Ján Čarnogurský OTVORENE: DEMOKRACIA funguje, pokiaľ súhlasíte. Ale BEDA, keď máte INÝ NÁZOR!
18 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Bývalý slovenský predseda vlády a minister Ján Čarnogurský prežil 17. november 1989 vo väzení, po prepustení sa stal počas dvoch týždňov členom novej vlády. To, že skutočne žijeme v demokracii však vôbec necíti.

Počas revolúcie v base

A dôvod? 17. augusta 1989 si pre mňa prišla polícia. Bol som obvinený z podvracania republiky, pretože som pripravoval spomienkové akcie k výročiu augustovej okupácie. Spolu so mnou zadržali aj Miroslava Kusého. Možno to poznáte ako proces s tzv. bratislavskou päťkou.

Ján Čarnogurský 17. november 1989 strávil vo väzbe. A dôvod? "17. augusta 1989 si pre mňa prišla polícia. Bol som obvinený z podvracania republiky, pretože som pripravoval spomienkové akcie k výročiu augustovej okupácie. Spolu so mnou zadržali aj Miroslava Kusého. Možno to poznáte ako proces s tzv. bratislavskou päťkou," hovorí politik pre české Parlamentní Listy.

Mestský súd v Bratislave ho nakoniec oslobodil, ale až 22. novembra 1989. "A tri dni potom mi udelil prezident Gustáv Husák amnestiu," spomína Čarnogurský.

KLAUS k 17. novembru: Svet je podriadený MENŠINÁM. Vládnu vyvolení „HERCI“
Václav Klaus cíti zo súčasného stavu frustráciu porovnateľnú s poslednými rokmi komunizmu. Uviedol to vo štvrtok dopoludnia na Crans Montana Forum vo švajčiarskej Ženeve. „Klasické politické spory, založené na dobre definovaných politických ideách,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Neuveriteľne rýchly vzostup

Hneď na druhý deň po prepustení mal prejav na demonštrácii na námestí Slovenského národného povstania v Bratislave. Tretí deň už bol členom delegácie opozície, ktorá na čele s Václavom Havlom rokovala s predsedom vlády Ladislavom Adamcom o prevzatí moci. A štrnásť dní sa stal podpredsedom federálnej vlády. Skutočne neuveriteľne rýchly vzostup!

S Václavom Havlom vždy korektný vzťah. Podľa Čarnogurského tu boli len dva problémy. "Ten prvý, že on bol do tej doby na Slovensku takmer neznámou alebo málo známou figúrou. A za druhé: Alexander Dubček bol minimálne pre Slovákov hrdina, bol to človek, ktorý mal už čosi za sebou, a preto sa celkom oprávnene očakávalo, že by mohol zasiahnuť do toho boja o prezidentský post."

Ak so všetkým súhlasíte, je všetko OK

Podľa politika je dnes pri spomienke na Nežnú revolúciu mnoho skepsy, sklamania z nenaplnených ideí a cieľov. "Ale v tejto dobe výročia 17. novembra pochopiteľne úplne zatienili udalosti na Ukrajine, už preto, že sa dejú takpovediac za humnami. Každopádne som rád, že sa tento dátum stal štátnym sviatkom, je to jeden z míľnikov v našej spoločnej histórii, ktorý treba pripomínať," hovorí.

To, že skutočne žijeme v demokracii však vôbec necíti. "Nie! Tu funguje demokracia iba do tej chvíle, kým so všetkým súhlasíte. Ale beda, keď máte iný názor!," uzavrel Čarnogurský.

Eduard Chmelár: NEŽNÚ REVOLÚCIU odštartoval HOAX a sprevádzala ju SÉRIA HOAXOV
Politický analytik a historik Eduard Chmelár sa vo svojom najnovšom statuse na sociálnej sieti pokúša priblížiť hoaxy Nežnej revolúcie. Ako pôvodne tvrdil Kňažko, že nejde o privatizáciu a napokon sa osobne postaral o odpredaj strategických... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik