Hlavný vodca Talibanu nariadil úplnú implementáciu islamského práva. Čo to znamená?
14 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda nariadil sudcom v Afganistane, aby plne implementovali aspekty islamského práva šaría, ktoré zahŕňajú verejné popravy, ukameňovanie a bičovanie, ako aj odsekávanie rúk za krádež. S odvolaním sa na hovorcu vládnuceho radikálneho hnutia Zabíhulláha Mudžáhida o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Áchúndzáda to oznámil po stretnutí so skupinou sudcov, dodal v nedeľu neskoro večer Mudžáhid.

Šéf Talibanu, ktorého sa nepodarilo odfotografovať od vlaňajšieho prevzatia moci v krajine, sa zriedkavo objavuje na verejnosti a opúšťa mesta Kandahár, ktoré je rodiskom a duchovným centrom jeho hnutia.

"Starostlivo si preštudujte spisy zlodejov, únoscov a buričov," citoval Mudžahíd najvyššieho vodcu talibov. "Tie spisy, ktoré spĺňajú všetky podmienky (islamského práva) šaría tzv. hadd a kisás, ste povinní implementovať," prikázal sudcom podľa hovorcu Áchúndzáda.

Hadd sa vzťahuje na trestné činy, pri ktorých sú podľa islamského práva nariadené určité druhy trestov, zatiaľ čo v prípade kisás ide o princíp oko za oko, vysvetľuje AFP. Medzi zločiny hadd patrí cudzoložstvo, pitie alkoholu, krádeže, únosy, odpadlíctvo či vzbura.
Taliban začal krátko po tom, ako sa v auguste 2021 opätovne chopil moci, zavádzať tvrdé obmedzenia podobné radikálnym opatreniam z čias svojej predošlej vlády v rokoch 1996–2001. Dievčatám od 7. ročníka zakázal navštevovať školu a takisto nariadil ženám, aby sa na verejnosti úplne zahaľovali s výnimkou očí.

Minulý týždeň Taliban zakázal ženám vstup do parkov, lunaparkov, do telocviční a verejných kúpeľov.

Poliaci a Maďari si už delia Ukrajinu?
Maďarský politik Toroczkai avizoval pri gratulácii Poľsku rozdelenie Ukrajiny. Predseda maďarskej strany „Naša vlasť“ László Toroczkai naznačil rozdelenie Ukrajiny pri gratuláciách ku Dňu nezávislosti Poľska. Posolstvo zverejnil na svojom profile... Čítať ďalej
13 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik