Smer-SD vyzval poslancov podporiť uznesenie o kríze v zdravotníctve, tí ho prijali. Nasleduje odvolávanie Mikulca
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Opozičný Smer-SD žiadal poslancov Národnej rady (NR) SR, aby v utorkovom hlasovaní podporili ich návrh uznesenia o kríze v zdravotníctve. Informoval o tom na tlačovej konferencii pred hlasovaním šéf strany Robert Fico.

"Vôbec nám nejde pri tomto uznesení o akékoľvek politické preteky," pripomenul predseda Smeru-SD. Uznesením podľa neho žiadajú vládu, aby pristúpila na dohodu s lekármi, keďže situácia začína byť neudržateľná. Vláda musí podľa neho prestať naťahovať čas a stabilizovať situáciu v slovenskom zdravotníctve. Pripomenul, že je niekoľko dní pred uplynutím výpovednej lehoty vyše 2000 lekárov.

Na hlasovanie podľa Fica predkladajú nie "typicky opozičné uznesenie". Má konštruktívne znenie, ktoré vzniklo v spolupráci s odborármi, ktorí vymenovali požiadavky. Zároveň Fico kritizoval, že v návrhu rozpočtu na budúci rok navýšila vláda výdavky pre iné oblasti.
Poslanci v navrhovanom uznesení žiadajú vyzvať vládu a zdravotníckych pracovníkov na podpísanie memoranda a ukončenie krízy v zdravotníctve.

Budeme opravovňa zbraní pre Ukrajinu!
Nemecko zriadi na Slovensku údržbové stredisko pre servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine. Oznámila to v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. "Dosiahli sme dohodu a okamžite môžeme začať pracovať na tom, aby všetko... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Poslanci prijali uznesenie

Poslanci Národnej rady (NR) SR prijali uznesenie Smeru-SD ku krízovej situácii v zdravotníctve. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Za prijatie uznesenia bolo 67 poslancov zo 113 prítomných, proti boli piati, zdržali sa 39 poslanci a dvaja nehlasovali.

Uznesením parlament požiadal vládu, aby podpísala s lekárskymi odborármi memorandum na ukončenie krízy v zdravotníctve. Obsahuje jednotlivé požiadavky lekárov aj s termínmi riešenia. Napríklad odpracovať a zabezpečiť implementáciu systému DRG, zabezpečiť zdroje v štátnom rozpočte a dofinancovať zdravotníctvo v časti úhrady za poistenca štátu v rozsahu štyroch percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za poistenca štátu mesačne. Ďalej hovorí o úprave normatívu počtu zdravotníckych pracovníkov a podobne.

Nasleduje odvolávanie Mikulca

Hlasovaním poslanci ukončili 76. schôdzu NRSR. Po prestávke bude nasledovať ďalšie mimoriadne rokovanie. Odvolávaniu má v rámci neho čeliť minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Aj tento návrh podal opozičný Smer-SD, ministrovi vyčíta nezvládanie aktuálnej migračnej krízy.

Minister Káčer chce na Slovensku trénovať Ukrajincov
Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli odobrili prípravu výcvikovej misie ukrajinských vojakov na pôde EÚ. Asistenčná misia EÚ Ukrajina (EUMAM) by mala zabezpečovať výcvik až do veľkosti brigády, no počíta sa aj s výcvikom špeciálnych... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik