Do roku 2024 chcú zvýšiť počet vojakov o 20 percent
08 | 11 | 2022 I Ivan Miahale/tasr

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) verí, že do roku 2024 stúpne počet vojakov v Ozbrojených silách (OS) SR o 20 percent. Informoval o tom v pondelok (7. 11.) na brífingu v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

Doplnil, že v tomto roku môže ich počet stúpnuť o 880 a v ďalších rokoch by to malo byť približne o 1000 vojakov ročne. "Medzi rokmi 1993 a 2022 klesol počet profesionálnych vojakov zo 45.000 na približne 14.000. Ostatné tri roky máme nárast počtu žiadateľov o vstup do OS," povedal minister obrany.

Dochádza ku generačnej výmene

Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Daniela Zmeka chcú dosiahnuť zvýšenie počtu záujemcov oproti predchádzajúcim rokom dvojnásobne až trojnásobne. "Dochádza aj k prirodzenej generačnej výmene. Ľudia, ktorí vstupovali do OS v rokoch 2004 až 2006, dnes majú okolo 50 rokov. Často sú na radových výkonných pozíciách a je prirodzené, že si budú hľadať ďalšie uplatnenie v civilnom živote," podotkol.

Jednou z nedostatkových profesií v OS sú vodiči ťažkých nákladných vozidiel. "Preto sme rozbehli projekt takzvanej vojenskej autoškoly. Mala by byť ustanovená ešte v tomto roku a na budúci rok mať prvých absolventov. Je to ďalší benefit, ktorý chceme ponúknuť záujemcom o vstup do OS - urobiť si vodičský preukaz typu C a E," priblížil Zmeko s tým, že v poslednej dobe sa, naopak, darí zvyšovať nábor lekárov, zdravotných sestier a zdravotného personálu.

Nie je to o samopaloch

Mladí ľudia nemajú podľa Zmeka prehľad o možnostiach uplatnenia v OS, preto im počas základného výcviku vytvárajú priestor nájsť si ho. "Nie je to len o vojakoch so samopalom. Je to obsluha rôznych zbraňových systémov, IT špecialisti, komunikačné a informačné systémy a aj ekonomika a administratíva. Treba s týmito ľuďmi pracovať a nájsť im správne miesto a uplatnenie," uzavrel Zmeko.

Teplomilní migranti sa kúpali v Hrone, no nie preto, že by boli špinaví. Čo sa stalo?!
Vozidlo s migrantami skončilo neďaleko obce Kalná nad Hronom v okrese Levice v rieke Hron. Celkovo 11 migrantov zo Sýrie bolo prevezených na ošetrenie do nemocnice, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre. Policajti z obvodného... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik