AKTUALIZOVANÉ! Rakety zasiahli aj Poľsko, hlásia obete
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ruské raketové útoky v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb. Následne prišla na udalosti rýchla reakcia Moskvy a vyjadrenia našich vládnych predstaviteľov.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller tieto informácie bezprostredne nepotvrdil, avšak uviedol, že vrcholní predstavitelia krajiny sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s "krízovou situáciou". Zasadnutie členov vládneho brannobezpečnostného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN) zvolali premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda.

Poľské médiá uviedli, že dve osoby prišli o život v utorok popoludní po tom, čo ruská raketa zasiahla sušičku obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Müller vyzval médiá, aby "nezverejňovali nepotvrdené informácie". Dodal, že všetky informácie, ktoré budú na utorkovom zasadnutí prezentované, budú neskôr – ak to bude možné – tlmočené verejnosti.(tasr/AP)

Reakcia Moskvy

Ruské ministerstvo obrany v utorok odmietlo ako "úmyselnú provokáciu" správy poľských médií o údajnom páde ruských rakiet v Poľsku a dodalo, že ruská armáda nevykonala žiadne útoky na ukrajinsko-poľskú hraničnú zónu.

"Správy poľských médií a oficiálne vyhlásenia o údajnom páde 'ruských' rakiet v blízkosti poľskej osady Przewodow sú úmyselnou provokáciou zameranou na eskaláciu situácie. Ruská armáda neuskutočnila žiadne útoky na ciele v blízkosti ukrajinsko-poľskej štátnej hranice," uviedlo ministerstvo.

Podľa ruského ministerstva obrany trosky videné na záberoch poľských médií zo scény nemajú žiadny vzťah k ruským zbraniam.

Prichádzajú aj reakcie našich politikov

Eduard Heger: "So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusz Morawiecki. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom."

Jaroslav Naď: "Môžem potvrdiť prijatie informácie o dopade minimálne dvoch rakiet na územie Poľska. Podľa nateraz dostupných informácií išlo pravdepodobne o neplánovaný útok, nič to však nemení na tom, že takéto konanie je rovnako neospravedlniteľné! Žiaľ, incident si vyžiadal aj ľudské životy. Vyjadrujem našim poľským priateľom, susedom a spojencom úprimnú sústrasť.

Čo na to Slovensko? Sme v kontakte so spojencami, budeme čakať na reakciu z Varšavy. Je to nesmierne krehká situácia, nesmieme sa unáhliť, reakcia však musí byť jasná a spoločná, aby Rusi pochopili, že sa takáto situácia nemôže opakovať. Predpokladám, že k incidentu čoskoro zasadne aj Severoatlantická rada NATO."

Marián Kéry (Smer-SD): "Incident, pri ktorom dopadli na poľské územie dve rakety a zabili dvoch ľudí, najskôr treba detailne a nezávisle vyšetriť. Rusi popreli útok na poľské územie a označili ho za provokáciu. Dokonca podľa poľského generála Mieczyslava Bienieka (z jeho vyjadrenia pre TVN24): „Nikto na Poľsko nezaútočil, ani nám nikto nevypovedal vojnu.” Novinár poľského rádia Zet Mariusz Gierszewski hovorí o zostrelenej rakete:„Moje zdroje v službách hovoria, že to, čo zasiahlo Przewodowo, sú s najväčšou pravdepodobnosťou pozostatky rakety zostrelenej ukrajinskými ozbrojenými silami,“ napísal na Twitteri. Treba počkať. A konať s chladnou hlavou. Vojnová eskalácia, či z jednej alebo druhej strany, je cesta do zničujúceho pekla."

Miroslav Žiak (Sas): "RUSSKO MÔŽE ĎAKOVAŤ NATO...To je asi jediné, čo drží Poľsko na uzde..."

Veronika Remišová (Za ľudí): "Útok ruských rakiet, či už náhodný, alebo zámerný, ktorý spôsobil smrť viacerých nevinných ľudí v Poľsku, je dôkazom toho, že v Rusku vládne šialený teroristický režim. Tento režim nerešpektuje žiadne pravidlá ani dohody. Slovenskí politici, a nie je ich málo, ktorí presadzujú lokajský prístup k Rusku, ohrozujú mier a základné bezpečnostné záujmy ľudí na Slovensku. Jedinou šancou na udržanie mieru v našich krajinách je spoločná obrana a spoločný postup, ktorý dá Rusku jasne najavo, že ľudí v našich krajinách nebude ani zabíjať, ani ohrozovať svojimi zbraňami. "

Rusi opäť tvrdo udreli raketami a dronmi (Video)
Rakety zasiahli obytné budovy v centre Kyjeva, jeden človek zahynul. 15. novembra ukrajinská protiletecká obrana zostrelila 4 rakety nad Kyjevom, dve rakety zasiahli obytné budovy v centre mesta a najmenej jeden človek zahynul. Informoval... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik