TOTO musíte vidieť! Prezidentka na kolenách (FOTO)
17 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

17. november 1989 je jedným z najvýznamnejších dátumov našej histórie. Pri pamätníku Brána slobody pod Devínskym hradom si prezidentka Zuzana Čaputová uctila obete komunistického režimu. Len či máme čo oslavovať!

"Práve tu vstúpil do našich dejín tieň Železnej opony. Ostnatý drôt rozdelil svet na dve časti: slobodnú a neslobodnú. Rozdelil rodiny a ľudské osudy. Mnohí Slováci, Česi ale aj občania iných krajín komunistického bloku pri ceste za slobodou položili svoj život. Hraničné pásmo sa stalo dejiskom tragédií. Je smutnou iróniou osudu, že komunistický systém síce ľuďom sľuboval raj na zemi – a niektorí naň i dnes takto spomínajú – no musel prísne strážiť svoje hranice, aby z neho ľudia neutekali," vyliala si Čaputová svoje city v statuse na sociálnej sieti.

Robert Fico DRSNE: Vojnoví ŠTVÁČI Čaputová s Hegerom
Robert Fico (Smer-SD) na pozadí udalosti s raketou, vypálenou na Poľsko po niekoľkýkrát upozornil, že toto nie je naša vojna, hoci ako naši štátni predstavitelia, tak aj mainstream sa snažia zatiahnuť do nej aj Slovensko, a to mnohokrát zbytočnými... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Podľa hlavy štátu je však sútok Moravy a Dunaja aj miestom nádeje, pretože práve tu sa na sklonku roku 1989 začala železná opona rúcať a dostali sme šancu rozhodnúť o svojom osude a stať sa súčasťou slobodného sveta.

"Akokoľvek k pádu komunistického režimu prispeli aj vonkajšie politické okolnosti, Nežná revolúcia by neprebehla bez odhodlania a odvahy občanov, ktorí dali verejne najavo svoj nesúhlas s dovtedajším vládnutím. Bolo to skutočné prebudenie občianskej spoločnosti," myslí si prezidentka.

Zdroj: FB/Zuzana Čaputová

Len kto tu je ten populista?

Podľa Čaputovej však hodnoty, ktoré sme si vtedy vydobyli, nie sú získané navždy. Treba ich aktívne ochraňovať pred novodobými reinkarnáciami totalitnej moci, pred extrémizmom, či populizmom, ktorý objektívne ťažkosti, a aj naše pochybenia, využíva na oslabovanie dôvery v demokraciu.

Prezidentka hovorí, že 33 rokov po Nežnej revolúcii už vyrastá generácia, ktorá s komunistickou érou nemá osobnú skúsenosť. Navyše v okamihoch, keď na spoločnosť doliehajú ťažké časy, nastáva ideálna príležitosť pre spomienkový optimizmus.

Veď to! Sloboda a nesloboda. Čoho tu dnes máme viac?

"Musíme preto vysvetľovať a snažiť sa, aby najmä mladí ľudia rozumeli. Aby vnímali rozdiel medzi demokraciou a totalitou, medzi slobodnou a neslobodnou spoločnosťou. Aby si uvedomovali, aj na základe našich historických skúseností, že ak o slobodu prídeme, možno ju získať späť len za cenu ďalších obetí," uzavrela Čaputová.

KLAUS k 17. novembru: Svet je podriadený MENŠINÁM. Vládnu vyvolení „HERCI“
Václav Klaus cíti zo súčasného stavu frustráciu porovnateľnú s poslednými rokmi komunizmu. Uviedol to vo štvrtok dopoludnia na Crans Montana Forum vo švajčiarskej Ženeve. „Klasické politické spory, založené na dobre definovaných politických ideách,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik