Macko s Nicholsonovou. Pridá sa aj Dzurinda?
08 | 11 | 2022 I Alica Kočišová

Generál Macko zdieľal spoločnú fotku s Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Tá oznámila, že rokuje s desiatkami ľudí o budúcom projekte a z neho by mohla vzísť aj nová politická strana. Bude v nej aj generál vo výslužbe Pavel Macko? Na súvislosti sa ho pýtal denník Pravda.

Europoslankyňa Nicholsonová už čosi ako novú politickú stranu avizovala ako projekt, o ktorom rokuje s viacerými a uviedla, že zatiaľ jediným potvrdeným členom jej tímu je Jozef Mihál.

Najnovšie rokovala s Mackom, ktorý uverejnil s europoslankyňou spoločnú fotografiu a na margo rozhovorov uviedol:

"Mali sme odborno-politickú konzultáciu, bol to taký prvý kontakt. Rozprávali sme sa o tom, ako obaja vidíme politickú situáciu, lebo ODS je už existujúca strana. Pani Ďuriš Nicholsonová okolo seba združuje nejakú skupinu odborníkov, politikov, ktorí majú ambíciu sa uplatniť, ambíciu zastaviť prepad slovenskej politiky. Aj preto rozmýšľajú, že vytvoria novú stranu. Vzhľadom na to, že my už existujúca strana sme, rokujem s mnohými ľuďmi, nielen s pani Ďuriš Nicholsonovou. Prechádzali sme si, čo kto robí, ako vidíme hlavné problémy Slovenska a ako vidíme možnosti ich riešenia. Pokiaľ by bol priestor na spoločný postup, tak by som bol zlý líder strany, ktorá chce priniesť alternatívu, keby som na niečo takéto nereagoval."

Neuveriteľné, z čoho obviňuje desať afrických krajín EÚ
Desať afrických krajín obvinilo Európsku úniu, že nedokáže ochrániť populáciu hrochov. Brusel totiž plánuje oponovať voči návrhu o absolútnom zákaze predaja hroších produktov. Medzi uvedené nespokojné africké krajiny patria napríklad Benin,... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcel by spojiť stredopravé hodnoty

Pavel Macko je najvyššie postaveným Slovákom v štruktúrach NATO a je aj predsedom mimoparlamentnej strany ODS. Čo sa týka spájania strán, nechcel Macko zatiaľ špekulovať. Občanom chce jeho strana podľa jeho slov ponúknuť rozumnú, odborne zdatnú, ale predovšetkým politickú a demokratickú alternatívu nielen voči toxickej opozícii, ale aj súčasnej populistickej vláde, ktorú by dokázali voliť a ktorá by im ukázala dlhodobejšiu perspektívu solídneho rozvoja Slovenska.

Ako však uviedol, toto sami nedokážu a potrebujú do politiky  nových ľudí a zároveň integrovať tú časť politického spektra, ktorá je ich stredopravým hodnotám blízka. Nevylučuje žiadnu formu spájania.

"Politika je o tom, že ak chceme dosiahnuť ciele, musíme nájsť aj pragmatický prístup. V každom prípade je to od nás jasný signál, že je čas prestať kopať zákopy a rozdeľovať spoločnosť, v ktorej je dopyt po tom, aby sa začala vytvárať širšia zjednocujúca sila. Sme na začiatku, vnímam aj ďalšie skupiny, konzultujem s ďalšími ľuďmi aj lídrami. Jedna vec je integrovať menšie celky, ale potom je tu hlavná snaha – vytvoriť veľký a silný demokratický blok, ktorý vyhrá voľby." - uviedol v rozhovore pre denník Pravda.

Výstavba protihlukovej steny na diaľnici D2 má byť hotová tento mesiac
Výstavbu protihlukovej steny na diaľnici D2 pri bratislavských Jarovciach plánujú ukončiť tento mesiac. Doprava je v tomto úseku už bez obmedzení. "Stavebné práce na vyše 1,7-kilometrovej protihlukovej stene plánujeme ukončiť tento mesiac.... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Udržíme si jasnú západno-civilizačnú orientáciu?

ODS bola do spojených volieb v štvorkoalícii so stranami Spolu, Demokratická strana a Šanca. Macko tvrdí, že rokujú a stretávajú sa aj s ďalšími ľuďmi, ktorí chcú niečo vytvoriť.

Uviedol, že sa nestretol len s Nicholsonovou, rokoval aj s Mikulášom Dzurindom, pričom všetko je na úrovni konzultácií.

Cieľom je založiť tradíciu občiansko-demokratickej strany.

Macko uviedol, že podľa jeho videnia "na Slovensku prebieha základný boj o to, akú podobu má mať krajina – či to bude orbánovský režim, klerokracia, či tu príde autoritársky režim s nádychom totality, alebo či udržíme liberálnu demokraciu a udržíme tú jasnú západno-civilizačnú orientáciu, kam Slovensko tisícročie historicky patrí. Nie sme proti nikomu, ale špekulovať, či Slovensko patrí viac na východ alebo na západ, je nezmysel." Dodal tiež, že snaha ísť nejakou treťou cestou medzi civilizačnými priestormi by neskončila dobre.

To, či rokoval aj s bývalým šéfom diplomacie Ivanom Korčokom zatiaľ odmietol komentovať.

Až teraz pôjde do tuhého, bude to ako bitka o Stalingrad
Podľa srbského prezidenta nasleduje ďalšia bitka o Stalingrad. Predpovedá tiež, že nasleduje ťažké obdobie, nasledujúca zima bude ešte tvrdšia ako tento rok a v súvislosti s ukrajinskou vojnou prichádza skutočný boj až teraz. Aleksandar Vučič... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik