"Žoldnieri" na Ukrajine(VIDEO)
14 | 11 | 2022 I Milan Laca

Military Watch Magazine informoval o troch kategóriách zahraničných vojakov,  bojujúcich na Ukrajine.

Na Ukrajine bojujú tri kategórie zahraničných bojovníkov na strane Kyjevapíše American Military Watch Magazine.

Prišli odvšadiaľ

Od vypuknutia rozsiahleho konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou,  bola účasť zahraničných bojovníkov z celého západného sveta na strane ukrajinskej vlády medzinárodne dobre propagovaná. Hodnotenia ich počtu, úloh a efektivity sa značne líšia. Hoci ruské zdroje sa v počiatočných fázach vojny vytrvalo snažili vykresliť všetkých zahraničných bojovníkov ako žoldnierov na výplatnej listine členských štátov NATO, presnosť tohto tvrdnia bola veľmi spochybnená. Bojovníci vo všeobecnosti spadajú do troch kategórií, z ktorých všetky sú veľmi odlišné, vrátane spôsobu náboru a úloh, ktoré plnia, píše magazín.

Gruzínska légia

Vojaci

Prvá, do ktorej patria aktívni príslušníci zahraničných armád a spravodajských služieb, zohráva dôležitú úlohu v bojoch. Jej členovia sú platení rôznymi západnými vládami a na Ukrajinu ich posielajú rozkazom, píše autor.

V Arktíde prihára(VIDEO)
USA a Veľká Británia sú znepokojené ruskou vojenskou aktivitou v Arktíde. Vyšlú tam skupiny lietadlových lodí. Severoatlantický blok má v úmysle stabilizovať situáciu v regióne a plánuje postupne vytvárať nové zoskupenie. Majú obavy Západ je... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ostatní

Druhá, zahŕňa ľudí z východoeurópskych štátov, najmä z Poľska. Aktívne sa zúčastňujú na bojoch a trpia ťažkými stratami, uvádza magazín. Do tretej skupiny patria početní dobrovoľníci zo západných krajín, ktorí prichádzajú na Ukrajinu z ideologických dôvodov.

Gruzínci

Jednou z najznámejších zahraničných jednotiek, bojujúcich na strane Ozbrojených síl Ukrajiny, je „Gruzínska légia“. Podľa vodcu „légie“ Mamuka Mamulašviliho, sú jej členmi „ideologickí ľudia“. "Gruzínska légia" zahŕňa asi tisíc vojakov. Pozostáva z „približne 50 britských vojakov a neznámeho počtu zástupcov z iných západných krajín“. Členovia „légie“ vyhlásili vojnu „všetkým Rusom“, dodal časopis.

Tvrdý postoj

 V rozhovore pre Sky News členovia Gruzínskej légie odhalili významné podrobnosti, týkajúce sa ich operácií, vrátane zisťovania dlhotrvajúcej neistoty okolo ich motivácie, či išlo o žoldniersku skupinu, alebo ideologickú dobrovoľnícku jednotku. Keď vodcu gruzínskej légie Mamuku Mamulašviliho požiadali, aby objasnil, či jeho personál sú žoldnieri, povedal: „Nie je to o plate, ale o myšlienke byť slobodný. Civilizovaní ľudia to pochopia."  "Rusi nie sú ľudia," povedal člen jednotky pre Sky News. Ďalší tvrdil, že „Rusko je teroristický štát“. „Máme ich tu menej, znamená to menej zabíjať doma,“ uviedol ďalší gruzínsky vojak, v súvislosti s potrebou maximalizovať ruské straty na ukrajinskom fronte. 

Potenciálne najviac znepokojujúce, bolo vnímanie všetkých Rusov, vrátane civilistov, ako protivníkov a potenciálne ciele. Vodca zoskupenia Mamulašvili zdôraznil, že v boji proti Rusom „nie je rozdiel medzi takzvanými civilistami a vládou, sú to tí istí okupanti“. 

Ruskí a americkí predstavitelia neohlásene rokujú v Turecku, tvrdia ruské médiá
Ruskí a americkí predstavitelia rokujú v pondelok v tureckej metropole Ankara, uvádza ruský denník Kommersant s odvolaním na nemenovaný zdroj. Kremeľ uviedol, že nemôže tieto správy potvrdiť ani poprieť. Toto stretnutie podľa Kommersantu nebolo... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik