Vinná je Amerika?
15 | 11 | 2022 I Milan Laca

Turecko naznačuje vinu USA na teroristickom útoku v Istanbule, "odmieta ich sústrasť".

Turecký minister vnútra Suleyman Soylu odmietol sústrasť Spojených štátov k teroristickému útoku v Istanbule a naznačil, že Ankara to považuje za chybu USA, uvádza „ Európska pravda “, ktorá cituje CNN Turk. "Neprijímame sústrasť od amerického veľvyslanectva," povedal Suleiman Soylu. 

Vedia...

 "Vieme, ako to bolo koordinované. Poznáme signál, ktorý nám bol vyslaný. A v reakcii na tento vyšleme veľmi silný signál," povedal minister.  Vyhlásil tiež, že teroristický útok v Istanbule bol vykonaný v mene centrály kurdskej organizácie YPG, ktorá sa nachádza v sýrskom regióne Kobani. Soylu tiež povedal, že organizátori sa údajne pripravovali zabiť páchateľku teroristického útoku, "vyhodiť ju z okna alebo do kanála", aby polícia neodhalila celú sieť.  "Tí, ktorí sa podieľali na teroristickom útoku, mohli už dnes utiecť do Grécka, ale okamžite sme ich chytili" citovala ministra CNN Turk.

Výbuch v Istanbule

USA súcitia
Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierre vyhlásila, že Spojené štáty odsudzujú násilný čin, ku ktorému došlo v Istanbule a vyjadruje sústrasť rodinám obetí.
Čo sa stalo
Po  výbuchu na pešej turistickej ulici Istiklal v centre Istanbulu, podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zomrelo šesť ľudí. Turecký viceprezident Fuat Oktay neskôr hlásil 81 zranených.  Polícia v súvislosti s útokom zadržala 46 ľudí, vrátane ženy, ktorá je podozrivá z vraždy. Zverejnené video ukazuje, ako sedí na lavičke asi 40 minút a po výbuchu bez toho, aby sa obzrela, uteká a pozerá sa na obrazovku telefónu. Podľa správ z médií je občiankou Sýrie a  priznala sa k väzbám na Stranu kurdských pracujúcich, ktorá je v Turecku považovaná za teroristickú.
 
VIDEO Výbuch v Istanbule: Smrť prišla z batohu
Po sociálnych sieťach sa začínajú šíriť hrozné zábery z nedeľného výbuchu na hlavnom bulvári Istikal Caddesi v Istanbule, pri ktorom zomrelo šesť ľudí a 81 ľudí bolo zranených. Na záberoch z miesta incidentu je zrejmé, že explózia s najväčšou... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Ivan Mihale
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik