Zelenskyj: Stiahnutie ruskej armády z Chersonu je začiatkom konca vojny
14 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok označil stiahnutie ruskej armády z Chersonu na juhu Ukrajiny ako "začiatok konca vojny". Uviedol to v pondelok počas návštevy znovuzískaného mesta.

Zelenskyj povedal, že "silná ukrajinská armáda" vytrvalo získava späť územia, ktoré Rusko obsadilo počas invázie na Ukrajinu. Zároveň priznal, že toto úsilie sprevádzajú aj ťažkosti a veľké ľudské obete.

Ukrajinský prezident na hlavnom námestí Chersonu odovzdal medaily vojakom. "Ideme vpred... Sme pripravení na mier, mier pre celú našu krajinu," povedal vojakom a obyvateľom mesta, napísala agentúra Reuters.

Ďakovné slová NATO a spojencom

Zelenskyj zároveň poďakoval Severoatlantickej aliancii a ďalším spojencom za pokračujúcu podporu v boji proti ruskej agresii. Vyzdvihol najmä dodanie raketových systémov z USA, ktoré podľa jeho slov urobili v bojoch "veľký rozdiel".
Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson v piatok po tom, ako sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská.

Hovorca Kremľa má iný názor

Cherson je hlavným mestom jedného zo štyroch ukrajinských administratívnych území – Chersonskej oblasti. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na otázku o návšteve ukrajinského prezidenta v Chersone zareagoval slovami, že "toto územie je stále súčasťou Ruskej federácie". (tasr/AP)

Belgický liberálny politik: Musíme odmietnuť Zelenského a rokovať o rozdelení Ukrajiny
Belgický liberálny senátor Alain Destexhe, ktorý pred niekoľkými rokmi tvrdo kritizoval migračnú politiku, tentokrát vyjadril diametrálne odlišný názor v porovnaní s názorom, ktorý má západný mainstream. Alain Destexhe tvrdí, že musíme odmietnuť... Čítať ďalej
13 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik