Jeffrey Sachs: Na Taiwane ide presne o to isté, o čo ide na Ukrajine
14 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Sachs pôsobil roky ako poradca OSN v oblasti pomoci krajinám tretieho sveta. Napriek tomu, že je oceňovaným odborníkom na geopolitiku, jeho názory či už na pandémiu, alebo na situáciu na Ukrajine sú nepohodlné. Sachs opäť reaguje na aktuálnu politickú situáciu, tentokrát v súvislosti s Taiwanom.

Pre USA je nepohodlný, pretože sa dlhodobo vyjadruje v zmysle, že za vojnu na Ukrajine je zodpovedná jeho krajina - USA. Biden sa podľa neho v mocenských zámeroch nelíši od svojich predchodcov, ktorí rozpútali vojny v Sýrii, Líbyi, Srbsku či Afganistane.

Najväčšia hrozba pre USA

Tou sú podľa Sachsa v rámci geopolitiky práve Rusko a Čína. Sachs tvrdí, že USA sú "posadnuté bojom proti krajinám, ktoré by ich mohli ohroziť." Spravili všetko pre to, aby vznikol konflikt na Ukrajine a podobný "scenár" podľa neho čaká aj Čínu a Taiwan.

Boje na Ukrajine sa v najbližších mesiacoch nezastavia
Zastavenie alebo dlhšie spomalenie bojových operácií na Ukrajine je v najbližších mesiacoch veľmi nepravdepodobné. Akýkoľvek pokus o prímerie alebo zastavenie bojov by bol v tomto čase z drvivej väčšiny v prospech Ruska. Vo svojom najnovšom... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Paradoxy

Profesor Sachs vystúpil v čínskej televízii. V tej Číne, ktorá potláča ľudské práva a slobody. Kým v "kolíske demokracie", ako sa USA radi prezentujú, sú jeho názory nepohodlné a rozhovory s ním sú vypínané. V rozhovore varoval, že americká moc vyvíja úsilie o konflikt s Čínou.

O čo im ide

"Do tohto konfliktu sa pritom snaží Amerika zatiahnuť aj Európu. Nejde pritom o „presadzovanie demokracie,“ či zlepšenie ľudských práv. Ide o to, o čo po stáročia – o moc a financie. Aj preto Pelosiová navštívila Taiwan. A po nej aj niektorí členovia Kongresu. Aj preto provokácie.

Namiesto toho, aby sme sa tešili z pokrokov Číny a jej napredovania, snažíme sa o vojnu s ňou. Pretože jej tento úspech neprajeme, ale závidíme. Nejde tu o boj o hodnoty demokracie. Ide len a moc a peniaze,“ hovorí Jeffrey Sachs, americký ekonóm

Karty má v rukách NATO

Ešte v lete sa Sachs vyjadril, že porážkou Putina sa vojna na Ukrajine neskončí. O to sa môže pričiniť len Severoatlantická aliancia, ktorá dá Rusku záruku, že neprijme Ukrajinu. Teda že budú platiť doterajšie dohody, kým sa niekto nerozhodol zmeniť ich. 

„Ale neskončí sa, drahí priatelia, porážkou (ruského prezidenta) Vladimíra Putina. A to bez ohľadu na to, koľkokrát túto absurdnosť povedia západní politici vrátane amerického prezidenta Joea Bidena,“ upozornil Sachs.

Liberálny politik Guy Verhofstadt: Bude lepšie, ak Orbán opustí Úniu a namiesto neho sa pripojí Zelenskyj (FOTO)
„Vydieranie je Orbánova cynická a nerozvážna hra, pretože sme mu to dovolili,“ uviedol liberálny europoslanec podľa portálu Mandinner a na sociálnej sieti Twitter zverejnil aj viac. "Sme zvyknutí, že Guy Verhofstadt, liberálny poslanec... Čítať ďalej
13 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Prerušené vysielanie

„Stavím sa, že to bola akcia USA – možno USA a Poľska,“ vyjadril sa nedávno Sachs k poškodeniu NordStream 1 a 2. Po tomto jeho vyjadrení bolo vysielanie prerušené. Zdá sa, že "nové móresy" založené na cenzúre nepohodlných názorov sa z "kolísky demokracie" šíria aj k nám.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik