Aké sú vzťahy Ruska a USA? Kremeľ má na to jasný názor
09 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že vzťahy Moskvy s Washingtonom pravdepodobne zostanú na súčasnej úrovni bez ohľadu na výsledky volieb do amerického Kongresu.

"Vzťahy sú a zatiaľ zostanú zlé," vyhlásil Peskov podľa agentúry AFP a dodal, že voľby do amerického Kongresu na nich "nemôžu v podstate nič zmeniť".

Peskov uviedol, že Kremeľ analyzuje informácie o výsledkoch hlasovania, ktoré z USA priebežne prichádzajú.

Uznal, že tieto voľby sú dôležité, ale ich význam pre bilaterálne vzťahy a ich budúcnosť v krátkodobom a strednodobom horizonte "netreba zveličovať".

Zasahovanie Ruska do volieb v USA?

Na margo nových podozrení zo zasahovania Ruska do volieb v USA, Peskov povedal: "Už sme si na to tak zvykli, že si ich nevšímame".

Voľby do amerického Kongresu sa konali v utorok. Po zatvorení všetkých volebných miestností - v stredu dopoludnia SEČ - sa začalo sčítavanie hlasov.

Priebežné výsledky volieb

Podľa priebežných výsledkov televízie CNN majú republikáni a demokrati v 100-miestnom Senáte po 48 kresiel.

Súčasný Senát je rozdelený v pomere 50:50 medzi obe politické strany. Rozhodujúci hlas má v tomto prípade viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

V Snemovni reprezentantov – dolnej komore Kongresu – majú zatiaľ republikáni 198 kresiel a demokrati 178. Na jej ovládnutie treba 218 mandátov.

Sean Penn daroval svojho Oscara Zelenskému. Zaslúži si toto významné ocenenie?
Americký herec Sean Penn daroval jedného zo svojich dvoch Oscarov ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Stalo sa tak počas Pennovej návštevy Kyjeva, uviedla v utorok spravodajská stanica BBC News. Na videozázname, ktorý Zelenskyj... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik