Čo zas Rusi vymýšľajú?(VIDEO)
11 | 11 | 2022 I Milan Laca
V Spojených štátoch veria, že Rusko sa údajne pripravuje na testovanie „jadrového torpéda“.

Biely dom tvrdí, že Moskva sa pripravuje na skúšku jadrového torpéda. Odvysielala to televízia CNN, s odvolaním sa na anonymného vysokopostaveného amerického predstaviteľa.

"Môžeme to vnímať ako súčasť širšieho obrazu a nedávnej vojenskej praxe Ruska, ktoré vyslalo na Ukrajinu zle vycvičené a nedostatočne vybavené jednotky. Ruský vojenský priemysel prechádza ťažkými časmi a tiež vidíme, že západné sankcie na high-tech vojenský tovar majú  vplyv a malo by sa v tom pokračovať,“ uvádza zdroj CNN.

Údajne len reči
Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov povedal, že na oficiálnej úrovni a v médiách na Západe dochádza k „pumpovaniu“ témy jadrových zbraní. Rusko to považuje za nezodpovedné. Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov pred čaom vyhlásil,  že Spojené štáty sa snažia postaviť ďalšie krajiny proti Rusku tým, že hovoria o hroziacom „Armagedone“. Moskvu obvinili z nezodpovednej rétoriky.
Irán vyvinul hypersonickú strelu, ktorá dokáže prekonať protivzdušnú obranu (VIDEO)
Irán vyvinul hypersonickú balistickú strelu, ktorá je schopná obísť všetky systémy protiraketovej obrany. Vo štvrtok to oznámil veliteľ iránskych revolučných gárd generál Amír Alí Hádžízáde. Hypersonické strely dokážu rovnako ako štandardné... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Ponorka...
Spojené štáty v posledných týždňoch sledovali, ako sa ruské námorné plavidlá pripravujú na možný test nového jadrového torpéda. Medzi loďami vraj  videli podmorský nosič torpéd "Poseidon", ponorku Belgorod. Podľa Washingtonu sa testy nemohli uskutočniť pre "technické ťažkosti".
Poseidon
Skúsia znova
"Rusko sa môže pokúsiť otestovať torpédo znova, ale voda v testovacej oblasti v Severnom ľadovom oceáne čoskoro začne zamŕzať," konštatovala CNN. Washington však neverí, že pri  prípadnom teste odpália jadrové zariadenie.
NATO je znepokojené

Talianske noviny La Repubblica v októbri tvrdili, že velitelia NATO upozornili kľúčových spojencov na pohyby ruskej ponorky Belgorod, ktorá by mohla údajne otestovať jadrové bezpilotné torpédo. Viacúčelová jadrová ponorka "Belgorod" je experimentálna loď pre drony Poseidon. Ich stálym nosičom bude jadrová ponorka Chabarovsk. 

Putin varoval
Prezident  Vladimir Putin prvýkrát informoval o vývoji Poseidonu v roku 2018. Takéto drony môžu byť podľa neho vybavené konvenčnými aj jadrovými zbraňami. To im umožní zasiahnuť široké spektrum cieľov, vrátane skupín lietadlových lodí, pobrežných opevnení a infraštruktúry.
 
USA - Čína, bude vojna?(VIDEO)
Americký admirál Charles Richard: Ukrajinský konflikt je rozcvička, blíži sa veľká kríza. Šéf strategického veliteľstva amerických ozbrojených síl, admirál Charles Richard, sa obáva priblíženia veľkého konfliktu. Pri hodnotení schopnosti USA... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Milan Laca
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik