USA - Čína, bude vojna?(VIDEO)
09 | 11 | 2022 I Milan Laca

Americký admirál Charles Richard: Ukrajinský konflikt je rozcvička, blíži sa veľká kríza.

Šéf strategického veliteľstva amerických ozbrojených síl, admirál Charles Richard, sa obáva priblíženia veľkého konfliktu. Pri hodnotení schopnosti USA zadržať Čínu povedal, že „loď sa pomaly potápa“.

Len trénujú?

„Ukrajinská kríza, v ktorej sa momentálne nachádzame, je len zahriatím. Veľká sa len blíži. A nebude to dlho trvať, kým prejdeme takoto skúškou, ktorá tu už dlho nebola, “povedal admirál Richard na sympóziu Submarine League (citát z The Wall Street Journal).

Aké sú vzťahy Ruska a USA? Kremeľ má na to jasný názor
Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že vzťahy Moskvy s Washingtonom pravdepodobne zostanú na súčasnej úrovni bez ohľadu na výsledky volieb do amerického Kongresu. "Vzťahy sú a zatiaľ zostanú zlé," vyhlásil Peskov podľa... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Problém...

Podľa admirála, Spojené štáty zabudli, ako „rýchlo konať“. "Spôsob, akým hodnotím našu úroveň zadržiavania Číny, je taký, že loď sa pomaly potápa. Potápa sa pomaly, ale potápa sa, keďže nasadzujú svoje sily rýchlejšie ako my. Ako sa tento rozdiel zväčšuje, nebude záležať na tom, akí dobrí sú naši velitelia,“ dodal Charles Richard.

Hlavné hrozby

Pentagon koncom októbra predstavil novú obrannú stratégiu USA. Išlo o pokračovanie Národnej bezpečnostnej stratégie, ktorú pred dvoma týždňami zverejnil Biely dom. Rastúca Čína a stále“nebezpečné Rusko sú uvedené ako hlavné hrozby v dokumente ministerstva obrany.

Porovnanie vojenskej sily

Čína

Čína je v stratégii označená za „najdôležitejšieho strategického konkurenta pre nadchádzajúce desaťročia“. Pentagon dospel k tomuto záveru „na základe čoraz agresívnejších akcií ČĽR s cieľom pretvoriť indicko-pacifický región a medzinárodný systém v súlade s jej autoritárskymi ambíciami“. Znepokojenie rezortu vyvolali aj „jasne vyjadrené zámery ČĽR z hľadiska rýchlej modernizácie a rozšírenia jej ozbrojených síl“.

Rusko

Hoci Pentagon sľúbil, že sa „zameria na Čínu“, neznamená to, že ministerstvo nebude reagovať na „akútnu“ hrozbu z Ruska, súvisiacu so situáciou na Ukrajine. Za týmto účelom sa posilní spolupráca v Európe s partnermi z NATO a ďalšími spojencami, aby „umožnili vedenie USA, rozšírili kľúčové spôsobilosti a prehĺbili interoperabilitu“. Medzi možnými výzvami zo strany Ruska, Pentagon spomína jadrové informácie, kybernetické a vesmírne hrozby voči Spojeným štátom a spojencom. Ďalej je to  hrozba použitia chemických a biologických zbraní a riadených striel s dlhým doletom, ako aj ďalšie široké „schopnosti a metódy“, zahrnuté do celkovej stratégie Ruskej federácie.

USA chystajú spiatočku?
Vláda USA pod tlakom spoločnosti zníži pomoc ozbrojeným silám Ukrajiny. Vojenský expert Buckby tvrdí, že Spojené štáty sa pod tlakom verejnosti pripravujú na zníženie pomoci Kyjevu. Washington môže obmedziť vojenskú a finančnú pomoc pod tlakom... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik