Vojenský analytik vysvetľuje, čo by znamenal rozpad Ruskej federácie
08 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Vladimír Bednár rozhodne tvrdí, že hoci tento scenár nie je "na programe dňa", v budúcnosti sa rozpad Ruska vylúčiť nedá. Spustilo by to podľa neho domino efekt, aký si nevieme predstaviť.

Vyčerpávajúca vojna

Tá môže trvať mesiace, ale aj roky. No a na jej pozadí analytik predpokladá množstvo malých lokálnych konfliktov. 

"Snaha Moskvy začleniť na základe „referenda“ aj Abcházsko a Južné Osetsko vyvolá roztržku s Gruzínskom, ktoré, vyzbrojené západnými zbraňami, otvorí ďalší front a donúti stiahnuť na Kaukaz významnú časť ruskej armády. A podľa zákonitosti, že väčší konflikt podnecuje menšie roztržky v okolí, sa začnú oživovať aj ďalšie zamrznuté spory v postsovietskom priestore," myslí si Bednár.

Európa sa rozhýbe

Na základe týchto udalostí sa pohnú veci okolo ropovodu a plynovodu cez dno Kaspického mora. Napojili by sa na veľké zásoby plynu a ropy v Turkmenistane.

"Strachu z Ruska" sa podľa analytika začnú zbavovať aj stredoázijské a zakaukazské republiky. 

Voľby do Kongresu: Prestaňte obviňovať Putina zo svojej neschopnosti!
To je ale náhoda! Demokrati majú dostať výprask. A už sa vyťahuje Putin a „ovplyvňovanie volieb“! V utorok vyvrcholia v Spojených štátoch tzv. midterms, teda voľby, ktoré sa konajú v polovici funkčného obdobia amerického prezidenta a sú významným... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Sankcie budú Rusko vyčerpávať

Zatiaľ to tak veľmi nevyzerá, ale analytik to tak vidí. Navyše si myslí, že nebude fungovať ani spojenectvo Ruska s juhamerickými či africkými štátmi, ktoré budú Rusko považovať za neseriózneho partnera. Do toho má prísť ďalšia mobilizácia v Rusku. 

Analytik to má premyslené do takých podrobností, že bude dochádzať k "mobilizácii" osobných a nákladných áut, či stavebných strojov.

Spustiť "to" má Jakutsko

"Prvá sa vzbúri Republika Sacha alebo Jakutsko. Tá je zo všetkých viac ako 80 subjektov Ruskej federácie najväčšia, svojou rozlohou prevyšuje Argentínu a je ôsmym najväčším územím na svete. Sú tu značné zásoby plynu a ropy, nedávno sa začalo ťažiť uhlie, spracováva sa tu aj hliník a Sacha má najväčšie zásoby uránu v krajine, hovorí Bednár, pretože už septembrová mobilizácia tu vyvolala protesty.

Kadyrov "zradí"

"Nezávislosť vyhlasujú moslimské regióny Tatarstan a Baškirsko. Čečenský líder Ramzan Kadyrov, ktorý sa inak tvári ako najväčší Putinov spojenec, berie situáciu do svojich rúk. Vyciťuje slabosť Moskvy a realizuje vec, ktorá sa nepodarila hneď niekoľkým jeho predchodcom – snaží sa vytvoriť na severnom Kaukaze moslimskú konfederáciu. Nevyhnutne sa však dostáva do sporu s kresťanskými Osetmi vklinenými medzi Ingušsko a Kabardsko-Balkarsko. Tí moslimom nemôžu zabudnúť nájazd čečenských bojovníkov na školu v Beslane v septembri 2004 – začína ďalší konflikt," popisuje domino efekt analytik.

Vojenská pomoc Iránu Rusku vraj predlžuje vojnu. A čo pomoc NATO Ukrajine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore zverejnenom v nedeľu večer kritizoval dodávky iránskych zbraní do Ruska. "Irán podporuje teroristický režim v Rusku a pomáha predlžovať vojnu a tým aj hrozby pre svet, ktoré... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Realita vyzerá inak

"Hovoriť o rozpade Ruska je akousi módou, no pravdepodobnosť tohto procesu je veľmi malá. Protesty v regiónoch tiahnucich k separatizmu sú pomerne slabé a zamerané na mobilizáciu, bez politického náboja či skutočného hnevu. Nerovnajú sa protestom v Moskve či Petrohrade, kde však zase (a logicky) chýba separatistický náboj," konštatuje Bednár, navyše upozorňuje, že akosi chýba líder, ktorý by sa vedel postaviť Putinovi. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik