Kaliňák Mikulcovi: Rozhodli ste sa neochraňovať Slovensko! Čakajte teroristické útoky
10 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Táto situácia je pre Slovensko hanbou! Je to po prvýkrát od vstupu do schengenu po 15 rokoch, že nám susedná krajina zavrela hranice. Pretože nie sme schopní plniť si svoju povinnosť a bojovať proti nelegálnej migrácii, ktorá je nebezpečná. Nepamätáme si, že práve z nej vzišli teroristické útoky v Európe? Upozorňuje na situáciu sa hraniciach exminister vnútra robert Kaliňák v relácii TA3 Tak takto?!

Do polovice októbra tohto roku zadržala rakúska polícia na hraniciach krajiny už 87-tisíc ilegálnych migrantov a za mreže poslala 540 prevádzačov. Pred dvoma dňami mala rekordný záchyt, keď medzi maďarským Hegyeshalomom a rakúskym Nickelsdorfom zadržali pri pokuse o ilegálne prekročenie zelenej hranice 117 migrantov z Maroka.

Dáme im polievku a ráno ich pustíme ďalej

V sprísnenom pohraničnom režime budú naši rakúski susedia naďalej pokračovať. Podľa slov hovorcu rakúskeho ministerstva vnútra Haralda Sörösa spomínané čísla zadržaných len potvrdzujú, že polícia pri ochrane hraníc vyvíja mimoriadnu snahu. Slovensko s nelegálnou migráciou bojuje tak, že v stanovom mestečku migrantom večer dá teplú polievku a ráno ich posiela ďalej.

„Nelegálny migrant má byť zadržaný a obmedzený na osobnej slobode. Na tento účel má Slovenská republika dve záchytné zariadenia pre cudzincov. Jedno je v Medveďove, druhé v Sečovciach. Všetci cudzinci bez dokladov, ktorí sú na území Slovenska, by tam mali byť zadržaní. Nemá to byť systém dáme im polievku a ráno ich pustíme ďalej,“ konštatuje Kaliňák. 

Ostrý odkaz primátorky Sliača Naďovi: Nerozdeľujte nás posmeškami!
Pre referendum proti americkej základni utŕžili Sliačania množstvo posmeškov a ironických komentárov. Viac menej to odštartoval výrok ministra obrany Jaroslava Naďa, že by Sliačania kľudne mohli mať referendum aj o UFO a bolo by to to isté.... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ak niekto odmietne požiadať o azyl, je to signál

Podľa Kaliňáka práve práca rakúskej polície potvrdzuje, že takto sa má narábať s nelegálnou migráciou. Tú zakazuje aj schengenský kódex, na ktorý sa odvoláva aj slovenské ministerstvo vnútra a policajný prezident Štefan Hamran.

Tvrdí, že policajné kontroly na vnútorných hraniciach únie sú v rozpore so schengenskými pravidlami. Slovenské orgány tvrdia, že migranti na našom území sú Sýrčania, ktorí utekajú pred vojnou. Skupina, ktorú chytili rakúske orgány pri Nickelsdorfe, však pochádzala z Maroka, kde žiadna vojna nie je.

„Ak niekto odmietne požiadať o azyl, je to signál. Každý utečenec pred vojnou požiada o azyl a ochranu. Tak, ako to urobili Ukrajinci, ktorí k nám prišli. Toto je správny postup,“ kontruje Kaliňák.

Podľa neho situácia, ktorú zažívame, je pre Slovensko hanbou: „Je to po prvýkrát od vstupu do schengenu po 15 rokoch, že nám susedná krajina zavrela hranice. Pretože nie sme schopní plniť si svoju povinnosť a bojovať proti nelegálnej migrácii, ktorá je nebezpečná. Nepamätáme si, že práve z nej vzišli teroristické útoky v Európe?“

Stanové mestečko Kúty/TASR

Stanové mestečko v Kútoch/TASR

Na česko-slovenskej hranici to vrie
Predovšetkým o migrácii a kontrolách na spoločných hraniciach budú vo štvrtok večer (10.11.) v Prahe rokovať premiéri Česka Petr Fiala  a Slovenska Eduard Heger.
 
Stretnutia v Kramářovej vile sa zúčastnia aj ministri vnútra Vít Rakúšan a Roman Mikulec a policajní prezidenti Martin Vondrášek a Štefan Hamran. Česko obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom kvôli náporu migrantov na konci septembra, Slovensko je k nim kritické, informujú české Parlamentní Listy.
 
Politológ Lenč Nicholsonovej: Nová strana? Radšej len pozhasínajte svetlá! (VIDEO)
Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámila, že rokuje s desiatkami ľudí o budúcom projekte a z neho by mohla vzísť aj nová politická strana. Politológ Jozef Lenč to na sociálnej sieti hodnotí: Nicholsonová zakladá bruselsko-vidiecky hybrid sociálnej... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková
 
Šéf policajtov Štefan Hamran vo štvrtok na tlačovej besede pri stanovom mestečku pre migrantov v Kútoch v okrese Senica vo štvrtok vyhlásil, že slovenská polícia si v súvislosti so súčasnou migračnou krízou plní všetky medzinárodné záväzky, ako aj záväzky na národnej úrovni. Nelegálni migranti zo Sýrie sú podľa neho v zmysle medzinárodných dohôd nevyhostiteľní a nie je možné ich obmedziť na osobnej slobode, píše denník Pravda.
 
Hamran sa zároveň ohradil proti tvrdeniam niektorých politikov, podľa ktorých polícia svoje úlohy nezvláda. „Budeme navrhovať posilnenie srbsko – maďarskej štátnej hranice, cez ktorú prúdia nelegálni migranti hlavne zo Sýrie. Budeme žiadať posilnenie spoločných hliadok na území Maďarska, odkiaľ vieme migrantov vrátiť mimo teritória schengenského priestoru na územie Srbska. A budeme žiadať, aby agentúra Frontex, ktorá má slúžiť na ochranu vonkajších hraníc, bola viditeľná,“ povedal Hamran.
 
Chmelár: Vráťte ministrovi Káčerovi pamäť!
Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer mi začína robiť starosti. Dramaticky mu zlyháva pamäť. Upozorňuje na to vo svojom príspevku na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Vyjadrenia ministra zahraničných vecí považuje... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik