Ukrajinská raketová verzia, ako to bolo?
17 | 11 | 2022 I Milan Laca

Ukrajina informovala USA a partnerov o zachytení ruskej rakety v blízkosti miesta výbuchu v Poľsku.

Ukrajinská armáda oznámila Spojeným štátom a ich spojencom, že sa pokúsila zasiahnuť ruskú raketu v blízkosti miesta  útoku na Poľsko, pomocou protivzdušnej obrany. Anonymný americký predstaviteľ to uviedol v komentári pre  CNN, uvádza "Európska pravda".

Nová verzia?

Nie je známe, či ide o tú istú raketu, ktorá dopadla na územie Poľska. Ako uvádza  CNN, tieto informácie použil Washington na posúdenie okolností výbuchu na poľskom území. Zástupca Pentagonu sa v komentári pre CNN odvolal na amerického prezidenta Joea Bidena. Ten označil za nepravdepodobné, že by raketu, ktorá spadla v Poľsku, odpálilo Rusko.

Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety, hovorí o "ruskej stope". Podľa Stoltenberga išlo o ukrajinskú raketu
Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety v poľskej obci Przewodów a tvrdí, že v súvislosti s týmto incidentom má dôkazy o "ruskej stope". V stredu to uviedol predseda ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

NATO je tiež opatrné 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že raketu, ktorá dopadla na poľské územie, pravdepodobne odpálili ukrajinské sily protivzdušnej obrany pri odrážaní ruských útokov.

Aj Poliaci...

Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že výbuchy boli nehodou a Varšava nepovažuje incident za útok na svoju krajinu.

Čo píše Ukrajinská pravda

"Vieme, že ruský raketový útok trval celý deň, ale momentálne nemáme presvedčivé dôkazy o tom, kto túto raketu odpálil. Vyšetrovanie prebieha," povedal poľský prezident Andrzej Duda večer 15. novembra. Dodal, že už hovoril s  ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ten ho ubezpečil, že raketu odpálili Rusi.

Otázky...

Okolo incidentu je stále viac otázok ako odpovedí. Bezprostredne po výbuchoch médiá, s odvolaním sa na miestnych obyvateľov oznámili, že dopadli dve rakety. Následne sa na verejnosť dostali fotografie trosiek, na ktorých niektorí experti rozpoznali zvyšky rakety S-300, ktorú majú Rusko, aj Ukrajina. Oveľa dôležitejší je fakt, že neskôr poľskí predstavitelia začali hovoriť o jednej rakete. Zároveň sa čo najviac vyhýbali špecifikám.

Poľskí predstavitelia hovoria...

Neskôr prezident Andrzej Duda zopakoval informáciu o ruskom pôvode rakety s tým, že „s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o raketu ruskej výroby“. Vyjadrenia poľského premiéra Mateusza Morawieckého boli ešte opatrnejšie – hovoril len o „výbuchu, ktorý pripravil o život dvoch ľudí“.

Ukrajinská stopa

Zároveň sa však začali objavovať informácie o možnej ukrajinskej stope tohto výbuchu. Agentúra Associated Press, pôvodne, s odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov  informovala , že raketu, ktorá dopadla na územie Poľska, mohla odpáliť protivzdušná obrana Ukrajiny. Ak by totiž išlo o raketu S-300, jej maximálny letový dosah 200 km neumožňuje zasiahnuť Poľsko ani z územia Ruskej federácie, ani z okupovaných ukrajinských území. Možno ešte hovoriť o útoku z územia Bieloruska, ale to  nebolo spomenuté v predtým zverejnených miestach odpálenia ruských rakiet na Ukrajinu.

A predsa Rusko

"Rusko teraz presadzuje konšpiračnú teóriu, že na územie Poľska údajne spadla ukrajinská raketa protivzdušnej obrany. Nie je to pravda. Netreba sa zahrávať s ruskou propagandou, ani šíriť jej posolstvá. Túto lekciu sme sa mali naučiť už dávno, aj po zostrelení MH17," napísal na Twitteri  ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

A záver?

"Vynára sa však ďalšia otázka -  ak sa preukáže, že úder spôsobila ukrajinská raketa protivzdušnej obrany, ovplyvní to podporu Západu našej krajine?", píše Ukrajinská pravda. "S najväčšou pravdepodobnosťou to nebude mať priamy vplyv. Odpálenie ukrajinskej rakety sa uskutočnilo v rámci obrany pred rozsiahlym útokom Ruskej federácie. Preto všetku zodpovednosť za následky nesie ruská strana." Takéto hodnotenie je napríklad  aj vo vyhlásení holandského premiéra Marka Rutteho. "Jedna vec je jasná: nestalo by sa to, keby nebolo hrozných raketových útokov Ruskej federácie proti Ukrajine. Naďalej podporujeme Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej agresii," píše holandský premiér. 

Vážne vyjadrenie poľského prezidenta Dudu! S veľkou pravdepodobnosťou sa už vie, koho rakety dopadli do Poľska
Utorkový dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámerný útok, vyhlásil v stredu poľský prezident Andrzej Duda. Podľa jeho slov je "veľmi pravdepodobné", že išlo o raketu ukrajinskej obrany. Utorkový dopad rakety na poľské... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik