Víkend zatvorených hraníc pripomenie totalitný režim i obete železnej opony
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Pripomenúť totalitnú atmosféru na hraniciach a zaspomínať si na obete komunistického režimu v bývalom Československu i železnej opony, ktoré cesta za slobodou stála život, je cieľom podujatia Víkend zatvorených hraníc. Pri tejto príležitosti sa siedmykrát na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi symbolicky zatvárajú hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Pripravené sú tiež viaceré podujatia.

Program podujatia sa uskutoční na viacerých miestach v Bratislave. V sobotu je napríklad pripravená prehliadka železnej opony dobovým autobusom, branné cvičenie či workshop o železnej opone pre deti a rodičov. Chýbať nebude ani výstava Králové Šumavy, projekcia dokumentárneho cyklu Môj emigrant či divadelné predstavenie.

Pamätník, Víkend zatvorených hraníc/TASR

Nedeľný (13. 11.) program pod Cyklomostom slobody bude venovaný spomienke na 42 doposiaľ zdokumentovaných obetí na slovenskom úseku železnej opony. V podaní študentov konzervatória odznejú skladby Nežnej revolúcie, návštevníci si tiež budú môcť vyskúšať branné cvičenie, ktoré bolo súčasťou života pred rokom 1989. Záver podujatia bude patriť čítaniu mien obetí a kladeniu sviečok k pamätníku.

"Hlavným hosťom bude Josef Hlavatý z Českej republiky, ktorému sa v roku 1988 podarilo spolu s trojročným synom utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom," priblížila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Podujatie, ktoré je súčasťou Festivalu slobody, organizuje BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa, občianskym združením (OZ) V Lepších časoch, mestskou časťou Devínska Nová Ves a Novou Cvernovkou.

Internetová VOJNA! Saková Mikulcovi: PAPALÁŠ, Mikulec Sakovej: Že sa NEHANBÍTE! (FOTO)
Prestrelka medzi ministrami vnútra! Ten súčasný, Roman Mikulec, a bývalá, Denisa Saková, si asi zobrali príklad s Matoviča so Sulíkom a najnovšie sa bombardujú na sociálnej sieti. Kto vyhráva? Papalášizmus v čase krízy Podľa exministerky... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik