Amerika vo vlastnej pasci
10 | 11 | 2022 I Milan Laca
Spojené štáty čakajú na odplatu za dodávku zbraní Ukrajine.

Dodávky zbraní Kyjevu viedli k ohrozeniu národnej bezpečnosti USA.

Majú problém
Kvôli pomoci Ukrajine musí americká armáda čeliť redukcii arzenálu, píše National Interest . Úsilie Bidenovej administratívy vyvolalo dva hlavné problémy národnej bezpečnosti. Prvým sú  nedostatočné zásoby munície. Druhým ťažkosti, ktorým čelí vojensko-priemyselný komplex, v dôsledku potreby rýchleho nárastu výroby kritických položiek. Znižovanie arzenálu dosiahlo kritický bod v pre prudký nárast dopytu po granátoch a raketách, zdôraznil autor.
 
Si Ťin-pching posiela odkaz Spojeným štátom a Taiwanu: Príprava na vojnu!
Čínsky prezident Si Ťin-pching nariadil armáde, aby všetko svoje úsilie zamerala na boj a prípravu na vojnu. Uviedol tiež, že Čína sa v súvislosti s Taiwanom nachádza v "nestabilnej a neistej" situácii. Si Ťin-pching, ktorý si nedávno zaistil... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Chýbali peniaze
"Bohužiaľ, desaťročia nedostatočného financovania spôsobili, že vojensko-priemyselný komplex postrádal dostatočný potenciál na naštartovanie výroby," dodal autor. Zdôraznil, že americké zásoby zbraní sa postupne dostávajú do kritického bodu, zatiaľ čo Američania prakticky nemajú potenciál na zvýšenie produkcie.
Pentagon neplatil
Po skončení studenej vojny  Pentagon odmietol zaplatiť za akúkoľvek prebytočnú výrobnú kapacitu na uspokojenie súčasných potrieb, píše komentártor. Preto prakticky neexistujú žiadne voľné kapacity tak na podporu Ukrajiny, ako aj na rýchle doplnenie vyčerpaných amerických zásob munície.
USA sú v pasci
Spojené štáty musia súkromne presvedčiť Kyjev, aby si sadol za rokovací stôl, pričom mu naďalej poskytujú materiálnu podporu, píše Federalist .
"Amerika je nútená tajne prosiť Ukrajinu. Washinton padol do pasce svojej vlastnej grandióznej rétoriky a hlúpeho rozhodnutia, dať Ukrajine miliardy dolárov a moderné zbrane", napísal autor. K dnešnému dňu sú výdavky USA na podporu kyjevského režimu približne 66,3 miliardy dolárov, čo je najväčší jednotlivý príspevok zahraničnej vlády ku konfliktu, zdôraznil novinár. Napísal, že pod vedením Bidena Biely dom „bezchrbtovo“ prideľuje obrovské množstvo peňazí a zbraní, bez ktorých by sa konflikt už dávno skončil.
 
Irán vyvinul hypersonickú strelu, ktorá dokáže prekonať protivzdušnú obranu (VIDEO)
Irán vyvinul hypersonickú balistickú strelu, ktorá je schopná obísť všetky systémy protiraketovej obrany. Vo štvrtok to oznámil veliteľ iránskych revolučných gárd generál Amír Alí Hádžízáde. Hypersonické strely dokážu rovnako ako štandardné... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik