Mikulec: Schengenskú hranicu strážime POCTIVO! Chyba je v ostatných
17 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Slovensko si plní svoje záväzky na vonkajšej schengenskej hranici s Ukrajinou a je potrebné, aby rovnako k svojim záväzkom pristupovali všetky krajiny. Zároveň je povinnosťou každého štátu, ktorý nemá vonkajšiu schengenskú hranicu, pomáhať v spoločnom úsilí zvládnuť migračný tlak. Vyhlásil to minister vnútra SR Roman Mikulec, ktorý sa v utorok a stredu zúčastnil v Bukurešti na ministerskej konferencii Salzburského fóra. 

"Práve Salzburské fórum považujem za dôležitú platformu na to, aby sme s krajinami západného Balkánu a Moldavskom hovorili o tom, ako spoločne zvládať migračné výzvy, ako spoločne bojovať proti nelegálnej migrácii, proti prevádzačstvu a organizovanému zločinu, ktorý sa na tejto nelegálnej migrácii priživuje. Nelegálna migrácia v rámci posledných týždňov a mesiacoch vzrástla v rámci celej Európy," uviedol Mikulec.

Podľa Mikulca Slovenská republika konzistentne hovorí, že zvládnuť nelegálnu migráciu musíme ochranou vonkajších schengenských hraníc. Tak ako si my plníme svoje záväzky na vonkajšej schengenskej hranici s Ukrajinou, tak je potrebné, aby si tieto záväzky plnili všetky krajiny.

"Vzájomná spolupráca štátov je omnoho dôležitejšia, ako keď štáty jednotlivo k tomu pristupujú svojím spôsobom. Slovenská republika konzistentne hovorí, že zvládnuť nelegálnu migráciu musíme ochranou vonkajších schengenských hraníc," zdôraznil Mikulec na sociálnej sieti.

Ako ďalej pripomenul, SR už vyslala 40 príslušníkov polície na maďarsko-srbskú hranicu a bude naďalej pomáhať v zabezpečovaní ochrany vonkajšej schengenskej hranice. SR bude ako predsednícka krajina fóra podporovať dialóg s krajinami západného Balkánu, napríklad aj v téme zosúladenia vízovej politiky s Európskou úniou. Minister pritom poukázal na pokrok Srbska v oblasti vízovej politiky.

"V rámci nášho predsedníctva budeme presadzovať aj to, aby sa zosúladila legislatíva v oblasti riešenia prevádzačov. Je dôležité, aby prevádzači jasne pochopili, že je jedno, v ktorom štáte budú zadržaní, pretože budú všade potrestaní rovnako veľmi prísne," zdôraznil Mikulec.

Blaha sa smeje slovenskej vláde: TO NEVYMYSLÍŠ!
Škandál! Slovenská vláda sa stala oficiálne šíriteľkou hoaxov. Situácia je vážna. NBÚ by mal okamžite vypnúť weby. A poslanec Krúpa z SaS by mal bezodkadne odstúpiť zo svojej funkcie. Skonštatoval to v reakcii na postoje slovenskej liberálnej... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Na Salzburskom fóre v Bukurešti sa diskutovalo aj o situácii na Ukrajine a pomoci jednotlivých štátov jej občanom v súvislosti s ruskou inváziou.

"Momentálne sú už v našich štátoch státisíce Ukrajincov integrovaných do našich spoločností. Samotné Slovensko od 24. februára pomáha veľmi intenzívne, vypracovaný máme aj vládou schválený kontingenčný plán z dielne rezortu vnútra na ďalšie obdobie," dodal Mikulec.

Salzburské fórum vzniklo v roku 2001, pričom predsedníctvo medzi deviatimi krajinami (Bulharsko, Česko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko) rotuje po šiestich mesiacoch. SR preberá predsedníctvo od Rumunska 1. januára 2023.

TOTO sa koalícii páčiť nebude: Kollár rokuje s OPOZÍCIOU!
Rokovanie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) s opozíciou potvrdila aj Kollárova hovorkyňa, Michaela Jurcová. To sa malo týkať odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), ktoré iniciovala opozícia. Boris Kollár chcel poznať ich... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik