Novým ochoreniam sa má prispôsobiť aj zákon
09 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Prepočítavanie, či zvyšovanie invalidných dôchodkov si vyžiadali diagnózy nových ochorení. A tak bude v rokoch 2023-25 prehodnotených okolo 21 tisíc invalidných dôchodcov.

Zatiaľ v pripomienkovom konaní

U niektorých invalidných dôchodcov je "v hre" aj zvyšovanie ich dôchodkov. V pripomienkovom konaní je novela zákona o sociálnom poistení. Ak bude schválená, mala by platiť od júla budúceho roka.

Čo by sa malo zmeniť

Do zákona pribudnú nové druhy ochorení - v súlade s medicínskymi poznatkami. To by malo mať vplyv na priznanie vyššieho percenta invalidity. A teda aj vyššieho invalidného dôchodku. Tiež sa zmení percentuálna miera poklesu schopnosti pracovať pri niektorých ochoreniach.

Vláda má prerokovať zmeny v dávkach v hmotnej núdzi či v úprave dobrovoľníctva
Dávky na zabezpečenie základných životných podmienok pre ľudí v hmotnej núdzi by sa mali zvýšiť približne o 14 %. Vyplýva to z návrhu novely zákona o hmotnej núdzi, o ktorej má v stredu rokovať vláda. Nová legislatíva prináša tiež vylúčenie... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

24 diagnóz

Príloha č. 4 Zákona o sociálnom poistení ráta so zvášením percent poklesu schopnosti pracovať do 70 percent. Znamenalo by to, že viac, ako 5 300 invalidných dôchodcom by penzia mohla vzrásť o približne 22,60 eura.

„Presun invalidných dôchodcov z invalidity „do 70 percent“ do tej „nad 70 percent“ percentuálnej miery poklesu schopnosti pracovať sa dotkne 73 ochorení. Z celkového počtu vyplácaných invalidných dôchodkov do 70 percent tak Sociálna poisťovňa zrejme zvýši invalidný dôchodok približne 16 100 poistencom, ktorým penzia porastie asi o 182,60 eura,“ píše sa v dôvodovej správe.

Prehliadky na Sociálnej poisťovni

Kým sa nabehne na nový systém, potrvá to okolo dvoch rokov. Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne (SP) budú vykonávať kontrolné prehliadky. Ak ju občan nemá určenú, SP ho na takéto prehodnotenie pozve na určený termín. 

Plán je taký, že  ešte v roku 2023 bude prehodnotených 25 percent, v roku 2024 až 50 percent a v roku 2025 zvyšných 25 percent invalidných dôchodcov. Týka sa to približne 21 tisíc osôb.

Zvýšené výdavky

Táto zmena navýši výdavky SP v roku 2023 o cca 5,4 mil. eur, v roku 2024 cca 47,2 mil. a v roku 2025 asi 70,2 milióna eur.

Vojenský analytik vysvetľuje, čo by znamenal rozpad Ruskej federácie
Vladimír Bednár rozhodne tvrdí, že hoci tento scenár nie je "na programe dňa", v budúcnosti sa rozpad Ruska vylúčiť nedá. Spustilo by to podľa neho domino efekt, aký si nevieme predstaviť. Vyčerpávajúca vojna Tá môže trvať mesiace, ale aj roky.... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik