Radovan Bránik: Už zasa sa politici stavajú nad zákony a zmluvy a hrajú sa na bohov
08 | 11 | 2022 I Alica Kočišová

Bezpečnostný analytik Radovan Bránik sa tiež vyjadril ku situácii na hraniciach s Českom a Rakúskom. Hovorí, že ľudia môžu nadobudnúť falošný dojem, že znovuzavedenie kontrol na vnútorných schegenských hraniciach nemá absolútne žiaden zmysel. Je to však omyl. Totiž všetok ten cirkus sa dobre vyníma v telke a keďže ľudia milujú sirény, majáky a veľa uniformovaných policajtov, môžu žiť v ilúzii, že je o ich bezpečie dobre postarané.

Príspevok bezpečnostného analytika prinášame v plnom znení, bez úprav:

Bohovia sa (ne)museli zblázniť

Pred mesiacom som v štúdiu RTVS striedal na stoličke ministra vnútra Mikulca. Prichádzal som do Mlynskej doliny mierne nabrúsený a pripravený skritizovať ho, pretože som mal v živej pamäti jeho postoje k Schengenskej zmluve počas pandémie Covidu. Môj kritický postoj k zadržiavaniu slovenských občanov na hranici a nútenému odvozu do štátnej karantény vtedy viedol okrem iného k niekoľkým nepekným výmenám na sociálnych sieťach, ktoré ani jedného z nás nectia.

Lebo Fico! Tu by to sadlo ako "viete čo" na šerbeľ
Právnička Judita Laššáková si podala ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veroniku Remišovú (Za ľudí) za jej vyjadrenie k referendu. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti píše, že z Remišovej vyjadrenia takmer odpadla.... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

A ani by som sa k tejto relácii nebol vracal nebyť toho, že sa po mesiaci žiaľ potvrdili prakticky všetky obavy, ktoré som vtedy vyslovil - v až nepravdepodobnej zhode s Mikulcom.

Pretože “dočasné obnovenie” kontrol na vnútorných hraničných prechodoch sa ukázalo byť kolosálnym šliapnutím vedľa a náklady spojené s týmto prešľapom už dnes vysoko presahujú zisky; a bude horšie.

Ekonomické straty spôsobené zdržaniami kamiónovej dopravy a osobných vozidiel sú už dnes enormné.

Sekundárne straty zamestnávateľov a výrobcov závislých od cezhraničnej pracovnej sily idú do desiatok miliónov, narušujú sa dodávateľské reťazce, komplikuje sa preprava tovarov a začínajú kolabovať aj niektoré služby.

Pohraničie trpí. A ako známy klimaskeptik si dovolím jemne podotknúť, že ten bordel z výfukov prírode v okolí hraničných prechodov tiež rozhodne neprospieva.

MS vo futbale: Homosexualita je v Katare zakázaná!
Katarský ambasádor majstrovstiev sveta vo futbale uviedol, že homosexualita je porucha v mysli. Hovorca v súvislosti s blížiacimi sa majstrovstvami sveta vo futbale FIFA v Katare dodal: "Tu sa musia dodržiavať naše pravidlá." Informáciu priniesol... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

A zatiaľ, čo slušní a lojálni občania trpia nekonečnou buzeráciou na hraniciach s Rakúskom a Českou republikou, skúsení prevádzači majú situáciu veľmi uľahčenú.

Prečo?

Namiesto sofistikovaných vysokoorganizovaných skupín, ktoré používali dômyselné úkryty v opakovane používaných vozidlách a neraz pôsobili na “trhu” celé roky sú naspäť časy kradnutých polovrakov, šlohnutých tabuliek s evidenčnými číslami, alebo dodávok získaných z požičovní na falošné doklady.

A zelená hranica s Českou republikou je stále viac deravá, pretože sily a prostriedky bezpečnostných zložiek sú sústredené na kontrolovaných hraničných prechodoch, ktorým sa príčetní prevádzači teraz vyhýbajú oblúkom. Opät sa teda tento typ zločinu presúva do prírody, do lesov a lúk, kde je prakticky nemožné zaistiť efektívnu ochranu pred migráciou.

Až teraz pôjde do tuhého, bude to ako bitka o Stalingrad
Podľa srbského prezidenta nasleduje ďalšia bitka o Stalingrad. Predpovedá tiež, že nasleduje ťažké obdobie, nasledujúca zima bude ešte tvrdšia ako tento rok a v súvislosti s ukrajinskou vojnou prichádza skutočný boj až teraz. Aleksandar Vučič... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Prečo je výhodnejšie a efektívnejšie nebuzerovať ľudí na vnútorných schengenských hraniciach a radšej zdanlivo tolerovať existenciu fungujúcich prevádzačských skupín?

Nuž jednoducho preto, že tieto skupiny možno dlhodobo sledovať, odpočúvať, monitorovať prostredníctvom informačnotechnických prostriedkov a nasadzovať do nich agentov. Ich metódy smerovali k stále väčšej efektivite a snahe o znižovanie nákladov a tak uprednostňovali opakovane použiteľné špeciálne upravené dopravné prostriedky, ktorých pohyb mohli - napríklad - spravodajské služby zaznamenať a postupne zhromažďovať dostatok dôkazov, aby ich jedného dňa mohli efektívne rozbiť a odstíhať ich členov.

Dnes? Zabudnite.

Prešiel mesiac a veľkokapacitné kamióny vyšli z módy. Opäť sa vracia starý dobrý oldschool a prevádzačom sa už neoplatí zbytočne riskovať; získajú rýchlo a náhodile random vozidlo a než sa prvý policajt spamätá, hrdzavie niekde v lese prastará rachotina a cestujúci sú neraz desiatky kilometrov vo vnútrozemí tranzitnej krajiny. A namiesto hierarchicky organizovaných - a aj preto ľahšie monitorovateľných - skupín tu opäť operujú náhodile pozbieraní dobrodruhovia a darebáci, ktorí sa neraz sotva poznajú a po ktorých sa minútu po akcii zľahne zem.

SaS odstavilo hlasovanie. DPH na vleky sa zníži, "lebo Kollár"?
Poslanci SaS sa rozhodli vytiahnuť svoje karty a tak znefunkčniť hlasovanie. Nepozdávalo sa im, že v treťom čítaní zrazu prišli dva pozmeňujúce návrhy a odrazu sa DPH na lyžiarske vleky ide znižovať. Nie sú proti znižovaniu DPH v niektorých... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Objasniteľnosť takejto formy prevádzačstva je mnohonásobne nižšia, než tomu bolo pred zavedením kontrol, keď k záchytom vozidiel a páchateľov prichádzalo v hlbokom vnútrozemí po diskrétnej a efektívnej medzinárodnej spolupráci policajných a spravodajských zložiek. Vo vnútrozemí, kde je na efektívny výkon kontroly vybudovaná príslušná infraštruktúra a kde možno podozrivé auto pri diaľnici “presvietiť” bez toho, aby preto muselo stáť v rade tisíc ďalších. To je to, čo by vám minister iste rád povedal, ale nemôže.

A keď potom počujem poslanca Krupu zahlásiť len tak, akoby mimochodom:

“Toto si myslím, že je riešenie, ktoré právne nie je úplne čisté, ale prináša určité výsledky a má určitý efekt,” tak ani neviem, ako na take chucpe reagovať.

Poslanec parlamentu, predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť, zjavne si vedomý právnej nečistoty sa už nepokúša ani len predstierať úctu k právu, zákonom a pravidlám. Už zasa sa politici stavajú nad zákony a zmluvy a hrajú sa na bohov. Kto neverí, nech si nájde 21 minútu a 10 sekundu relácie.

A to som pôvodne tak veľmi chcel naložit Mikulcovi a pochváliť novú akvizíciu SaS.

Holt, tentoraz nevydalo. Tak som len v priamom prenose rozpačito improvizoval a pokúšal sa pochopiť, čože sa to vlastne práve stalo.

Vyjadrenie Borisa Kollára vyvoláva otázniky: Aj by hlasovali, ale nemôžu hlasovať
Niektorí poslanci Národnej rady (NR) SR zo Sme rodina by hlasovali za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), no ako koaličné hnutie nemôžu hlasovať za odvolanie koaličného ministra! Vypláva to z vyjadrenia predsedu parlamentu a lídra... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Český minister vnútra Rakušan sa ukázal byť ukážkovým populistom, keď v snahe zakryť fakt, že problém začal na hraniciach Nemecka s Českom ostrou kritikou nečinnosti českej polície a ministerstva vnútra napochytre skúsil hodiť “horúceho gaštana zodpovednosti” na Slovensko a bol nepríjemne prekvapený, keď schytal ostrý return.

Vnútorná schengenska hranica je korzo a má ním ostať až do poslednej možnej chvíle.

Česko a Rakúsko namiesto snahy o spoločný tlak na orgány EÚ a ponuku maximálnej pomoci pri ochrane vonkajšej hranice zvolili šaškovanie na tej vnútornej a nie je ďaleko čas, keď im to niekto vytkne.

Na sedláka vytvárajú pred svojimi voličmi dojem, akoby ping pong s utečencami medzi jednotlivými krajinami čokoľvek riešil - ibaže utečencov zo Sýrie možno len nevpustiť do Schengenu. Ak ale preniknú na územie EÚ, nik ich už nemôže poslať domov a tak je v konečnom súčte úplne jedno, v ktorej z členských krajín uviaznu.

Nepotvrdená teória mi vraví, že ide z českej a rakúskej strany o prachsprostý kalkul

Stále je oveľa viac voličov, ktorým je voľný prejazd hranicou ukradnutý, než tých, ktorí sú od neho existenčne závislý. Či dokonca tí, ktorí nikam necestujú s trochou zlomyseľnosti tým scestovaným namyslencom nejaké to príkorie doprajú. A tak zvolili provinčnú malú domov - a presne tak aj teraz vyzerajú. Xenofóbne, populistické provincie reprezentované tajtrlíkmi, ktorí víťazoslávne mávajú klesajúcimi počtami migrantov zachytených na hraničných prechodoch.

Akurát pritom úplne zabúdajú dodať, že všetci ostatní neraz len o pár kilometrov ďalej prebehli bez akéhokoľvek zdržania.

Z vyššieuvedeného môže vzniknút falošný dojem, že znovuzavedenie kontrol na vnútorných schegenských hraniciach nemá absolútne žiaden zmysel. To je ale mylný dojem, zmysel to nepochybne má; všetok ten cirkus sa dobre vyníma v telke. Ľudia milujú sirény, majáky a veľa uniformovaných policajtov, môžu tak žiť v ilúzii, že je o ich bezpečie dobre postarané.

OĽaNO navrhuje zvýšenie spotrebnej dane z alkoholických nápojov. TOTO je cieľ
Zdanenie alkoholických nápojov by sa malo zvýšiť. Cieľom je zabezpečiť dodatočné zdroje na financovanie základných verejných funkcií štátu, ako sú napríklad vzdelávanie či hmotné zabezpečenie zamestnancov verejného sektora. Poslanci Národnej rady... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik