Chersonská oblasť má nové hlavné mesto
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Dočasným hlavným mestom Ruskom okupovaného ukrajinského administratívného územia Chersonská oblasť sa stal Heničesk. Podľa britského denníka The Guardian to oznámil Alexandr Fomin, jeden z členov Ruskom dosadeného oblastného vedenia. Chersonská oblasť je jedným z regiónov, o ktorých Ruská federácia tvrdí, že ich anektovala.

"Sú tam sústredené všetky hlavné úrady," povedal podľa Guardianu Fomin. Britské noviny sa odvolávajú na správu ruskej agentúry TASS.

Prístavné mesto Heničesk má necelých 20.000 obyvateľov a leží na pobreží Azovského mora. Rusko ho okupuje už od 27. februára. Polohou je veľmi blízko k hraniciam Krymskej oblasti, avšak dosť vzdialené od mesta Cherson a rieky Dneper.

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že z Chersonskej oblasti vrátane samotného Chersonu stiahlo vyše 30.000 vojakov. Na pravom, západnom brehu rieky Dneper, kde sa nachádza Cherson, nezostal podľa ruského ministerstva už ani jeden kus ruskej vojenskej techniky či výzbroje.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa však nechal počuť, že Moskva nepovažuje ústup z Chersonu za ponižujúci. Stiahnutie sa ruských jednotiek na ľavý breh Dnepra podľa neho nijako nemení štatút Chersonskej oblasti, ktorá zostáva "subjektom Ruskej federácie".

Kuleba: Vojna pokračuje
"Vojna na Ukrajine pokračuje", povedal v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po tom, ako ukrajinské sily opätovne získali kontrolu nad mestom Cherson. V Chersone, nachádzajúcom sa na juhovýchode Ukrajiny, zaznela ukrajinská... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik