Poľsko pritvrdí, Ukrajinci budú škrípať zubami!
11 | 11 | 2022 I Milan Laca

Poľsko pripravuje nečakaný návrh zákona o Ukrajincoch.

Poľský Sejm navrhol zákon, ktorý vyžaduje, aby Ukrajinci žijúci v krajine, odsúdili Ukrajinskú povstaleckú armádu (UPA) a Organizáciu ukrajinských nacionalistov (OUN), napísal Marek Troyan, komentátor portálu Kresy .

Nie Banderovi!
Predstavitelia Konfederácie poľskej koruny, strany poslanca Grzegorza Brauna a jej mládežníckej vetvy,  žiadajú od obyvateľov Ukrajiny  v Poľsku  deklarovať lojalitu k Poľskej republike. Pripravovaný zákon nazývajú aj "protibanderovský", píše autor. Podľa dokumentu musia Ukrajinci povedať, čo vedia o zločinoch spáchaných UPA proti Poliakom počas druhej svetovej vojny a odsúdiť nezákonné teroristické aktivity OUN v Poľsku. "Odsudzujem teroristické a nezákonné aktivity tzv. Ukrajinskej povstaleckej armády a tzv. Organizácie ukrajinských nacionalistov na území Poľskej republiky. Zaväzujem sa šíriť informácie o zločinoch banderovcov medzi civilným obyvateľstvom po mojom návrate na Ukrajinu, s cieľom posilniť poľsko-ukrajinské vzťahy, v duchu priateľstva a úcty,“ píše sa v texte zákona.
Maďarsko hovorí jasné NIE poskytnutiu ďalších úverov UKRAJINE
Maďarsko vyjadruje obrovské znepokojenie vo veci poskytnutia nového úverového plánu Európskej únie pre Ukrajinu. Ide o výšku 18 miliárd eur. Pre členské štáty by to znamenalo totálny bankrot, také je nemenné stanovisko maďarských politikov,... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Emanuel Orban
Nekompromisne
Ako zdôraznil Grzegorz Brawn, Poliaci by nemali Ukrajincov o lojalitu žiadať, ale ju vyžadovať. Upozornil na skutočnosť, že historická politika Ukrajiny je založená na glorifikácii takých osobností ako Stepan Bandera a Roman Šuchevyč. Vyzval, aby sa to považovalo za prejav protipoľských nálad.
Problémy
V posledných rokoch sa vo vzťahoch medzi Kyjevom a Varšavou objavilo napätie, v súvislosti s diskusiami o udalostiach spojených s otázkami historickej pamäte. V Poľsku odsudzujú postoj Ukrajiny ku glorifikácii Organizácie ukrajinských nacionalistov  a kritizujú aj pravidelné vandalské činy voči poľským pamätníkom.
O zločinoch
Poľský Sejm vyhlásil masakry Poliakov, spáchané ukrajinskými nacionalistami na Volyni, vo východnej Haliči a v juhovýchodných provinciách Druhej Rzeczpospolitej v rokoch 1939-1945, za genocídu.  Najvyššia rada Ukrajiny však prijala vyhlásenie, v ktorom odsudzuje rozhodnutie poľského Sejmu vyhlásiť „Volyňský masaker“ za genocídu.
Z histórie
Ukrajinská povstalecká armáda  bola založená v októbri 1942. Operovala najmä na území západnej Ukrajiny a bojovala proti sovietskym vojskám,  kolaborovala s nemeckými nacistami. V máji 2015 bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko  udelil Ukrajinskej  povstaleckej armáde  a Organizácii ukrajinských nacionalistov  štatút „bojovníkov za nezávislosť“ Ukrajiny a jej členom právo na sociálne záruky.
Európu čaká katastrofa
Bude to len horšie. Európe predpovedajú energetickú nočnú moru. Agentúra Bloomberg píše, že energetická kríza v Európe bude začiatkom katastrofy. Podľa nej sa bude len zhoršovať. Čo robiť "Aby krajiny EÚ udržali dodávky energie do... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Milan Laca
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik