Vypnuté WEBY: Český úspech s TRESTNÝM OZNÁMENÍM na štát
07 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Trestné oznámenie na vládnych politikov aj zamestnancov Vojenského spravodajstva kvôli zablokovaniu internetových stránok Exanpro.cz bez pokynu polície alebo súdov bolo prijaté. Štátne orgány ho teraz postupujú rôznym inštanciám a už to je podľa bývalého spravodajcu a prevádzkovateľa spomínaného webu Jiřího Wagnera ukážka, že mohlo ísť o trestný čin. ParlamentníListy.cz sa rozhodli pozrieť na dôkazy, na ktorých trestné oznámenie postavil.

Plukovník vo výslužbe a bývalý člen Vojenského spravodajstva tvrdí, že sa vláda aj bezpečnostné zložky dopustili zneužitia úradnej osoby, prisvojenia právomoci úradu, ohovárania a krivého obvinenia. Trestné oznámenie sa týka aj niektorých politikov a novinárov práve kvôli následným vyhláseniam, že tieto weby ohrozujú štátnu bezpečnosť a podobne. 

Hlavný problém tkvie podľa bývalého spravodajcu v tom, že pokyn na zablokovanie ôsmich internetových serverov (neskôr sa ich počet zdvihol na 22) prišiel práve od Vojenského spravodajstva, ktorého činnosť podlieha vláde, a teda sa na celom procese podieľalo.

„Už len tým, že vytvorili zoznam a išli za poskytovateľom služieb s dôraznou požiadavkou, aby weby zablokoval, konali protizákonne. Vojenskému spravodajstvu niečo také neprináleží, ide o úradné osoby, ktoré zneužili a prisvojili si právomoc úradu. Oni nerozhodujú o tom, kto by mal byť zablokovaný, to prislúcha orgánom činným v trestnom konaní. Napriek tomu samy vytvorili zoznam a išli za poskytovateľom,“ vysvetlil redakciu Wagner.

Poďakovanie za odvahu

Ako dôkaz uviedol dve verzie listov z Vojenského spravodajstva (ďalej tiež VZ) smerovaných riaditeľovi NIX.CZ Adamovi Goleckému a miestnym operátorom. Jednu si vyžiadal Český rozhlas, druhú zverejnilo VZ samo na svojich internetových stránkach až po tomto kroku médií. Obe verzie sa od seba v niekoľkých formuláciách líšia (z neznámych dôvodov). 

V oboch však stojí: „Žiadame Vaším prostredníctvom jednotlivej siete zapojenej do neutrálneho uzla NIC.CZ o preventívne opatrenie, a to technické znemožnenie prístupu k navrhnutým dezinformačným stránkam obsiahnutým v pripojenom zozname.“ V jednom liste je ako podpis uvedené iba: Národné centrum kybernetických operácií, v druhom už chýba akýkoľvek podpis alebo autor. V oboch je však uvedené „poďakovanie za odvahu“.

Slovensko proti NACIZMU bojovať nechce! NEUVERÍTE prečo
Dňa 4. 11. sa na Valnom zhromaždení OSN hlasovalo o návrhu rezolúcie, ktorá hovorí o boji proti glorifikácii nacizmu a iných ideológií prispievajúcich k rasizmu. Slovensko zahlasovalo proti - návrh totižto podalo Rusko. Kde sú princípy Valného... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Za zmienku stojí tiež: „V aktuálnej krízovej situácii je Česká republika vystavená šíreniu informácií potenciálne napĺňajúcich podstatu podpory nezákonného konania postihnutého aj v trestnoprávnej rovine. Subjekty na zozname sa dlhodobo zúčastňujú aktívnej podpory hybridného pôsobenia ruských bezpečnostných entít, poťažmo ruského štátu proti záujmom Českej republiky a jeho partnerov v EÚ a NATO a spomínané hybridné pôsobenie je de facto povýšené na úroveň agresie.“ Práve toto tvrdenie však Jiří Wagner dlhodobo odmieta, a preto sa obrátil na políciu. Trvá na tom, že sa na webe ničoho takého nedopustil, iba poskytuje odborné analýzy domáceho i zahraničného diania.

Nezrovnalosť tkvie tiež v tom, že český zákon zakazuje verejné schvaľovanie alebo vychvaľovanie trestného činu rovnako ako ohrozenie bezpečnosti štátu. Štát ani bezpečnostné zložky však k trestnému stíhaniu prevádzkovateľov internetových stránok zatiaľ nepristúpili, hoci tvrdia, že k týmto porušeniam zákona došlo a na tomto základe žiadali technické znemožnenie prístupu k internetovým stránkam. Nezákonného konania sa tak buď dopustil Jiří Wagner svojimi textami a analýzami, alebo vláda či Vojenské spravodajstvo neoprávnenou blokáciou. Nič medzi tým.

Porušenie sieťovej neutrality?

„Zástupcovia CZ.NIC s bezpečnostnými zložkami intenzívne rokovali, ako sami uviedli, ale Vojenské spravodajstvo je podriadenou zložkou vláde. Je jedno, či zoznam webov napísalo Vojenské spravodajstvo, čím prekročilo svoju pôsobnosť, alebo vláda, ktorá sa šalamúnsky zdráha. Výsledok je rovnaký,“ poznamenal Wagner. 

Skutočnosť, že zablokovanie posvätili aj členovia vlády, podkladá druhým listinným dôkazom - listom ministra vnútra Víta Rakúšana, ku ktorému sa pridal aj minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela listom totožným. Obaja reagujú na otázku riaditeľa NIX.CZ, či blokovanie webov nie je porušením pravidiel sieťovej neutrality, ktorá – zjednodušene povedané – poskytovateľom v podstate zabraňuje cenzurovať internet.

Odvolajú Bidena?
Republikáni v prípade víťazstva nevylučujú odvolanie Bidena. Vodca republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov USA Kevin McCarthy povedal, že republikáni zvážia aj možnosť parlamentného vyšetrovania problémov v práci prezidentskej... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Milan Laca

Rakúšan aj Síkela reagovali napríklad: „V tejto súvislosti potvrdzujem Vami formulovanú domnienku, že v súčasnej mimoriadnej situácii a na základe priamej výzvy príslušnej zložky Vojenského spravodajstva je zamedzenie prístupu na takzvané dezinformačné weby uvedené na zozname v záujme obrany národnej bezpečnosti nutné a nemožno ho považovať za porušenie pravidiel sieťovej neutrality.“ Ďalej tvrdí, že ide o výnimku, ktorá blokovanie umožňuje – teda týka sa verejnej bezpečnosti a je v súlade s právnymi predpismi.

Práve týmto vraj vláda posvätila krok Vojenského spravodajstva. „Vláda o tom vedela, súhlasila a posvätila tento krok. Nie že vydala všeobecnú výzvu. Navyše bola na schôdzi vlády 25. februára vydaná Vojenskému spravodajstvu úloha v stupni dôvernej z podnetu ministerky obrany Jany Černochovej, obsah utajujú. Záznam rokovaní vlády je v prílohe číslo 4 medzi dôkazmi. Išlo o prvú úlohu Vojenskému spravodajstvu, ktorú vydala vláda od svojho vymenovania, a dlho potom nastala odmlka a zase úlohy nevydávala,“ vysvetlil bývalý spravodajca s tým, že je presvedčený, že sa práve táto úloha týkala blokovania webov. Ako riaditeľ NIX.CZ, tak obaja ministri v listoch reagujú a spomínajú rozhodnutie vlády práve z 25. februára 2022, ktoré k blokovaniu viedlo, avšak zo zápisu vyplýva, že k tomu muselo dôjsť práve v spomínanej úlohe pre VZ v stupni dôverné.

Kto za blokáciou stojí?

Otázka, ktorú Wagner formuloval aj v trestnom oznámení, je: kto vydal úlohu Vojenskému spravodajstvu, aby vytvorilo zoznam internetových stránok na zablokovanie? Kto za blokáciou stojí, a teda sa podľa Wagnera dopustil trestného činu? Rovnako sa čudoval nad tým, že samotná polícia alebo prokuratúra nekonali sami zo svojej úradnej povinnosti, pretože si vraj Vojenské spravodajstvo za podpory vlády prisvojilo právomoci orgánov činných v trestnom konaní.

Oznámenie Wagner podal na Okresnom štátnom zastupiteľstve v Benešove a to ho postúpilo miestne príslušnej polícii. Polícia ďalej Národnej centrále proti organizovanému zločinu a NCOZ všetko zase poslala policajtom späť na Územný odbor Benešov. Dôvodom je, aby sa policajti vysporiadali s rozsiahlymi pokynmi, ktoré k celému prípadu uviedla štátna zástupkyňa. Trestné oznámenie sa však týka aj ohovárania a krivých obvinení ďalších osôb i politikov, je preto možné, že dôjde k rozdeleniu podľa činov. 

Soros, Rockefeller a Biden sa spojili: Idú VTĹKAŤ Maďarom do hláv jedinú PRAVDU
Maďarská nočná mora! Nadácia otvorenej spoločnosti, Rockefellerova nadácia a Bidenova administratíva financujú organizáciu „opozičných médií“. Zriaďujú kanceláriu v Maďarsku, informuje Breitbart. Organizácia Internews, ktorej cieľom je podporovať... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Podľa Wagnera nemožno predpokladať, že by sa NCOZ zaoberala výrokami v médiách. „Na druhú stranu vidím, že sa začína naťahovať, zdržiavať, ale moje oznámenie nejde odmietnuť a ani odložiť. Buď sú vinní oni, alebo ja. Zámerne som chcel najskôr zapojiť políciu a prokuratúru, nech sa ukáže, aký máme právny systém,“ podotkol s tým, že ak neuspeje, je ochotný ísť s celou vecou na súd. Domnieva sa však, že na stôl NCOZ by sa oznámenie nedostalo, ak by v ňom štátne orgány nezistili žiadne podozrenie z porušenia zákona.

Server Exanpro.cz ale na rozdiel od iných už fungovať nemôže vôbec. Bolo mu oznámené, že celý web bude odstránený. Sľuby vlády, že po troch mesiacoch budú stránky odblokované, sa nenaplnili. Ďalej mu znemožňujú vykonávať podnikanie a slobodne sa vyjadrovať.

„Pre mňa ide o ďalšie doplnenie, že hlavným cieľom som bol ja. Zamlčali moje odborné analýzy založené na faktoch, ktoré im vadili, pretože odkrývali ich previnenie. Až po urgenciách mi prišiel list, čoho som sa mal údajne dopustiť. Na otázku, prečo nepodali trestné oznámenie, keď majú v takom prípade dokonca oznamovaciu povinnosť, ak sa dopúšťam trestného činu, už nikto neodpovedal. Súvisí to aj so zablokovaním e-mailovej schránky. Polícia ma dodnes nekontaktovala, že by som bol z čohokoľvek obvinený, neprešetrovali ma ako hrozbu pre národnú bezpečnosť alebo že by som schvaľoval inváziu na Ukrajine a ani nemali prečo. Nikdy som žiadnu agresiu neschvaľoval,“ dodal plukovník vo výslužbe.

Fico Čaputovej: Slúžka amerických záujmov! Dúfam, že vás aj Soros ocení
Čo nám vadí na termíne 21. januára 2023, pani Čaputová? Že ste po referende zmarili aj kampaň na referendum. Dúfam, že vás George Soros ocení! Takto reagoval na status prezidentky o termíne referenda líder opozície Robert Fico. Čaputová dotiahla... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik