VIDEO Výbuch v Istanbule: Smrť prišla z batohu
14 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Po sociálnych sieťach sa začínajú šíriť hrozné zábery z nedeľného výbuchu na hlavnom bulvári Istikal Caddesi v Istanbule, pri ktorom zomrelo šesť ľudí a 81 ľudí bolo zranených. Na záberoch z miesta incidentu je zrejmé, že explózia s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza od nálože uloženej v opustenom batohu, čo by potvrdzovalo slová tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že výbuch „zaváňa terorizmom“. Úrady v súvislosti s explóziou pátrajú po žene.

Explózia na jednej z najrušnejších istanbulských ulíc, ktorá začína neďaleko Galatskej veže a vedie až k námestiu Taksim a tamojšej mešite a býva cez víkendy veľmi rušným miestom s davmi ľudí, ktorí sem chodia kvôli množstvu obchodov a podnikom či kvôli kresťanským i moslimským pamiatkam.

Videozábery pred výbuchom ukazujú, že bola táto historická trieda ako obvykle naplnená ľuďmi aj dnes pred výbuchom, ktorý mal nastať podľa agentúry Reutes o 16.13 tamojšieho času. Agentúra opisuje, že explózia do vzduchu vyniesla trosky a niekoľko ľudí zostalo ležať na zemi, zatiaľ čo ďalší sa potácali preč.

Turecký prezident Erdogan uviedol, že o život prišlo šesť ľudí a polícia sa vraj snaží za pomoci záberov z miesta incident vyšetriť. "Páchatelia tohto odporného útoku budú odhalení," uistil.

Erdogan tiež poznamenal, že podľa prvých informácií v útoku "hrala rolu žena", čo môžu naznačovať aj zábery pred výbuchom, ktoré ukazujú explóziu v mieste opusteného batohu. Práve ten mala na miesto doniesť žena, po ktorej sa pátra.

Turecký prezident dodal, že "snahy poraziť Turecko a turecký ľud prostredníctvom terorizmu dnes zlyhajú rovnako ako včera a rovnako ako zlyhajú aj zajtra."

Že išlo o teroristický útok, síce okamžite priamo nepotvrdil, ale podotkol, že explózia na najrušnejšej istanbulskej triede terorizmom „zaváňa“. „Bolo by nesprávne tvrdiť, že nepochybne ide o teroristický útok, ale prvý vývoj a prvé informácie od môjho guvernéra sú také, že to zaváňa terorizmom,“ povedal.

Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval Spojené štáty pred prekročením "červenej čiary"
Dlho očakávané stretnutie medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom na indonézskom ostrove Bali sa v pondelok po troch hodinách skončilo. Rokovali bilaterálne pred začiatkom summitu skupiny G20. Išlo o ich prvé... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik