Čo sa deje v Chersone?(VIDEO)
09 | 11 | 2022 I Milan Laca

Rusi utekajú z mesta Cherson.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu prikázal  armáde, aby sa stiahla z mesta Cherson na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala správu z entúr AFP a Reuters.

Stiahnite sa z mesta!

Šojgu armáde nariadil, aby sa stiahla z Chersonu na západnom brehu rieky Dneper, kde v súčasnosti útočia ukrajinské sily. Reuters tento krok označuje za jeden z "najvýznamnejších ústupov" Ruska a možný "zlomový bod" vo vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine od 24. februára. Veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin v televízii oznámil, že mesto Cherson už nie je možné zásobovať. Navrhol posunúť obranné línie na východný breh Dnepra, uvádza TASR.

EÚ schválila finančnú pomoc Ukrajine v roku 2023. Mesačne im pôjde ŠIALENÁ SUMA
Európska komisia (EK) v stredu navrhla bezprecedentný podporný balík pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur na rok 2023. Pomoc bude vo forme vysoko zvýhodnených pôžičiek, ktoré sa budú od budúceho roka vyplácať v pravidelných splátkach. Komisia... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ruské stanovisko

Sergej Surovikin, veliteľ zjednotenej skupiny vojsk v oblasti, vo svojej správe pre Sergeja Šojgu navrhol, aby sily v zóne bojov prevzali obranu v Chersonskej oblasti na ľavom brehu Dnepra.   „Cherson a priľahlé osady nie je možné plne zásobovať a fungovať, životy ľudí sú neustále v ohrození. Najvhodnejšou možnosťou je zorganizovať obranu pozdĺž bariérovej línie rieky Dneper.  Surovikin motivoval potrebu preskupenia ruských jednotiek na ľavom brehu neustálym ostreľovaním mesta a jeho okrajových častí Ozbrojenými silami Ukrajiny, ako aj tým, že systémy protivzdušnej obrany, aj keď fungujú perfektne, stále nemajú schopnosť zostreliť všetkých 100 percent granátov, vystrelených na mesto. "Pokračujte v sťahovaní  jednotiek cez rieku Dneper," nariadil ruský minister obrany Šojgu. 

Prečo...

„Ak Kyjev zaútočí na Kachovskú vodnú elektráreň, prúd vody vytvorí rozsiahle záplavové zóny a ďalšiu hrozbu pre civilné obyvateľstvo Chersonu. "Naše jednotky budú úplne izolované. V tomto smere si myslím, že nie je vhodné zdržiavať sa na pravom brehu Dnepra. Po komplexnom zhodnotení situácie navrhujem zaujať obranu na ľavom brehu Dnepra. Uvoľnené sily a prostriedky budú užitočné v iných oblastiach,“ vyhlásil generál Surovikin.

Boje v Chersone

Šojgu tvrdí

„Pre nás je vždy prioritou život a zdravie ruských vojakov. Musíme brať do úvahy aj ohrozenie civilného obyvateľstva. Uistite sa, že všetci civilisti, ktorí chcú, môžu odísť. Pokračujte v sťahovaní vojsk a prijmite všetky opatrenia na zaistenie  bezpečného presunu personálu, zbraní a vybavenia cez rieku Dneper. Surovikin povedal,  že všetci v chersonskom regióne, viac ako 115 tisíc ľudí, už opustili oblasť bojov.

Ukrajinský postoj

Poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak uviedol, že v Chersone sa drží významná skupina ruského vojenského personálu. Ukrajina napriek vyhláseniu Ministerstva obrany Ruskej federácie nevidí žiadne známky ústupu Ruska bez boja. Podoljak na Twitteri  napísal: Akcie hovoria hlasnejšie ako slová. Významná časť ruskej skupiny zostáva v meste, do regiónu sa sťahujú ďalšie zálohy. Ukrajina oslobodzuje územia na základe tzv. spravodajských údajov, neriadi sa  televíznymi vyhláseniami“. 

Zelenskyj na COP27: Rusko bráni svetu bojovať proti klimatickým zmenám
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok obvinil Rusko, že inváziou na Ukrajinu blokuje medzinárodné úsilie bojovať proti klimatickým zmenám. Prostredníctvom videoodkazu to povedal na konferencii OSN o zmene klímy COP27 v egyptskom Šarm... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik