Už to vedia, rýchlo porazia Moskvu!
14 | 11 | 2022 I Milan Laca

"Všetko sa stane rýchlo." Pentagon prišiel na to, ako „poraziť Moskvu“

Časopis ruského ministerstva obrany „Military Thought“ píše, že Pentagon vyvíja zásadne nové zbrane, ktoré umožnia beztrestný útok na strategické ciele nepriateľa. Stavia na nejadrové sily.  
Negatívny scenár
Koncept vzájomne zabezpečenej deštrukcie predpokladá, že jedna superveľmoc, vystavená jadrovej agresii druhej, bude mať čas uviesť svoje strategické sily do plnej pohotovosti a uskutočniť odvetný úder. Rusko aj Spojené štáty majú účinné systémy varovania pred raketovými útokmi, satelity, aj výkonné radary presahujúce horizont. Umožnia politickému vedeniu krajiny naplno zapojiť jadrovú triádu.
Kam udrieť

Medzi hlavné ciele agresorského štátu patria základne jadrových ponoriek, letiská strategického letectva, veliteľstvá a špeciálne sklady munície. Ak z nejakého dôvodu napadnutá krajina nestihne vykonať odvetný úder, väčšina jadrových odstrašovacích síl bude zničená. Niekoľko desiatok zostávajúcich rakiet nebude stačiť na nenapraviteľné škody. Niektoré z nich navyše zničia systémy protiraketovej obrany.

V Arktíde prihára(VIDEO)
USA a Veľká Británia sú znepokojené ruskou vojenskou aktivitou v Arktíde. Vyšlú tam skupiny lietadlových lodí. Severoatlantický blok má v úmysle stabilizovať situáciu v regióne a plánuje postupne vytvárať nové zoskupenie. Majú obavy Západ je... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďalšia možnosť

Druhý scenár hypotetického jadrového konfliktu s Ruskom je pre USA vítaný, pretože z jeho strany neplynú veľké straty.

Autori článku v  Military Thought tvrdia, že na to Pentagon nemusí potrebovať ťažké raketové silá  a strategické jadrové ponorky. Hlavné je zaskočiť Kremeľ. "Zo strednodobého hľadiska sa Spojené štáty snažia vlastniť strategické nejadrové zbrane s krátkym časom letu k cieľu a formálne nepodliehajúce žiadnym bilaterálnym alebo medzinárodným obmedzeniam."„Tieto úlohy by mali zabezpečiť zničenie značného počtu ruských jadrových síl, kým sa najvyšší vrchný veliteľ rozhodne začať  odvetný úder.

Agresívny koncept

Dlhodobé plány Washingtonu, podľa autorov článku, zahŕňajú vytvorenie strategických vysoko účinných systémov palebných zbraní, fungujúcich na princípe komplexu prieskumných úderov, usmernených energetických zbraní a ďalších perspektívnych možností.

„Už teraz môžeme hovoriť o novom, vysoko účinnom nejadrovom odstrašovaní, ktorého prvé vzorky sa v strednodobom horizonte môžu dostať do ozbrojených síl USA,“ píše sa v článku. „Budú mať arzenál systémov schopných čiastočne splniť úlohy existujúcich strategických jadrových síl s konvenčnými hlavicami“.

Majú plán
Američania konajú v súlade s vojensko-strategickým konceptom rýchleho globálneho úderu (Prompt Global Strike), ktorý predpokladá útok konvenčnými zbraňami, na cieľ kdekoľvek na svete, do jednej hodiny. Dôležitým prvkom tohto systému sú tisíce riadených striel Tomahawk, rozmiestnených na krížnikoch, torpédoborcoch a ponorkách. Dostrel - 2500 kilometrov. Podzvuková rýchlosť tejto rakety však nemusí stačiť na zasiahnutie akéhokoľvek cieľa na planéte za hodinu. 
Hypersonický argument

Začiatkom roku 2010 sa Američania chystali vyvinúť balistickú raketu s nejadrovou hlavicou, na rýchly útok na „darebácke štáty“. Pod tým Washington v tom čase chápal najmä Irán a Severnú Kóreu. Ale túto myšlienku rýchlo opustili. Pentagon usúdil, že ruské systémy včasného varovania by mohli nesprávne interpretovať štarty rakiet, čo by sa zmenilo na rozsiahlu jadrovú vojnu. Pentagon dúfa, že prvé sériové vzorky hypersonických rakiet  dostane do roku 2024. Jadrové ponorky  na ne prerobia do roku 2028.  Týmito raketami budú vybavené aj najnovšie stealth torpédoborce typu Zumwalt.

Čína varuje Poľsko
Peking napomína Poľsko za nezodpovednú hrozbu. Čínska armáda odsúdila želanie Varšavy rozmiestniť americké jadrové zbrane v Poľsku. Dajte pozor! Vyjadrenia Poľska o pripravenosti skladovať americké jadrové zbrane na svojom území, ohrozujú... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik