USA: Republikánom chýba jedno kreslo na zisk väčšiny v Snemovni reprezentantov
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Dvojica kandidátov Republikánskej strany v pondelok získala kreslo v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu, čím sa republikáni posunuli bližšie k získaniu väčšiny. K tomu im chýba už len jedno kreslo. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

Michelle Steelová a Ken Calvert vo svojich obvodoch porazili demokratických kandidátov. Kalifornia má v súčasnosti 52 takýchto obvodov. Výsledky minulotýždňových volieb neboli v noci na utorok známe ešte v celkovo 14 obvodoch v USA, píše portál Politico.
Voliči v utorok 8. novembra rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100 člennom Senáte a všetkých 435 v Snemovni reprezentantov. Demokratom sa podarilo obhájiť kontrolu nad Senátom. Na zisk väčšiny v Snemovni reprezentantov je potrebných 218 kresiel a republikáni tam zatiaľ získali 217, demokrati 205 kresiel, pripomína AP.

V prípade úspechu republikánov by mohol Kevin McCarthy, ktorý zastupuje kalifornský obvod Bakersfield nahradiť vo funkcii doterajšiu predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú zo San Francisca. McCarthy bol doteraz v Snemovni reprezentantov lídrom republikánskej menšiny.

Priebežné výsledky môžete sledovať TU

Dramatické čísla! Nelegálna migrácia do EÚ sa tento rok brutálne zvýšila!
Počet nelegálnych prekročení vonkajších hraníc Európskej únie vzrástol v období od januára do októbra tohto roku o viac ako 70 percent. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v pondelok zverejnila Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik