Stoltenberg: Voľby v USA nič nezmenia!
10 | 11 | 2022 I Milan Laca

Generálny tajomník NATO tvrdí, že americké voľby nezmenili podporu Washingtonu pre Kyjev.

Americké strednodobé voľby nezmenili podporu Washingtonu voči Kyjevu. Takýto  názor vyjadril generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, po stretnutí s britským premiérom Rishi Sunakom v Londýne.

Podpora pretvá

"Je úplne jasné, že v USA existuje silná podpora pokračujúcej pomoci Ukrajine. A nič sa nezmenilo ani včerajšími voľbami v USA," povedal Stoltenberg.

Macron predstavil novú vojenskú stratégiu krajiny
Vojenská stratégia Francúzska musí posilniť krajinu ako nezávislú, rešpektovanú jadrovú veľmoc. Uviedol to v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron. Varoval súčasne pred rizikom eskalácie vojny Ruska proti Ukrajine a jej ďalšími dôsledkami.... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Rozdiely sú, ale...

Generálny tajomník zároveň uznal, že v demokratických krajinách NATO „vždy existujú hlasy s rôznymi názormi“. "Ale, samozrejme, väčšina je za to, aby sme naďalej podporovali Ukrajinu".

Voľby

V Spojených štátoch sa skončilo hlasovanie v priebežných voľbách, ktoré sa konali 8. novembra. Spracúvanie hlasovacích lístkov pokračuje. Podľa predbežných výsledkov  bude zvolených všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov Kongresu USA a tretina jeho Senátu. Okrem toho sú volení guvernéri 36 štátov a 3 zámorských území USA. Miestni analytici nevylučujú, že vládnuca Demokratická strana môže po voľbách stratiť kontrolu nad Snemovňou reprezentantov aj Senátom a podriadiť sa opozícii reprezentovanej republikánmi. 

Čo hovoria Republikáni

Voľby do Kongresu USA sa konali deň predtým. Ich výsledky do veľkej miery určia rozsah ďalšej podpory Ukrajiny zo strany Washingtonu. Republikáni opakovane vyhlásili, že sa budú snažiť o zníženie takejto pomoci, ak získajú väčšinu a zbavia demokratov kontroly v zákonodarnom zbore.

EÚ schválila finančnú pomoc Ukrajine v roku 2023. Mesačne im pôjde ŠIALENÁ SUMA
Európska komisia (EK) v stredu navrhla bezprecedentný podporný balík pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur na rok 2023. Pomoc bude vo forme vysoko zvýhodnených pôžičiek, ktoré sa budú od budúceho roka vyplácať v pravidelných splátkach. Komisia... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik