Zomrel patriarcha cyperskej pravoslávnej cirkvi Chryzostom II.
07 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Vo veku 81 rokov zomrel v pondelok dlhoročný patriarcha cyperskej pravoslávnej cirkvi Chryzostom II., ktorý zastával tento post od roku 2006. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Podľa správ cyperských médií trpel patriarcha rakovinou pečene a svoje posledné dni strávil v hlavnom sídle pravoslávnej cirkvi v Nikózii, metropole gréckej časti Cypru.

Agentúra AP pripomína, že arcibiskup Chryzostom II. sa často verejne vyjadroval nielen k náboženským, ale aj k politickým otázkam, čo vzbudzovalo kontroverzie. V rokoch 2012–13, keď gréckocyperská republika zápasila s hlbokou finančnou krízou, napríklad nabádal na to, aby krajina vystúpila z eurozóny.

Opakovane tiež ostro kritizoval politiku Turecka na Cypre, ktorý je od roku 1974 rozdelený na severnú časť, okupovanú Tureckom, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku.

Termín pohrebu zosnulého patriarchu, na ktorý budú pozvaní aj patriarchovia ďalších cirkví, zatiaľ nebol stanovený.

Arcibiskup Orosch napísal slová, za ktoré ho „ktosi“ chce umlčať. Slováci ale stoja za ním
Kto nejde s nami ide proti nám! Citát z Biblie si privlastnili súčasní slovenskí koaliční politici, vrátane prezidentky Čaputovej natoľko, že akýkoľvek odklon z nimi hlásanej ideológie je považovaný za hoax, nactiutŕhanie či niečo neakceptovateľné.... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik