bude vďaka operácii chodiť
Chlapček s najťažšou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu podstúpil v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave druhú operáciu. Tá umožní rekonštrukciu vnútorných orgánov. Pacient má vďaka operácii v budúcnosti... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik