Celkom zbytočný pomník (VIDEO)
09 | 11 | 2022 I Milan Laca

Pomník Kataríny II. v Odese v blízkej dobe demontujú.

Hovorca Odeskej vojenskej správy Serhii Bratčuk ubezpečil, že pamätník Kataríny II. v Odese nebude zničený, bude jednoducho demontovaný a premiestnený.

Kontroverzný?

Oficiálne sa teraz nazýva "Pamätník zakladateľov Odesy", neoficiálne  "Pomník Kataríny a jej milencov". Pamätník postavili v roku 1900, vraj k 100. výročiu mesta. Historici trvajú na tom, že Odesa má 600, nie 200-ročnú históriu. Prežil aj demontáž po nastolení sovietskej moci v meste a obnovu poslancom Ruslanom Tarpanom v roku 2007. Hovorí sa, že peniaze na obnovu pamätníka nepochádzajú od samotného Tarpana, ale od kremeľskej organizácie "Rossotrudničestvo".

Poliaci siahnu Ukrajincom na peniaze
Poľsko pozastaví výplaty materiálnej pomoci ukrajinským utečencom, vracajúcim sa domov. Poľsko zmrazí vyplácanie materiálnej pomoci ukrajinským utečencom, ktorí sa vracajú do vlasti. Vyhlásil to vo vysielaní rozhlasovej stanice RMF FM Pavel... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Milan Laca

Uložia ho 

Serhii Bratčuk vyhlásil, že "štyri postavy z pamätníka "Zakladateľov Odesy" sa vrátia do múzea. Pokiaľ ide o postavu Kataríny II., ktorá nemá žiadnu hodnotu, bude na bezpečnom mieste." Bude to demontáž, nebude to devastácia, ničenie. Miesto, kde  bude, oznámia.

Pomník cárovnej

Ľudové hlasovanie 

Väčšina obyvateľov mesta a starosta Gennadij Truchanov podporili demontáž pamätníka. Zastupiteľstvo Odesy informovalo o skončení hlasovania, v ktorom väčšina občanov podporila demontáž. Zverejnili to na stránke mesta. -  Mestská rada Odesa , primátor mesta Gennadiy Truchanov na Facebooku

Z histórie  :

V lete 2022 boli zaevidované dve petície týkajúce sa pamätníka „Zakladateľov Odesy“. Jedna navrhla jednoducho ho  zbúrať. Autor ďalšej petície navrhol umiestniť na jeho miesto sochu pornoherca  Billyho Herringtona .

Ukrajinský prezident  Volodymyr Zelenskyj  sa obrátil na mestskú radu v Odese so žiadosťou, aby zvážila návrh na zbúranie pamätníka ruskej cisárovnej Kataríny II.

Minister kultúry a informačnej politiky  Oleksandr Tkačenko  sa vyslovil za demontáž pamätníka, rozhodnutiu ministerstva však musí predchádzať súhlas odeských poslancov.

Primátor Odesy  Gennadiy Truchanov  v auguste oznámil, že je proti zbúraniu pamätníka Kataríny II.

Až teraz pôjde do tuhého, bude to ako bitka o Stalingrad
Podľa srbského prezidenta nasleduje ďalšia bitka o Stalingrad. Predpovedá tiež, že nasleduje ťažké obdobie, nasledujúca zima bude ešte tvrdšia ako tento rok a v súvislosti s ukrajinskou vojnou prichádza skutočný boj až teraz. Aleksandar Vučič... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik