Ministerstvo cnosti a neresti zasahuje!
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Taliban zakázal ženám vstup do zábavných parkov a telocviční! Režim Talibanu v Afganistane v piatok vydal edikt zakazujúci ženám vstup do zábavných parkov a telocviční údajne preto, že neposlúchali príkazy extrémistickej vlády nosiť hidžáb a zostať na verejných priestranstvách oddelené od mužov, informuje Breitbart.

Ministerstvo cnosti a neresti

„Bohužiaľ, príkazy neboli rešpektované a pravidlá boli porušované a museli sme zatvoriť parky a telocvične pre ženy. Vo väčšine prípadov sme v parkoch videli spolu mužov aj ženy a hidžáb, žiaľ, nebol pozorovaný,“ vysvetlil Mohammed Akef Mohajer, hovorca talibanského ministerstva cnosti a neresti. 

Mohajer tvrdil, že Taliban si zaslúži uznanie, pretože sa „snažil, čo bolo v jeho silách“, aby umožnil ženám využívať verejné priestranstvá, pričom ponúkal také užitočné opatrenia, ako je umožnenie ženám navštevovať parky počas zvláštnych segregovaných dní, keď boli muži držaní mimo.

Zábavné parky krachujú

Afganská tlačová agentúra Khaama Press vo štvrtok informovala, že ženám bol okamžite odmietnutý vstup do zábavných parkov v hlavnom meste Kábul, vrátane súkromného parku Habibullah Zazai, kde manažéri informovali návštevníčky, že dostali príkazy od ministerstva cnosti a neresti, aby im vstup odmietli.

Korešpondenti agentúry Reuters boli svedkami toho, že niekoľkým ženám bol odmietnutý vstup do kábulského zábavného parku, pričom „situáciu sledovali prítomní agenti Talibanu“.

Prejav španielskeho europoslanca rozhodne STOJÍ za to. Nenávisť voči krajnej PRAVICI musí jednoznačne SKONČIŤ (VIDEO)
Prvoradou povinnosťou politika je zastať sa predovšetkým slabých a bezbranných ľudí. V súčasnosti sa vedie lynč voči tým jedincom, ktorí presadzujú zdravý spôsob života. Títo ľudia sú z pohľadu progresívnych činiteľov označovaní ako extrémisti, s... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Agence France-Presse (AFP) oznámila, že niektoré atrakcie, ktoré bežne pojmú stovky návštevníkov denne, sa zastavili, pričom priestormi sa pohybovalo len niekoľko mužov. Ženy opustene sedeli v kaviarňach a pozerali sa na svoje deti, ako sa hrajú v parkoch, do ktorých už nesmeli vstúpiť.

„Nie sú tam školy, práca... mali by sme mať aspoň miesto na zábavu. Sme len unavené z toho, že sme celý deň doma, naša myseľ je unavená,“ povzdychla si jedna žena.

„Je zrejmé, že v islame je dovolené ísť von a navštíviť parky. Keď nemáte slobodu vo svojej vlastnej krajine, čo potom znamená žiť tu?" spýtala sa ďalšia frustrovane.

Jeden z majiteľov zábavného parku Zazai pre agentúru AFP uviedol, že pravdepodobne bude musieť skončiť, prepustiť svojich 250 zamestnancov a príde o svoje investície, pretože „bez žien deti neprídu samé“.

Poľsko pritvrdí, Ukrajinci budú škrípať zubami!
Poľsko pripravuje nečakaný návrh zákona o Ukrajincoch. Poľský Sejm navrhol zákon, ktorý vyžaduje, aby Ukrajinci žijúci v krajine, odsúdili Ukrajinskú povstaleckú armádu (UPA) a Organizáciu ukrajinských nacionalistov (OUN), napísal Marek Troyan,... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Milan Laca

Systematické vymazávanie žien

Al-Džazíra citovala osobného trénera, ktorý nahnevane obvinil predstaviteľov Talibanu z „klamania“ o ženách cvičiacich po boku mužov po tom, čo do jej telocvične vstúpila dvojica talibanských násilníkov a prikázala všetkým jej zákazníčkam odísť.

„Ženy chceli protestovať proti zákazu vstupu do telocviční, ale prišiel Taliban a zatkol ich. Teraz nevieme, či sú živé alebo mŕtve,“ povedal tréner.

„Toto je ďalší príklad pokračujúceho a systematického vymazávania žien zo strany Talibanu z verejného života. Vyzývame Taliban, aby obnovil všetky práva a slobody pre ženy a dievčatá,“ uviedla v reakcii na zákaz osobitná zástupkyňa OSN pre ženy Alison Davidianová.

Slovensko prispelo k mobilizácii miliardy eur na koridory solidarity
Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že sa podarilo zmobilizovať jednu miliardu eur na tzv. koridory solidarity s cieľom zlepšiť globálnu potravinovú bezpečnosť a poskytnúť pomoc pre ukrajinské hospodárstvo. Do tejto iniciatívy bolo zapojené aj... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik