TRETIA SVETOVÁ? Čo je potrebné na aktiváciu článku 5 zmluvy NATO?
16 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Poľská explózia pravdepodobne nepovedie k eskalácii – ale riziká stretu NATO-Rusko sú reálne, upozorňuje pre The Guardian Julian Borger, redaktor medzinárodných záležitostí. ZSSR a USA sa podarilo prejsť cez celú studenú vojnu bez takejto chyby. Incident, pri ktorom v Poľsku zomreli dvaja ľudia, však pravdepodobne nedosahuje prah potrebný na podnietenie kolektívneho zásahu NATO proti Rusku.

Najvyššia úroveň nebezpečenstva od Kubánskej raketovej krízy

Ak by to bola ruská strela, ktorá v utorok zasiahla poľskú dedinu a zabila dvoch ľudí, bolo by to vôbec prvýkrát, čo by ruská zbraň dopadla na územie NATO. Sovietskemu zväzu a USA sa podarilo prejsť cez celú studenú vojnu bez takejto chyby, pretože Washington a Moskva si boli dobre vedomí rizika, že by do vojny mohli vstúpiť náhodou alebo nesprávne.

Rusko Vladimira Putina je však podľa Guardianu oveľa menej predvídateľnou jadrovou veľmocou ako Sovietsky zväz, čo zvyšuje úroveň nebezpečenstva, ako zdôraznil Joe Biden, na najvyššiu od kubánskej raketovej krízy. 
 
Putinova intervencia v Sýrii viedla v novembri 2015 k zostreleniu ruského bojového lietadla tureckou stíhačkou nad turecko-sýrskou hranicou, ale tento incident bol pod kontrolou. Podobne je nepravdepodobné, že utorkový raketový incident povedie k priamej konfrontácii medzi NATO a Ruskom.
 
Pád rakiet do Poľska: Vladimír Zelenskyj obviňuje, Kuleba veľmi odvážne vyzýva, Biden je zdržanlivý, vyjadrilo sa aj Rusko (VIDEO z miesta)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videoprejave obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Tento zatiaľ nepotvrdený čin nazval "veľmi výraznou eskaláciou" konfliktu. Kuleba vyzýva na zvolanie... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Varšava nespomenula článok 5 zmluvy

Poľská vláda uviedla, že stále vyšetruje, koho rakety dopadli na jej územie, a kancelária prezidenta Andrzeja Dudu informovala, že zvažuje odvolanie sa na článok 4 zakladajúcej zmluvy NATO, ktorý umožňuje každému členovi požiadať o urýchlené konzultácie Severoatlantickej rady „vždy, keď je podľa ktorejkoľvek z nich ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť ktorejkoľvek zo strán“. Duda hovoril s Bidenom, generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským ešte v utorok večer.

Varšava nespomenula článok 5 zmluvy, ktorý hovorí, že ozbrojený útok na jedného člena je útokom na všetkých, a ktorý by bol najpravdepodobnejším mechanizmom eskalácie k vojne medzi NATO a Ruskom.

Jedinýkrát po 11. septembri

Na článok 5 sa nemôže odvolávať len jeden členský štát, povedal bývalý veľvyslanec USA v NATO Ivo Daalder a dodal, že si to „vyžaduje konsenzus NATO“. Jediný prípad, keď ho spojenci NATO vyvolali, bol po útokoch z 11. septembra a viedol k tomu, že spojenci poskytli letecké radarové hliadky nad USA a posilnili námorné hliadky v Stredozemnom mori.

Aj keby sa dospelo k záveru, že rakety, ktoré prekročili poľskú hranicu, boli skutočne ruské, a nie ukrajinské protiraketové stíhačky, nesplnilo by to „ozbrojený útok“ predpokladaný v článku 5, tvrdil William Alberque, riaditeľ pre stratégiu, technológiu a kontrola zbraní pre Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie.

Erdogan: Rusko nemá s výbuchmi v Poľsku nič spoločné
Turecký prezident Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že rešpektuje ruské vyjadrenie o tom, že poľské územie v utorok nezasiahla ruská raketa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "To, že Rusko hovorí, že s tými raketami nemá nič... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

"'Úmyselný ozbrojený útok' je skutočná vec," povedal Alberque. "Dve balistické rakety, ktoré zlyhali, nie."

Široký konsenzus NATO bol doteraz taký, že ruská eskalácia povedie k zvýšeným dodávkam zbraní na Ukrajinu a to – skôr než akákoľvek forma priameho zapojenia NATO – by slúžilo ako odstrašujúci prostriedok proti ruskej ľahkomyseľnosti.

To je tentoraz najpravdepodobnejšia reakcia a v rámci NATO sa bude diskutovať o tom, či si to vyžaduje zvýšenie druhu poskytovanej vojenskej pomoci. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba argumentoval, že oprávňuje poskytnúť bojové lietadlá F-15 a F-16.

Vytvorí sa bezletová zóna?

Incident na poľskej hranici tiež obnovil výzvy na vytvorenie bezletovej zóny nad západnou Ukrajinou, ktoré presadila protivzdušná obrana NATO, najmä od predstaviteľov pobaltských štátov. Obhajcovia takéhoto kroku tvrdia, že riziká takéhoto kroku, ktorý by mohol spustiť totálnu vojnu, sú teraz oveľa nižšie ako na začiatku rozsiahlej invázie, keďže ruské sily sú v súčasnosti obmedzené na východ a juh krajiny. Proti takémuto rozširovaniu úlohy NATO by však zo strany USA a ďalších spojencov NATO existoval značný odpor.

Aj keď je pravdepodobné, že tento incident bude pod kontrolou, neznamená to, že riziká stretu NATO-Rusko v dôsledku nesprávneho výpočtu nie sú reálne. Kyjev sa snaží čo najužšie zaviazať NATO k úsiliu krajiny o obnovenie jej suverenity a územnej celistvosti. Zelenskyj v utorok povedal, že rakety boli "úderom proti našej kolektívnej bezpečnosti" a "veľmi vážnou eskaláciou".

Poľsko zasiahla UKRAJINA! Iba omylom? Reakcia Medvedeva JE JASNÁ
V utorok večer zasiahli pohraničie Poľska výbuchy, ktoré zabili dvoch ľudí. Prvé informácie naznačujú, že zbraň, ktorá pristála na hraniciach NATO, bola ruskej výroby, ale bola použitá ako súčasť ukrajinských systémov protivzdušnej obrany,... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik