Politológ Lenč Nicholsonovej: Nová strana? Radšej len pozhasínajte svetlá! (VIDEO)
10 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámila, že rokuje s desiatkami ľudí o budúcom projekte a z neho by mohla vzísť aj nová politická strana. Politológ Jozef Lenč to na sociálnej sieti hodnotí: Nicholsonová zakladá bruselsko-vidiecky hybrid sociálnej demokracie, stojacej na odídencoch z SaS. Zvláštne? Bizarné? Všade inde áno, no na Slovensku nie.

Ako HD zverejnil, Nicholsonová si myslí, že "o našom živote by už viac nemali rozhodovať hlúpi, podpriemerní a ukričaní PSYCHOPATI". "Stretávam sklamaných a nahnevaných ľudí, ktorí nemajú koho voliť," uviedla pred nedávnom europoslankyňa v statuse na sociálnej sieti. Uviedla, že si o sebe nemyslí, že je nejaký politický mesiáš, ktorý môže spasiť Slovensko, ale teší ju, že sa "okolo mňa začali sieťovať motivovaní, vzdelaní a slušní ľudia s víziou".

Politické dno ľudí od politiky odrádza

No političku trápi jedno: "Medzi tými desiatkami ľudí, ktorých sme zosieťovali, sú mnohí takí, ktorí chcú spolupracovať len na odbornej báze, ale boja sa vstúpiť do politiky naplno. Nechcú byť ministrami, ani poslancami. Pretože tá scéna, ktorá denne zapĺňa médiá zlými a horšími príbehmi z politického dna, je pre slušných ľudí desivá."

Nicholsonová zatiaľ žiadny nábor nerobí. Podľa vlastných slov totiž nechce vytvárať viac politického planktónu so 6-timi percentami. Má väčšie ambície. 

"Ale bez ohľadu na to, by som všetkým ľuďom s potenciálom, so vzdelaním, s odhodlaním, tým, ktorým Slovensko nie je ukradnuté, chcela povedať, aby sa nebáli ísť do politiky. Je extrémne dôležité, aby do nej vstupovali kvalitní ľudia s odborným zázemím a zdravým sebavedomím," konštatuje europoslankyňa. Zatiaľ jediným potvrdeným členom jej tímu je Jozef Mihál.

Nicholsonová vyzýva ľudí: Nebojte sa ísť do politiky! Väčšia STOKA už to byť nemôže
"Je Slovensko tehotné na novú politickú stranu?" Touto otázkou začala svoj najnovší status na sociálnej sieti europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Slovákov čakajú v sobotu komunálne a krajské voľby a politička si myslí, že "o našom živote by už... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

S istotou zaplniť vákuum, alebo len zhasnúť svetlo

"S blížiacim sa supervolebným rokom, pod ťarchou traumy zo smerovania štátu a s veľkou dávkou neistoty, čo so životom po politickej kariére, začínajú sa nám objavovať hmlisté kontúry toho, kto by mal byť nový straníckym "spasiteľom" volieb 2024," reaguje na snahy Nicholsonovej založiť tú jedinú správnu stranu politológ.

Podľa Lenča po minulých skúsenostiach s SOP, ANO, SaS, Sieťou a duom Za ľudí a Progresívne Slovensko (so zabudnutým Spolu), by mal byť volič opatrný. Lenže nie je. A tak sa nám tu zas a znovu rozohráva hra o to, že už naozaj potrebujeme zmenu, že niečo už naozaj musí vzniknúť – inak nám niet pomoci a „posledný zhasne svetlo“.

"Aktuálne hru na budúcu (bez)nádej slovenskej straníckej politiky aktívne hrajú "projekt" Colombova žena Mikuláša Dzurindu (a omnoho ostýchavejšieho Ivana Mikloša, počítajúci so smutným Jurkom Šeligom a zvyškom bez ľudí), občianski demokrati generála Macka (inak rozhovor v Pravde bol jeden z tých racionálnejších, ktoré rozoberali budúcnosť straníckeho planktónu) a vo „veľkom“ aj sieť osobností, ktoré obiehajú okolo Lucie Ďuriš Nicholsonovej," vymenúva Lenč.

Podľa politológových slov Nicholsonová v ostatných dňoch uchopila kormidlo aktivít a v rozhovore pre Hospodárske noviny, okrem insitných analýz komunálnych volieb a väčšiny súčasných parlamentných strán, načrtla kontúry jej predstavy o „zázračnom“ lieku pre chorľavú slovenskú zastupiteľskú demokraciu.

"Za úsilie si spolu s ostatnými síce zaslúži malého „bludišťáka“, no to je tak asi všetko, čo by stálo za pochvalu. Pre tých, ktorí nemali času a síl pozrieť si jej ostatné interview, niekoľko poznámok o tom, čo nás v najbližšom období na poli „je treba naozaj zmeniť túto krajinu čaká," zhŕňa Lenč.

"Ak by takáto strana vznikla s nejakým programom, ktorý už máme zadefinovaný,“ mala by vyplniť vákuum, o ktoré sa nezaujímajú, alebo nevedia zaujímať existujúce strany. Tie nie sú schopné osloviť voliča a to z rôznych dôvodov:

A) Fico reálne nie je sociálny demokrat a mal by si zmeniť heslo na wikipedii (LDN, žijúc v Bruseli, presne vie, ako má vyzerať sociálna demokracia);

B) Pellegrini a Hlas je z nôška oportunistov, nemajú jasne ukotvené názory – raz tak a inokedy tak – a podľa nej „budú mať veľký problém sa vyhrotiť, aby zanechali nejakú pachovú stopu“;

C) Progresívne Slovensko je vyslovene mestská strana, ktorá nevie osloviť rurálneho voliča;

D) SaS sa na míle „vzdialila od tradičných liberálnych hodnôt.“

Macko s Nicholsonovou. Pridá sa aj Dzurinda?
Generál Macko zdieľal spoločnú fotku s Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Tá oznámila, že rokuje s desiatkami ľudí o budúcom projekte a z neho by mohla vzísť aj nová politická strana. Bude v nej aj generál vo výslužbe Pavel Macko? Na súvislosti sa ho... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Máme tu miš-maš, ktorý dá Nicholsonová do poriadku

Jeden by si podľa Lenča myslel, resp. nadobudol istotu, že Lucia Ďuriš Nicholsonová zakladá bruselsko-vidiecky hybrid sociálnej demokracie, stojacej na odídencoch z SaS. Zvláštne? Bizarné? Všade inde áno, no na Slovensku nie. „My sme sa chceli etablovať akoby ten tím ľudí toho zdravého rozumu, hej, ktorý chce riešiť najmä to, čo nás najviac páli,“ citoval politológ europoslankyňu.

Nicholsonová dodáva, že „my tu máme neporiadok. My tu máme miš-maš, ktorým zavádzame toho voliča. Ja si myslím, že tu vznikol obrovský dopyt po strane, ktorá bude riešiť, a ktorá bude prinášať riešenia pre reálne problémy tých ľudí.“

Onoho neporiadku nás má podľa ironických slov Lenča zbaviť ona, Lucia, spolu s tímom, ktorý tu doposiaľ nebol. Musí to byť ona, pretože „okolo mňa sa sieťujú desiatky ľudí“ a „ja som unavená z hľadania lídra (spomenula dokonca, že oslovila Mira Šatana)“ a keďže muži nemajú odvahu, ona odvahu má. A má ho aj jej tím desiatok ľudí, ktorí „sú inteligentní, vzdelaní, častokrát so zahraničnými skúsenosťami.“ Zároveň však defetisticky dodáva, že ak sa už toto nepodarí, tak všetci tí úžasní ľudia, vrátane nej, odídu zo Slovenska, ktoré si ich neváži.

„Veľmi veľa tých ľudí má pobalené. Teda majú pocit, že toto je ten posledný výkop, že poďme. Teda pokúsiť sa zmeniť túto krajinu. A keď to nevyjde, posledný tu zhasne svetlo,“ uzavrel svoj status na sociálnej sieti Jozef Lenč citovaním europoslankyne.

Nicholsonová: Vezmime Bratislave patent na rozum!
Kvalitný štát môže vyrásť iba na kvalitných regiónoch. Recept na to, ako ich dosiahneme, ponúka liberálna europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ako to chce dosiahnuť? "1) zoberieme Bratislave patent na rozum a necháme samosprávy, aby sa... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik