Poslanecký návrh hnutia SME RODINA môže OŽOBRAČIŤ až 1,7 milióna DÔCHODCOV o desiatky až stovky eur
08 | 11 | 2022 I Emanuel Orban

Vstup do druhého dôchodkového piliera nám automaticky zabezpečí nižšiu penziu. Prakticky povedané, čím človek viacej v zamestnaní drie a robí si poctivo odvody, tým to bude pre neho horšie a horšie. V určitých prípadoch to môžu byť aj stovky eur za jeden rok. Na zásadný problém novely poukazuje jasne aj exminister práce Jozef Mihál. 

Mihál jasne kritizuje návrh

Pozmeňujúci návrh týkajúci sa zmrazenia odvodov do druhého piliera dostal nedávno v parlamente zelenú. Hlavnou predkladateľkou návrhu bola poslankyňa NR SR Petra Hajšelová (Sme rodina).

O čo tu konkrétne ide?

„Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa mala od budúceho roka zvýšiť z 5,5 percenta na 5,75 percenta. V roku 2024 na 6 percent. No neudeje sa tak. Sadzba vo výške 5,5 percenta hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby sa má uplatňovať aj v rokoch 2023 a 2024,“ informuje Pravda.

Na problematickosť návrhu jasne poukázal aj exminister práce Jozef Mihál.

Dotyčný odborník tvrdí, že sporitelia prídu kvôli zmrazeniu o množstvo peňazí. Na uvedené zmeny sa Mihál pozerá výsostne kriticky:

„Rodičovské dôchodky sa musia z niečoho zaplatiť. Aj preto sa bude zvyšovať dôchodkový vek, budú sa znižovať novopriznané dôchodky, bude sa pokračovať v slabej valorizácií už vyplácaných dôchodkov, aj preto sa sprísnia podmienky na priznanie predčasných dôchodkov a nebudú sa zvyšovať minimálne dôchodky.“

Štatistika je jednoducho neúprosná.

„Ak niekto zarába 600 eur v hrubom, kvôli zmrazeniu príde od roku 2023 až po rok 2026 dokopy o 90 eur. Ak niekto zarába 1000 eur v hrubom, za tieto štyri roky príde dokopy o 150 eur. Ak niekto zarába 1800 eur v hrubom, za štyri roky príde o 270 eur. Ak niekto zarába 2500 eur, príde kvôli zmrazeným odvodom dokopy o 375 eur,“ informuje Pravda.

Zmeny v dôchodkovom systéme: Od pásu priamo do hrobu
Už v januári čakajú dôchodkový systém zmeny - opäť sa predĺži vek odchodu do dôchodku, do ktorého budú môcť ísť ľudia po 40 odpracovaných rokoch. Vyplýva to z informácií Jozefa Mihála na sociálnej sieti. Koho sa to bude týkať a ako? "Na... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Na čo konkrétne sa máme tešiť budúci rok

Ministerstvo práce dalo pre denník Pravda strohú odpoveď, že počítajú so zvýšením príjmov Sociálnej poisťovne v roku 2023 o cca 57 miliónov eur a v roku 2024 o cca 125 miliónov eur.

Rodičovský dôchodok(bonus) nás vyjde od budúceho roka na 250 miliónov ročne, uvádza Pravda.  

Čo nás jednoducho neminie

Na stole najbližšej novembrovej schôdze v parlamente sú aj zmeny vo veci druhého dôchodkového piliera.

Podľa daných zmien do daného piliera môžu vstúpiť aj tí, ktorí začnú pracovať a platiť odvody a ešte nedovŕšili vek 40 rokov, tvrdí Pravda.

Čo to však v praxi znamená ?

„Presunú sa úspory do akcií tým, ktorí nič so svojimi peniazmi nespravili a nechali ich v dlhopisových fondoch. Štát tiež zadefinuje tzv. predvolenú investičnú stratégiu – teda kde by mali mať najmä mladší sporitelia uložené peniaze. Jednorazový výber by mal byť zachovaný, no v hre je aj jeho zdanenie,“ píše denník Pravda.

Absolútny vrchol dosiahneme až v roku 2027, kedy  sa má sadzba do sporivého piliera zvýšiť na 6 percent hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu SZČO, konštatuje na záver Pravda.

Pozor na Krajniakove zmeny dôchodkového systému!
Zmeny dôchodkového systému z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sú nesystémové, nepriaznivo vplývajú na udržateľnosť systému aj na zabezpečenie dostatočnej životnej úrovne budúcich dôchodcov. Upozorňujú na to analytici... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik