Indonézia: Je veľmi pravdepodobné, že Putin na summit G20 nepríde
08 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme nezúčastní na summite skupiny G20, ktorý sa bude konať na budúci týždeň na indonézskom ostrove Bali.

"Je veľmi pravdepodobné, že prezident Putin nepríde, ale to neznamená, že Rusko nebude zastúpené. Bude, ale možno nie prezidentom," uviedol Siti Ruhaini Dzuhayatin z úradu indonézskeho prezidenta.

Putina na summit, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra, pozval prezident Widodo. Kremeľ zatiaľ nepotvrdil, či sa Putin na ňom plánuje zúčastniť.

Jeho možná účasť na summite bola v súvislosti s vojnou, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, vyvoláva kontroverzné reakcie. Niekoľko krajín naznačilo, že sa na summite G20 nezúčastnia, ak naň príde aj Putin.

Widodo v utorok informoval, že účasť nateraz potvrdilo 17 lídrov. Pozvanie dostal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, hoci jeho krajina nie je členom G20.

Zelenskyj minulý týždeň avizoval, že na Bali nepríde, ak na summite bude prítomný aj Putin.

DPA pripomína, že Zelenskyj a spolu s ním aj niektoré západné krajiny žiadali vylúčenie Ruska zo skupiny G20 kvôli invázii ruskej armády na Ukrajinu. Podľa agentúry to v utorok pripustil poradca indonézskeho prezidenta Joka Widoda.

Špekulácie o rokovaniach Rusko - Ukrajina
USA vyzývajú Ukrajinu, aby preukázala otvorenosť rozhovorom s Ruskom. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena súkromne vyzýva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby prejavil otvorenosť rozhovorom s Ruskom. Informoval o tom... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik